Rahankäyttöä voi oppia myös pelaamalla

Artikkeli
9.11.2018
Lukuaika
2 min

Valtaosa nuorista on kiinnostunut talousasioista, mutta ei koe saavansa riittävästi opetusta taloudesta. Tulokset selviävät T-Median ja TATin Nuorten talousosaaminen -tutkimuksesta. Enemmistö nuorista on tutkimuksen mukaan kuitenkin halukkaita parantamaan omia taloustaitojaan.

Arjen taloustaitoja voi nyt opetella ja harjoitella uuden Taloussankari-mobiilipelin avulla. Taloussankari-pelissä pelaaja pääsee elämään nuoren arkea ja tekemään valintoja omaan talouteen liittyen. Säästöjen lisäksi pelissä kartutetaan hyvinvointipisteitä.

Koulun rooli on merkittävä

Oma rahankäyttö ja arkitalouden hoitaminen ovat nuorille tärkeitä teemoja, joita ei välttämättä opetella kotona yhdessä vanhempien kanssa, eikä myöskään riittävästi koulussa.

Jopa 90 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että koulun tehtävä on opettaa taloustaitoja. Kuitenkin ainoastaan viidennes yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista kokee saavansa koulusta riittävän osaamisen taloudesta, selviää Nuorten talousosaaminen -tutkimuksesta.

”Etenkin peruskoulun rooli taloustaitojen opettamisessa on äärimmäisen tärkeä, sillä siellä tavoitetaan kaikki nuoret taustasta ja lähtötasosta riippumatta. Taloussankari sopiikin hyvin esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla pelattavaksi. Peli tutustuttaa nuoret kiinnostavalla tavalla oman talouden eri teemoihin, kuten säästämiseen ja sijoittamiseen”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi.

Yhteistyötä talousosaamisen edistämiseksi

Taloussankari-pelin ovat toteuttaneet ja taloussisällön suunnitelleet Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Nordea ja Pörssisäätiö. Teknisestä toteutuksesta on vastannut peliyhtiö 10monkeys. Peli on suunnattu noin 13–17-vuotiaille ja se on maksutta kaikkien pelaajien käytössä.

”Nuoria kiinnostaa talousasiat, mutta me aikuiset helposti lyttäämme kiinnostuksen joko puhumalla taloudesta vaikeaselkoisesti tai totaalisesti vaikenemalla. Halusimme kehittää työkalun, jonka avulla nuori voi joko itsenäisesti tai ohjatusti koulussa käydä läpi oman talouden palasia ja oppia hahmottamaan kokonaiskuvaa, siksi kehitimme Taloussankari-pelin”, TATin talous- ja työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen kertoo.

Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan Jani Elorannan mukaan talousosaamisesta on tehtävä kansalaistaito. Pelillistämisen avulla talousosaamiselle voidaan kehittää uudenlainen oppimisympäristö, hän iloitsee.

Taloussankari-peliä voi pelata osoitteessa www.taloussankari.com.

Haluatko saada jatkossa uusimmat uutisemme talousosaamisesta, säästämisestä ja sijoittamisesta suoraan sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Kuva: Kiia Etelävuori / Pörssisäätiö