Suuriin yhtiökokouksiin tarjottava verkko-osallistuminen

Artikkeli
9.3.2020
Lukuaika
2 min

Moni yhtiökokouksissa aktiivisesti käyvä yksityissijoittaja kuuluu ikänsä puolesta erityisryhmään, jolle koronaviruksen levitessä etäosallistuminen olisi massatilaisuutta suositeltavampaa. Useat suuret pörssiyhtiöt tallentavat jo yhtiökokouksensa. Nyt on aika siirtyä tallenteista reaaliaikaisen kuvan välittämiseen.

— Pörssisäätiö on saanut lukuisia yhteydenottoja huolestuneilta yksityissijoittajilta, toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo.

— Vastuullisuussuuntaus on tuonut mukanaan aktiivisen omistajuuden ja yhä useampi haluaisi osallistua yhtiökokoukseen vaivattomasti mutta reaaliaikaisesti. Nyt koronavirus huolettaa ja verottajan matkalinjaus harmittaa.

Kansainvälisesti sähköisiä yhtiökokouksia on jo nähty. Suomeen kaivattaisiin Lounasmeren mukaan hybridimallia, jossa fyysisen yhtiökokouksen rinnalla osakkeenomistajille tarjotaan mahdollisuutta osallistua etänä. Yhtiökokous voidaan joko kuvata ja lähettää kaikille avoimena yhtiön verkkosivuilla tai lähetys voidaan tarjota vain rekisteröityneille osakkeenomistajille erillisen linkin kautta. Lisäksi osakkeenomistajille voidaan tarjota mahdollisuus esittää kysymyksiä esimerkiksi sähköpostitse.

Verottajan lokakuussa tekemä linjaus yhtiökokouksen matkakuluista harmittaa yksityissijoittajia. Aikaisemmin moni kauempaa matkustanut oli tottunut vähentämään matkakulut verotuksessa pääomatuloista, mutta nyt tätä ei enää sallita.

— Verohallinnon pyrkimys verotuksen selkiyttämiseen ja vähennysten karsimiseen on ymmärrettävä. Yhtiökokoukseen osallistumisen merkitys on kuitenkin aliarvioitu. Pörssiyhtiön näkökulmasta kaikkien osakkeenomistajien osallistuminen on tärkeää ja yhdessä pienet osakkeenomistajat ovat merkittäviä, Lounasmeri kommentoi.

Yli 800 000 suomalaista omistaa pörssiyhtiöiden osakkeita. Nordealla, Nokialla, Elisalla, Fortumilla ja Sammolla on jokaisella reilusti yli 100 000 yksityishenkilöä osakkeenomistajana. Helsingin pörssissä on listattuna yli 50 yhtiötä, joilla on yli 10 000 suomalaista yksityishenkilöä osakkeenomistajina. Yhdessä yksityishenkilöt ovat merkittäviä omistajia, esimerkiksi Outokummun osakkeista yksityissijoittajat omistivat vuodenvaihteessa yli 30 prosenttia ja Elisasta noin 23 prosenttia.