Pörssisäätiön vaalikysely, osa 1: Näin puolueet kehittäisivät osakesäästötiliä

Kokoomus, keskusta, RKP ja kristillisdemokraatit kehittäisivät edelleen osakesäästötiliä. Sosiaalidemokraatit ja vihreät pitäisivät tilin ehdot ennallaan. Vain vasemmistoliitto haluaisi luopua osakesäästötilistä.

Artikkeli
21.3.2023
Lukuaika
3 min

Pörssisäätiön vaalikyselyssä osakesäästötili jakaa yllättävän vähän puolueita. Vain vasemmistoliitto luopuisi kolmatta vuotta voimassa olleesta osakesäästötilistä, muut puolueet joko parantaisivat edelleen tilin ehtoja tai ainakin säilyttäisivät puitteet ennallaan.

Kokoomus, keskusta, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit katsovat, että osakesäästötiliä tulisi edelleen kehittää. Osakesäästötilin säilyttäjiin lukeutuvat sosiaalidemokraatit ja vihreät.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP ja kristillisdemokraattien mukaan osakesäästötilin tulisi olla verotuksessa samalla viivalla sijoitusrahasto-osuuksien kanssa. Se tarkoittaa esimerkiksi hankintameno-olettaman käyttöönottoa. Keskustakin selvittäisi tilin verokohtelun parantamista sekä mahdollisuutta useamman tilin avaamiseen.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit myös poistaisivat tililtä 50 000 euron talletuskaton sekä sallisivat useamman tilin avaamisen. RKP nostaisi talletusten ylärajaa tuntuvasti, samoin keskusta. Myös perussuomalaiset ehdottaa, että talletuskattoa nostettaisiin vähitellen: ”Kyseessä on pitkä ja pohdintaa vaativa prosessi. Prosessin myötä osakesäästötilin eurorajaa kannattanee vaiheittain korottaa ja sen myötä valittaneen tehokkaimmat keinot kilpailun lisäämiseksi.”

”Osakesäästötili jäi vielä valmisteluvaiheessa suhteessa rahasto-osuuksiin heikompaan asemaan hankintameno-olettaman osalta. Tavallisen säästäjän tai sijoittajan ei tulisi joutua yllättymään tällaisen teknisluontoisen kapeikon vuoksi”, perustelee kokoomus.

”Pitkäjänteiselle eläkesäästäjälle talletusraja 50 000 euroa tulee liian nopeasti vastaan, sillä jos esimerkiksi haluaa säästää 400 euroa kuukaudessa, on tili täynnä jo reilussa kymmenessä vuodessa”, perustelee kristillisdemokraatit.

Lapsen osakesäästötilille kannatusta

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja keskusta liputtavat sen puolesta, että jokaiselle vastasyntyneelle avattaisiin Lapsen osakesäästötili, ja valtio tekisi sinne pesämunatalletuksen. Kristillisdemokraatitkin katsoo, että Lapsen osakesäästötiliä ”olisi syytä arvioida” sosioekonomisen aseman periytymisen vähentämiseksi.

Valtion talouteen Lapsen osakesäästötilillä olisi nykyisillä syntyvyysluvuilla ja esimerkiksi 300 euron pesämunalla vain noin 15 miljoonan euron fiskaalinen vaikutus.

”Jokaiselle Suomessa vakituisesti asuvalle vastasyntyneelle on osana äitiyspakkausta avattava ”lapsen osakesäästötili”, johon valtio lahjoittaa pesämunaksi pienen alkusumman”, linjaa keskusta.

Sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto eivät Lapsen osakesäästötilille lämpene. ”Suomen julkinen talous on alijäämäinen, joten kaikkia lisäpanostuksia pitää harkita tarkkaan”, sosiaalidemokraatit perustelee.

**Tätä on syytä arvioida

 

Katso myös:

Pörssisäätiön vaalikysely, osa 2: Talousopetuksen lisäämistä pidetään tärkeänä

Pörssisäätiön vaalikysely osa 3: Yksityissijoittajan osinkoverotus tuskin kiristyy ensi vaalikaudella

Pörssisäätiön vaalikysely, osa 4: Yksityissijoittajan oikeudet tärkeitä, valtio-omistajuuteen selkeyttä