Spinnova: ”Listautuminen on ammatillisesti erittäin mielenkiintoinen ja uniikki kokemus”

Artikkeli
14.10.2022
Lukuaika
5 min

Spinnova listautui kesällä 2021. Yhtiö on kehittynyt hyvin ja listautumisvaiheessa kerrotun mukaisesti, kertoo talousjohtaja Ben Selby. Yhtiö on jatkanut suunnitelman mukaan rakentamalla ensimmäistä kaupallisen mittaluokan tehdasta Woodspin-yhteisyritykselle ja suunnittelee seuraavaa laajennusta. Ensimmäinen tehdas on aikataulussa valmistumassa vuoden 2022 loppuun mennessä.

”Olemme edistyneet hyvin yhdessä kumppanuusbrändiemme kanssa ja julkistaneet kumppanuuden North Facen kanssa pian listautumisen jälkeen. Lisäksi olemme lanseeranneet mallistot jo pidempiaikaisten kumppaniemme Adidaksen ja Arketin (H&M-brändi) kanssa”, Selby kertoo.

Listautuminen tarjosi Spinnovalle taloudelliset resurssit kasvusuunnitelman täytäntöönpanon jatkamiseksi.

”Vuonna 2021 lähes tuplasimme henkilöstömme määrän vuoteen 2020 verrattuna. Olemme ylpeitä siitä, että olemme houkutteleva työnantaja sekä suomalaisille että kansainvälisille huippuosaajille.”

Tunnettuus, uskottavuus ja rahoituksen saatavuus listautumisen suurimmat hyödyt

Ben Selbyn mukaan listayhtiönä olemisessa on sekä etuja että haittoja.

Etuja on enemmän:

”Yhtiö tunnetaan paremmin. Sijoittajien lisäksi myös kuluttajat tuntevat meidät paremmin. Spinnovalla on yli 30 000 osakkeenomistajaa, eli olemme samassa sarjassa tunnettujen brändien kuten Fiskarsin ja Marimekon kanssa”, Selby kertoo.

Yhtiön rahoituksen saatavuus ja osakkeen likviditeetti ovat parantuneet: Spinnovan listautumisanti oli Nasdaq Helsingin First North -markkinapaikan suurin vuonna 2021.

”Listayhtiöstatus on lisännyt yhtiön uskottavuutta teollisten ja brändikumppanien keskuudessa. Lisäksi listayhtiön hallinnointirakenne (corporate governance), vahva tase ja se, että yhtiöön on sijoittanut huipputason institutionaalisia sijoittajia ja Adidaksen kaltaisia brändikumppaneita, on lisännyt myös yhtiön uskottavuutta.”

Haitat ovat Selbyn mukaan hallittavissa.

”Raportointia ja hallinnointi- ja ohjausjärjestelmää koskevat vaatimukset aiheuttavat kustannuksia ja lisäävät hallinnollista työtaakkaa. Toisaalta olimme valmistautuneet tähän hyvin, ja hyödyt ovat suuremmat kuin lisätyöstä aiheutuvat haitat.”

Yllätyksiä ei tullut.

”Totta kai meidän on täytynyt pitää itsemme ajan tasalla sääntelystä, mutta tiivis yhteistyö kumppaneidemme kanssa on auttanut tässä”, Selby kertoo.

Neuvonantajien keskinäinen kemia ja kyky työskennellä yhdessä on tärkeää

Spinnovassa ollaan kokonaisuutena erittäin tyytyväisiä listautumisprosessiin ja sen tulokseen.

”Onnistuimme siinä, että johto työskenteli tiiminä, jotta pysyimme tiukassa aikataulussa. Hallitus oli myös tehnyt jo etukäteen merkittävää työtä rekrytoimalla johtoryhmään oikeanlaisia osaajia.”

Selbyn kokemuksen mukaan oikeiden neuvonantajien valinta oli keskeistä listautumisen toteuttamisessa erittäin tiukassa aikataulussa.

”Kannattaa käyttää aikaa useisiin neuvonantajiin tutustumiseen ennen lopullisen ulkopuolisista neuvonantajista koostuvan tiimin valintaa, sillä neuvonantajien keskinäinen kemia ja kyky työskennellä yhdessä paineen alla on tärkeää, ei vain neuvonantajien tekninen ja markkinaosaaminen.”

Ainoa asia, joka Spinnovassa olisi tehty toisin, on se, että prosessi olisi aloitettu aiemmin.

”Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että listautuminen on ammatillisesti erittäin mielenkiintoinen ja uniikki kokemus, josta pitäisi myös muistaa nauttia, vaikka se on erittäin kiireistä aikaa yhtiön johdolle”, Selby huomauttaa.

Sijoittajasuhteita on hoidettava aktiivisesti

Yhtiöllä on ollut sijoittajasuhteista vastaava henkilö talousjohtajan rinnalla. Yhtiö on päättänyt raportoida taloudellisesta asemastaan puolivuosittain, minkä lisäksi se on pitänyt sidosryhmiään ajan tasalla merkittävistä muutoksista, kuten North Face -kumppanuuden kaltaisten kumppanuussopimusten allekirjoittamisesta kansainvälisten brändien kanssa, vuosi- ja puolivuotiskatsausten välillä.

Yhtiöllä on verkkosivuillaan sijoittajille oma osio, jossa on myös sijoittajille suunnattu ajankohtaisia asioita käsittelevä blogi. Yhtiö on tavannut uusia sijoittajia aktiivisesti, osallistunut sijoittajien tapaamisiin ja tavannut nykyisiä osakkeenomistajia.

Sijoittajatarinan rakentaminen ja sijoittajien valistaminen on aivan kriittistä

Sijoittajatarinan rakentaminen oli Selbyn mukaan erittäin mielenkiintoinen harjoitus, kun katsoo Spinnovan markkinamahdollisuuksien taustalla vaikuttavia megatrendejä, jotka liittyvät kuluttajien käyttäytymiseen ja kestävien materiaalien kysyntään.

”Kohtalaisen uutena tulokkaana Spinnovalle oli myös kiehtovaa hypätä suoraan syvään päähän ja oppia Spinnovan ainutlaatuisesta teknologiasta, kun sijoittajatarinaa rakennettiin. Samoin sen ymmärtäminen, kuinka hyvä potentiaali meillä on skaalata toimintaamme yhdessä vahvojen teollisten kumppaniemme, kuten maailman suurimman paperimassatuottajan Suzanon kansa.”

Sijoittajatarinan rakentaminen ja sijoittajien valistaminen oli Spinnovassa aivan kriittistä. Jopa tavanomaista enemmän, sillä listautumisen aikaan Spinnovalla ei vielä ollut liikevaihtoa, ja yhtiön piti viestiä sijoittajille tulevaisuuden mahdollisuuksista perusteena sille, miksi yhtiöön kannattaa sijoittaa.


Spinnova Oyj

Spinnova Oyj on vuonna 2014 perustettu yhtiö, joka kehittää vastuullisia materiaaleja tekstiiliteollisuudelle. Yhtiö on kehittänyt uudenlaisen teknologian tekstiilien valmistamiseen puusta ja jätevirroista, ilman haitallisia kemikaaleja. Pääkonttori on Keski-Suomessa Jyväskylässä. Yhtiö listautui Nasdaq First North Premier Growth Market Finland -markkinapaikalle kesäkuussa 2021.


Teksti: Eeva Ketvel
Kuvat: Tomi Setälä ja Spinnova


Ben Selbyn haastattelu on julkaistu Listautujan käsikirja. Opas listautumiseen pk-yritysten kasvumarkkinalle -oppaassa. Pörssisäätiö julkaisi sen syyskuussa 2022.


Haluatko tietoa sijoittamisesta suoraan sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön Sijoittajan ajankohtaiskatsaus!