”Se on todellista kiertotaloutta”

Artikkeli
20.5.2022
Lukuaika
2 min

”Betolarin tarina on vaatinut edelläkävijyyttä, rohkeutta ja sen hyväksymistä, että tämä maailma ei ole valmis. Meillä on paljon epävarmuutta ja pelkoja”, Kiertotalouden edelläkävijä -palkinnon vastaan ottanut Betolarin toimitusjohtaja Matti Löppönen sanoi Pörssigaalassa.

Kiertotalouden edelläkävijänä palkittiin yhtiö, joka toimii alalla, jolla on merkittävä ympäristövaikutus. Betolar pyrkii vähentämään luonnonvarojen kulutusta korvaamalla hiilidioksidipäästöä aiheuttavan aineen teollisuuden jätteillä.

”Yhtiö on oman alansa edelläkävijä, joka näyttää toiminnallaan esimerkkiä muille rakennusalan toimijoille”, palkinnon jakanut Sitran yliasiamies Jyrki Katainen kuvaili palkinnon voittanutta Betolaria.

”Betolar on päässyt startup-vaiheesta kaupalliseen vaiheeseen, onnistunut listautumaan, ja ennen kaikkea me olemme saaneet asiakkaiden, betoniteollisuuden markkinoiden luottamuksen ja uskottavuuden”, Löppönen totesi.

Sementin käyttäminen aiheuttaa betonirakentamisessa valtavasti hiilidioksidipäästöjä, joita pitäisi saada paljon vähemmäksi. Betolarin kehittämä ratkaisu auttaa leikkaamaan päästöjä.

”Betolarin ratkaisussa hyödynnetään eri teollisuuden alojen jätevirtoja ja muutetaan ne hyödyllisiksi sivuvirroiksi. Esimerkiksi terästeollisuuden kuonista, lentotuhkista saadaan sideainetta. Niihin lisätään erilaisia kemikaaleja, aktivaattoreita ja sillä tavalla kyetään muodostamaan betonia korvaava, täysin vastaava betonirakentamiskonseptin mukainen Geoprime-massa. Se on todellista kiertotaloutta”, hän kertoi.

Jyrki Kataisen mukaan kiertotalous on se malli, jonka ympärille markkinatalous muodostuu tulevina vuosina.

”Se on yksinkertaisesti totta sen takia, että kiertotalouden mukainen liiketoiminta mahdollistaa talouden kasvun, ja samaan aikaan luotokadon ja ilmastonmuutoksen torjunnan”, Katainen sanoi.

Katso Betolarin Matti Löppösen puhe tästä.

Teksti: Eeva Ketvel
Kuva: Tuomas Pietinen
Video: Capital AV

Haluatko tietoa yksityissijoittajille ajankohtaisista asioista säännöllisesti sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön Sijoittajan ajankohtaiskatsaus!