Pörssisäätiö kiirehtisi Lapsen osakesäästötilin valmistelua

Pörssisäätiö toivoo hallituksen kiirehtivän kehysriihessä Lapsen osakesäästötilin valmistelun aloittamista. Julkisen talouden sopeuttamisen rinnalla hallituksen kannattaa investoida tulevaisuuteen ja varmistaa kansankapitalismin yleistyminen.

Tiedote
10.4.2024
Lukuaika
2 min
Lapsen osakesäästötili tekisi jokaisesta omistajan jo vauvasta.

Pörssisäätiö toivoo, että Orpon hallitus vauhdittaa ensi viikon kehysriihessä Lapsen osakesäästötilin valmistelua. Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut selvittämään jokaiselle vastasyntyneelle avattavaa osakesäästötiliä sekä vahvistamaan talousopetusta.

”On tärkeää, että hallitus sopeuttaa julkista taloutta ja hillitsee velkaantumista. Samalla hallituksen tulee investoida tulevaisuuteen ja vauhdittaa Lapsen osakesäästötilin valmistelua”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri toteaa.

Pörssisäätiön selvityksen mukaan jokaiselle vastasyntyneelle perustettava osakesäästötili toisi valtiolle enintään 15–25 miljoonan euron suorat fiskaaliset kustannukset. Tilin vaikuttavuuteen nähden vuotuiset kustannukset ovat maltilliset.

”Osana talousopetusta Lapsen osakesäästötili ohjaa nuoria järkevään taloudenpitoon. Jos valtio tekisi tileille alkusijoitukset pörssiomistuksistaan, siirtymä valtiokapitalismista kansankapitalismiin etenisi kahdella tapaa. Kotimainen omistajuus yleistyisi ikäluokka kerrallaan ja ajan mittaan valtion pörssiomistukset supistuisivat.”

Pörssisäätiön mielestä Lapsen osakesäästötilin valmistelu tulisi tehdä laajapohjaisesti ja aloittaa mahdollisimman pian, jotta hallituksen esitys valmistusi vaalikauden aikana. Valmistelu vaatii ainakin suoran osakesijoittamisen, talousosaamisen ja kotimaisen omistajuuden osaamista.

”Oikein toteutettuna Lapsen osakesäästötili vähentää eriarvoisuutta. Vaikka koulujen talousopetusta on kehitetty, vielä talousosaaminen periytyy paljolti kotoa”, Lounasmeri jatkaa.

Pörssisäätiön alkuvuonna tekemässä selvityksessä käydään läpi yksityiskohtia, joihin Lapsen osakesäästötilistä säädettäessä kannattaa kiinnittää huomiota. On esimerkiksi olennaista, että tilillä olevat varat lukitaan ja nuori saa varat haltuunsa vasta täysi-ikäistyessään. Pitkälti Lapsen osakesäästötili voi kuitenkin toimia samoilla säännöillä kuin jo käytössä oleva osakesäästötili.

Lisätietoja

Lisätietoja

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo
Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö