Pörssisäätiö ehdottaa työryhmää valmistelemaan Lapsen osakesäästötiliä

Pörssisäätiö ehdottaa tuoreessa selvityksessään laajapohjaista työryhmää selvittämään kansankapitalismia edistävää Lapsen osakesäästötiliä. Työryhmän tulisi aloittaa työnsä viimeistään ensi vuoden alussa, jotta hallituksen esitys valmistuisi vaalikauden aikana.

Tiedote
17.1.2024
Lukuaika
2 min
Lapsen osakesäästötilin tekisi jokaisesta omistajan vauvasta asti.

Pörssisäätiö ehdottaa laajapohjaista työryhmää valmistelemaan Lapsen osakesäästötiliä. Petteri Orpon (kok) hallitus on sitoutunut selvittämään tilin perustamista sekä vahvistamaan talousopetusta.

Työryhmän tulisi aloittaa työnsä viimeistään vuoden 2025 alussa, jotta hallituksen esitys tilistä valmistuisi vaalikauden aikana. Valmistelussa tulee olla aikaa selvittää myös esimerkiksi tilin todennäköisesti hyvin maltillisiksi jäävät kustannukset valtiontaloudelle.

”Kun valtio lahjoittaa jokaisen vastasyntyneen tilille osakkeita tai rahaa, suorat kustannukset ovat noin 15–25 miljoonassa eurossa. Tilin vaikuttavuuteen nähden kustannukset ovat hyvin maltilliset”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri toteaa. 

Työryhmän kokoonpanon tulee olla laaja, sillä Lapsen osakesäästötili liittyy usean ministeriön hallinnonalaan. Valmistelu vaatii lisäksi ainakin suoran osakesijoittamisen, talousosaamisen ja kotimaisen omistajuuden osaamista.

Tili on väline talousosaamisen parantamiseen.

”Lapsen osakesäästötili on ennen kaikkea talousosaamisen parantamisen väline. Oikein toteutettuna se kannustaa jokaista huolehtimaan omasta taloudestaan, mutta myös vähentää eriarvoisuutta, laajentaa kotimaista omistajapohjaa ja pienentää valtion roolia pörssissä”, Lounasmeri jatkaa.

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Pörssisäätiö käy tuoreessa selvityksessään läpi yksityiskohtia, joihin Lapsen osakesäästötilistä säädettäessä kiinnitettävä huomiota. On esimerkiksi olennaista, että tilillä olevat varat lukitaan ja nuori saa varat haltuunsa vasta täysi-ikäistyessään. Valtaosin Lapsen osakesäästötili voi kuitenkin toimia samoilla säännöillä kuin jo käytössä oleva osakesäästötili.

Lisätietoja

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo
Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö