Sampo splittaa osakkeensa – Mitä se tarkoittaa omistajalle?

Kansanosake Sampo on splittautumassa. Kun Sammon osake pilkotaan, osakkeen kurssi muuttuu, mikä vaikuttaa myöhemmin myös sijoittajan verotukseen.

Artikkeli
10.2.2025
Lukuaika
4 min

Lue tiivistelmä

  • Sampo toteuttaa osakkeiden splittauksen, jossa jokainen osakkeenomistaja saa neljä uutta osaketta jokaista omistamaansa osaketta kohden.
  • Osakkeen hinta laskee tällä viikolla osakesplitin seurauksena, mutta yhtiön markkina-arvon pitäisi pysyä ennallaan.
  • Osakesplitin tarkoituksena on laskea osakkeen hintaa ja helpottaa pienemmillä summilla sijoittavien pääsyä markkinoille, kun taas käänteinen split nostaa liian matalaa osakekurssia.

Sammon hallitus ilmoitti viime viikolla, että se toteuttaa osakkeiden splittauksen eli pilkkomisen. Se tarkoittaa, että jokainen Sammon osakkeenomistaja saa neljä uutta Sampo-osaketta jokaista olemassa olevaa osaketta kohti. Käytännössä Sammon osakkeenomistajan osakemäärä siis viisinkertaistuu.

Muutos koskee useaa sijoittajaa, sillä Sampo on yksi suurista kansanosakkeista. Pörssisäätiön Euroclearilta saaman tiedon mukaan vuoden 2024 lopussa yli 191 000 henkilöä omisti Sammon osakkeita.

Mitä Sammon osakkeelle tapahtuu?

Splittaus tapahtuu tiistaina 11. helmikuuta, jolloin se näkyy osakekurssissa. Jos osakekurssi tiistaina aamulla olisi 40 euroa osakkeelta eikä mitään muuta kurssiin vaikuttavaa tapahtuisi, kurssi muuttuisi noin 8 euroon osakkeelta, mikä on 40 euroa jaettuna viidellä.

Joskus osakesplittien yhteydessä sijoittajat villiintyvät tai harhautuvat, joten kurssiliike ei aina ole rationaalinen. Osakkeenomistajan on kuitenkin hyvä ymmärtää perusmatematiikka. Kun osakkeiden määrä viisinkertaistuu, yhden osakkeen arvon tulisi olla viidesosa aikaisemmasta, jos yhtiön markkina-arvon muuten oletetaan pysyvän samana.

Uusien osakkeiden kaupankäynti alkaa pörssissä torstaina 13. helmikuuta.

Miksi yhtiöt tekevät osakkeiden splittauksia?

Yhtiöt haluavat varmistaa, että osakkeen hinta on tarpeeksi matala, jotta myös pienillä summilla ostavat sijoittajat voivat helposti sijoittaa yhtiöön. Osakesplitin uskotaan edistävän kaupankäyntiä ja parantavan likviditeettiä. Helsingin pörssissä tyypillisesti yhtiöt ovat tehneet osakesplittejä viimeistään silloin, kun osakekurssi on lähestynyt sataa euroa.

matala kurssi helpottaa sijoituksen tekemistä ja hajauttamista, jos sijoittaa pieniä summia.

Markkinoilla on yhä suurempi määrä tavallisia sijoittajia, jotka sijoittavat pieniä summia suoraan osakkeisiin. Heidän kannaltaan matalampi osakekurssi helpottaa sijoituksen tekemistä ja mahdollistaa hajauttamisen useamman yhtiön osakkeisiin.

Vastakohta on osakkeiden yhdistäminen eli käänteinen split

Siinä missä liian suuri yksikköhinta voi olla osakkeen kaupankäynnille haitallinen, myös liian matalasta yksikköhinnasta koetaan olevan haittaa.

Kansanosakkeista Finnair toteutti käänteisen splitin keväällä 2024. Finnairin osake oli pudonnut senttiosakkeeksi eli yhden osakkeen arvo oli noin kolme senttiä.

Esimerkiksi osan institutionaalisista sijoittajista tiedetään karttavan senttiosakkeita. Tämän takia yhtiön kannatti tehdä järjestelyjä saadakseen osakekurssin normaalimmalle tasolle.

Tekemällä käänteisen splitin Finnair yhdisti osakkeita niin että sadalla vanhalla osakkeella sai yhden uuden. Samalla osakekurssi nousi kolmesta sentistä kolmen euron tuntumaan. Tämän tekstin kirjoitushetkellä 7.2.2025 Finnairin osakekurssi on noin 2,5 euroa.

Huomioi splitit ja yhdistymiset verotuksessa

Kuvitellaan, että olet ostanut Sammon osaketta tammikuussa hintaan 40 euroa osakkeelta ja myyt osakkeen myöhemmin helmikuussa hintaan 8 euroa osakkeelta. Nopeasti katsoen vaikuttaisi siltä, että olet tehnyt merkittävän tappion. Näin ei kuitenkaan ole.

Myyntivoittoa tai -tappiota tarkasteltaessa on myöhemminkin muistettava, että helmikuussa 2025 tapahtui osakesplit. Ennen splittiä ostetun osakkeen hankintahinta on jaettava viidellä, jotta siitä saadaan vertailukelpoinen.

Osa palveluntarjoajista laskee järjestelmässä hankintahinnan uudelleen oikein osakesplitin jälkeen, osa tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden merkitä itse oikean hankintahinnan.

Jos käytät osakesäästötiliä, verotuksen näkökulmasta hankintahintojen oikeellisuudella ei ole merkitystä. Osakesäästötilin verotus ei perustu hankintahintaan vaan osakesäästötilin markkina-arvoa verrataan tilille siirrettyihin rahasummiin.

Sen sijaan arvo-osuustilillä oikean hankintahinnan laskeminen on tärkeää. Arvo-osuustilin verotus perustuu myyntihinnan ja hankintamenon erotukseen, jollei hankintameno-olettamaa käytetä.

Kirjoittajat

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo