Suomalaiset haluavat talouden oppiaineeksi, vähentäisivät vastineeksi uskonnosta, ruotsista ja taideaineista

Tiedote
10.7.2019
Lukuaika
2 min

”Kysely osoittaa, että suomalaiset ovat poikkeuksellisen yksimielisiä tarpeesta lisätä koulujen talousopetusta. Ensimmäinen askel voisi olla yhteisten talousopintojen kehittäminen toiselle asteelle nyt, kun oppivelvollisuusikää nostetaan”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi tutkimustuloksia.

Talousopetuksen lisäämisen vastapainoksi puolet vastaajista vähentäisi uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetusta, joka neljäs ruotsia ja lähes joka viides kuvataiteen opetusta. Ero suosituimpiin oppiaineisiin on suuri: alle 5 prosenttia vähentäisi englannin, äidinkielen, maantiedon, biologian, matematiikan, terveystiedon tai liikunnan opetusta. Kysymykseen vastasivat ne, jotka toivovat taloutta omaksi oppiaineekseen.

OECD suosittaa valtioille taloustaitostrategiaa, Suomella ei vielä suunnitelmaa

Kysyttäessä kolmea tärkeintä taloustaitoa, ykköseksi nousi arjen rahankäyttö ja budjetointi. Jopa 94 prosenttia valitsi sen taidoksi, joka kaikkien suomalaisten pitäisi osata. 52 prosenttia nimesi säästämisen ja sijoittamisen jokaisen tarvitsemaksi taloustaidoksi ja 51 prosenttia kestävän kuluttamisen.

”Kyselystä näkee, että halu oppia talousasioita on suuri. Tähän tarpeeseen pitäisi vastata entistä paremmin”, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo.

”Moni taho tekee jo hienoa työtä talousosaamisen edistämiseksi. Tarvitsemme kuitenkin kansallisen taloustaitostrategian, jota OECD:kin jäsenmailleen suosittaa. Siten talousosaamisponnisteluja voidaan tehostaa ja koordinoida paremmin”, kommentoi Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Tutkimuksen on toteuttanut Pörssisäätiön toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Siihen vastasi 1 000 suomalaista. Otos on painotettu vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan. Tiedonkeruu toteutettiin toukokuussa 2019 internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin.

Keskustelu jatkuu Porin SuomiAreenassa

Talousosaaminen kansalaistaidoksi – ei kaikkea kantapään kautta -tilaisuudessa torstaina 18.7. kello 10–11 Antinkatu 5:ssä Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ratkovat, miten suomalaisten taloustaidot saadaan ajan tasalle muuttuvassa maailmassa. Keskustelun juontaa Peter Nyman.

Keskustelua voi seurata myös suorana striimin välityksellä SuomiAreenan verkkosivuilla sekä Twitterissä hashtageilla #SuomiAreena ja #talousosaaminen.

Lisätietoja

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo