Professori Jaakko Ossa: Orpon linjaus sijoitussäästötilistä erinomainen

Artikkeli
26.3.2018
Lukuaika
2 min

Viime viikolla ministeri Orpo kommentoi, että hänen toiveenaan on saada sijoitussäästötilit pikaisesti käyttöön Suomessa ja ne saatetaan toteuttaa jo tämän hallituskauden aikana. Pidän linjausta sekä itse asian että aikataulun suhteen erinomaisena.

On todella merkittävä asia, jos ja kun tämä muutos on ​poliittisesti mahdollista toteuttaa. Tilin suurin hyöty tulee olemaan se, että ihmiset kiinnostuvat yhä enemmän sijoittamaan suoraan osakkeisiin. Tämä lisää omalta osaltaan ihmisten kiinnostusta taloudellisiin asioihin, mitä pidän erittäin tärkeänä.

Erityisiä riskejä en asiassa näe. Lainsäädäntöpuolella tulee kuitenkin olla tarkkana: yksittäisillä verosäännöksillä voidaan helposti viedä pohjaa pois sijoitussäästötilien suosiolta. Näin kävi yksilöllisten eläkevakuutusten suhteen vajaat kymmenen vuotta sitten.

Tilien verottaminen sijoitusrahastojen tapaan olisi hyvä ja toimiva linjaus. Samalla tulee varmistaa, että lainsäädäntökokonaisuus on linjakas. Esimerkiksi tilien perintö- ja lahjaveroratkaisut on hyvä myös linjata, etteivät ne jää vain verohallinnon ohjeistuksen varaan.

Jotta voimme tukea suomalaisten vaurastumista ja kannustaa heitä pitkäjänteiseen säästämiseen, on ensimmäisenä varmistettava, että kaikkia sijoitusmuotoja verotetaan mahdollisimman yhdenmukaisesti. Toiseksi pidän tärkeänä, että kouluissa opetetaan taloudellisia asioita, mukaan lukien sijoittamista. Useat kokeneet sijoittajat muistelevat haastatteluissaan sitä, miten he saivat kipinän sijoittamiseen koulussa, kun joku opettajista oli puhunut sijoittamiseen liittyvistä asioista.”

– Finanssioikeuden professori Jaakko Ossa, Turun yliopisto

Lue myös, mitä mieltä osakesäästötilistä ovat toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä, Teemu Lehtinen Veronmaksajista, professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta, Osakesäästäjien Keskusliiton entinen toimitusjohtaja Antti Lahtinen sekä sijoittajat Merja Mähkä ja Tom Lindström.