Suomalaisten sijoittamisessa tapahtunut valtava murros

”On tärkeää, että laitetaan rahoja sinne, missä ilmastonmuutosta jarrutellaan. Uskon, että siellä on niin hienoja innovaatioita tällä hetkellä, että sieltä pystyy tekemään myös rahaa.”

Artikkeli
21.10.2021
Lukuaika
3 min

Megatrendit – esimerkiksi ilmastonmuutos, ihmisten pakkautuminen kaupunkeihin, väestön vanheneminen ja digitalisaatio – vaikuttavat kaikki myös sijoittamiseen. Miten, siitä keskusteltiin Family Economy Week -talousvikolla torstaina.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä huomautti, että isot trendit eli megatrendit ovat aika pitkäaikaisia, eivätkä täysin murru isoistakaan shokeista.

Yhä useampi sijoittaa siihen, että Suomeen saadaan uutta työtä

Sijoittamisessa on menossa selkeästi murros, huomautti Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Emilia Kullas. Se näkyy sijoittajamäärän nousuna ja osakesäästötilien määränä – Suomessa on avattu yli 200 000 osakesäästötiliä sen jälkeen, kun osakesäästötilit tulivat mahdolliseksi tammikuussa 2020.

”Näillä 200 000 osakesäästötilillä on jo sijoituksia noin miljardin euron verran Helsingin pörssissä. Tämä on ihan valtava muutos”, Kullas sanoi.

”Myös tavallisia arvo-osuustilejä on avattu huomattavan paljon enemmän.”

Kullas arvioi, että kehitys on luonnollista.

”Suomalaiset ovat vaurastuneet. On ilman muuta selvää, että karttuneille säästöille haetaan sijoituskohdetta.”

Kullaksen mukaan yhä useampi käyttää säästöjä siihen, että Suomeen luodaan uutta työtä ja että hyvinvointiyhteiskunta pystytään pitämään toiminnassa.

Kaikkien yritysten on kehityttävä

Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta huomautti, että digitalisaation ja teknologisen kehityksen takia aivan kaikkien yritysten on kehityttävä. Santavirran mukaan näyttää siltä, että nousussa ovat oma terveys ja sitä kautta terveysteknologia, ilmastoratkaisut ja ilmastoteknologia. Ja Suomelle vähän yllättäväkin on foodtech eli ruokatrendit.

”Ne muuttuvat, ja siinä Suomessa on paljon mahdollisuuksia.”

Ilmastonmuutoksen torjuntaan innovaatioita – ”Sieltä pystyy tekemään myös rahaa”

Futuristi ja sarjayrittäjä Sari Stenfors pohtii megatrendien vaikutusta sijoittamiseen ja ihmisten hyvää elämään sadan vuoden säteellä. Ilmastonmuutosta pystymme hänen mielestään jarruttelemaan, mutta ei täysin pysäyttämään.

”Uskon, että siellä on niin hienoja innovaatioita tällä hetkellä, että sieltä pystyy tekemään myös rahaa.”

Talousviikko jatkuu vielä perjantaina

Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaissisällöillä ryyditetty Family Economy Week -talousviikko jatkuu vielä perjantaina 22.10.2021, jolloin kuullaan sijoittajatarinoita. Omat sijoittajatarinansa kertovat Jasmin Hamid, Mika Heikkilä, Hanna-Maria Heikkinen ja Martin Paasi. Tietoa sijoittajista ja sijoittamisesta kertovat myös Matti Keloharju Aalto-yliopistosta, Kati Malinen Veronmaksajista, Joonatan Naukkarinen ja nuoret pörssilähettiläät Pörssisäätiöstä sekä sijoittaja Seppo Saario.

Teksti: Eeva Ketvel