Osa 3: Suunnittele sijoituksesi

Aloittelevan sijoittajan kannattaa tehdä itselleen sijoitussuunnitelma. Sijoituskoulun kolmannessa osassa opit, miksi sijoitussuunnitelma on tärkeä ja miten sellainen tehdään.

Opitko mieluummin kuuntelemalla ja katsomalla kuin lukemalla? Jos opit, katso Sijoituskoulun Suunnittele sijoituksesi -osuus videona tästä

Sijoittajan tulee olla pitkäjänteinen ja kärsivällinen. Muistiin kirjoitettu sijoitussuunnitelma auttaa toimimaan suunnitelmallisesti myös yllättävissä tilanteissa esimerkiksi silloin, kun osakekurssit laskevat tai maailmantilanne aiheuttaa epävarmuutta.

Osakemarkkinoilla on aina nousu- ja laskukausia. Kun kurssit muuttuvat, osa myy, osa ostaa lisää, osa ei reagoi mitenkään. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä. Tärkeintä on suunnitelma ja sijoittajan kärsivällisyys, jotta ei tulisi ostaneeksi ainoastaan markkinan huipulla ja myyneeksi kaikkea halvimpaan hintaan.

Sijoitussuunnitelman voi tehdä silloin, kun harkitsee sijoittamista ensimmäistä kertaa, tai jo aloitettuaan, jos suunnitelmaa ei vielä ole. Tällä oppitunnilla käydään läpi, mitä hyvä sijoitussuunnitelma sisältää. Lopusta löydät linkin Pörssisäätiön valmiiseen sijoitussuunnitelmapohjaan, jonka voit täyttää. Voit katsoa oppitunnin ydinsisällön myös alla olevalta videolta.

Lähtötilanne ja budjetti

Ensin on hyvä hahmottaa lähtötilanne. Budjetin voi tehdä laskemalla kuukausittaiset tulot ja menot. Mitä omistat, paljonko olet velkaa?

Mieti, voisitko muuttaa kulutustottumuksiasi niin, että säästöön jäisi enemmän. Aseta kuukausittainen säästötavoite. Säästetyn summan voi siirtää toiselle tilille odottamaan sijoittamista.

Tavoitteet, sijoitusaika ja riskinottokyky

Sijoittamisella voi olla monenlaisia tavoitteita. Yksi haluaa ostaa asunnon, toisen päämääränä ovat vauraammat eläkepäivät, kolmas haaveilee sapattivuodesta ulkomailla ja neljäs haluaa sijoittaa lapsille tai lastenlapsille. Joku haluaa ylipäätään säästää pahan päivän varalle tai ollakseen taloudellisesti riippumattomampi.

Mieti, mihin sinä tarvitset sijoittamaasi rahaa ja mitä tavoittelet sijoittamisella.

Tavoitteet vaikuttavat sijoittajan aikahorisonttiin ja riskinottokykyyn. Pohdi, milloin ja missä tilanteessa tarvitset sijoittamiasi säästöjä. Aiotko pitää sijoituksesi esimerkiksi 5 vuotta, 10 vuotta, 20 vuotta vai yli?

Entä millainen riskiprofiili sinulla on? Kuinka suuri vaikutus sijoituksilla on päivittäiseen talouteesi? Miten paljon voit menettää ilman, että menetys aiheuttaa vaikeuksia? Pitääkö sinun varautua äkillisiin käteisen tarpeisiin? Harkitsetko myös lainarahan sijoittamista?

Kun olet pohtinut riskiprofiiliasi ja aikahorisonttiasi, sinun on helpompi valita sijoituskohteet. Sijoitusaika ja riskinottohalukkuus vaikuttavat merkittävästi siihen, mitkä sijoituskohteet ovat sopivia.

Sijoituskohteiden valinta, kriteerit ja hajauttaminen

Kirjaa sijoitussuunnitelmaan, mitä sijoitusinstrumentteja aiot käyttää. Eli ostatko suoraan osakkeita, käytätkö rahastoja? Sijoitatko muihin kohteisiin kuten asuntoihin tai metsään? Kuinka paljon pidät rahaa käyttö- tai säästötilillä? Mitä sijoitustuotteita et ainakaan halua käyttää?

Pohdi, millä kriteereillä valitset sijoituskohteesi ja miten pienennät sijoittamisen riskiä hajauttamalla. Hajauttamista käsitellään Sijoituskoulun osassa 4 ja sijoituskohteiden valintaa osassa 5.

Salkun päivittäminen ja sijoituksista irtautuminen

Päätä sijoitussuunnitelmassasi myös, miten tarkastelet salkun kehitystä. Määritä, kuinka usein päivität salkkuasi ja millä kriteereillä myyt sijoituksesi. Jotkut haluavat hoitaa aktiivisemmin osakesalkkuaan, toiset suosivat ”osta ja unohda” -tyyliä. Sijoitustapoja on monenlaisia, eikä yhtä oikeaa tyyliä ole.

Salkun päivittämistä, sijoituksista irtautumista ja sijoittajan verotusta käsitellään Sijoituskoulun osassa 11.

Lataa Pörssisäätiön sijoitussuunnitelmapohja

Kokenutkin sijoittaja huomaa usein toimineensa päinvastoin kuin oli aikonut. Voi olla hyvä idea kirjata sijoitussuunnitelma ylös. Helpoiten se onnistuu, kun täytät Pörssisäätiön valmiin sijoitussuunnitelmapohjan.

Sijoitussuunnitelmaakin kannattaa välillä tarkistaa. Elämäntilanteen muuttuessa säästömahdollisuudet ja -tarpeet saattavat vaihdella: esimerkiksi kun perhe kasvaa, tulotaso muuttuu, lainat tulevat maksetuksi tai siirryt eläkkeelle.

Pörssisäätiön Sijoituskoulu

Täältä pääset Sijoituskoulun etusivulle. Suoraan seuraavaan osaan pääset alla olevasta painikkeesta.