Tilastotietoa sijoittamisesta

Sijoittajien nelikenttä paljastaa myös hylätyt osakeet

Kesä–syyskuussa osakesijoittajat hylkäsivät markkina-arvoltaan laskussa olleiden Evlin ja Alma Median osakkeita. Osakesijoittajien suosikeiksi taas kiri muiden muassa Nordea, selviää Pörssisäätiön Sijoittajan nelikenttä -tilastosta.

Artikkeli
30.11.2023
Lukuaika
2 min
Sijoittajan nelikenttä kertoo suosikkiosakkeet ja hylätyt osakkeet.

Pörssisäätiön Sijoittajan nelikenttä jaottelee Helsingin pörssin yhtiöt niiden markkinakehityksen sekä sijoittajien käyttäytymisen perusteella. Nelikenttä perustuu arvopaperikeskuksena toimivan Euroclearin tilastoihin.

Jos osakekurssi on laskenut, yhtiö voi päätyä joko hylätyksi tai alennusmyyntilöydöksi. Jos osakkeen kurssi on noussut, yhtiö voi päätyä osakesijoittajien suosikiksi tai yhtiöksi, josta on kotiutettu voittoja.

Hylätyksi yhtiö päätyy, jos sijoittajat ovat myyneet laskeviin hintoihin osakkeita pois. Näitä olivat kesä-syyskuussa Evli, Alma Media ja QPR Software.

Alelöydöksi yhtiö päätyy, jos sijoittajat ovat tarttuneet laskevaan kurssiin ja ostaneet osakkeita. Alelöytöjä olivat kesä–syyskuussa muiden muassa Oriola, Fortum ja TietoEvry.

Jos osakekurssi on noussut, mutta sijoittajat ovat myyneet osakkeita, yhtiö on päätynyt voittoja kotiutettu -ryhmään. Näitä olivat kesä–syyskuussa esimerkiksi Harvia, Stockmann ja Nixu.

Suosikkiyhtiötä sijoittajat ovat ostaneet, vaikka kurssit ovat nousseet. Kesä–syyskuussa suosikkikategoriassa oli Nordea ja muutama terveydenhuoltosektorin yhtiö.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ja koulutuspäällikkö Joonatan Naukkarinen kertovat Sijoittajan nelikentästä tarkemmin marraskuun Pörssivartissa. Pörssivartissa käydään läpi Helsingin pörssin markkinatilannetta sekä korkojen ja inflaation kehitystä.

Katso marraskuun Pörssivartti Pörssisäätiön YouTube-kanavalta:

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö