Talousosaamista tarvitaan osakemarkkinoiden myllerryksessä

Tiedote
28.12.2018
Lukuaika
2 min

– Kaikki alkaa koulusta. Meillä on hieno koulujärjestelmä, joka mahdollistaa tiedon jakamisen tasapuolisesti kaikille. Talousosaaminen on nykymaailmassa vaadittava perustaito, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

– Talous pitää nostaa opetuksessa sivuroolista päärooliin. Opettamalla taloustaitoja ehkäistään syrjäytymistä ja taloudellisia vaikeuksia ja sillä mahdollistetaan onnistumisia, Lounasmeri sanoo.

Talousopetusta on opetussuunnitelmassa lisätty asteittain. Vuonna 2016 aloitettiin alakoulun 4.–6.-luokkalaisille uutena aineena yhteiskuntaopin opetus, jonka yhteydessä myös talousasioita osin käsitellään. Yläkoulussa 9.-luokkalaisilla on yhteiskuntaopissa yksi kurssi, jossa keskitytään vain talousasioihin. Tämä ei kuitenkaan enää riitä.

– Pörssisäätiö näkisi talousosaamisen mielellään omana oppiaineenaan. Toivomme, että seuraava hallitus ymmärtäisi talousosaamisen yhteiskunnallisen merkityksen ja ottaisi asian omalle asialistalleen, toteaa Lounasmeri.

Suunnitelma auttaa välttämään paniikin

Suomessa on 800 000 yksityishenkilöä, jotka omistavat pörssiosakkeita. Yksityissijoittajien blogit ja sosiaalisen median keskusteluryhmät ovat tehneet osakesijoittamisesta näkyvämpää. Osakekurssien heiluessa keskusteluryhmien osallistujamäärät ovat kasvaneet entisestään.

– Jokaisen on hyvä tehdä säästösuunnitelma ja sijoitussuunnitelma. Suunnitelmallisesti toimimalla välttää turhan paniikin. Olisi tärkeää, että tulevaisuudessa budjetointia ja sijoitussuunnitelman tekoa opetettaisiin jo koulussa, Lounasmeri sanoo.

Sijoitussuunnitelmassa todetaan tavoite, sijoitusaika ja riskinottohalukkuus. Lisäksi linjataan, mihin kohteisiin sijoitetaan ja millä kriteereillä sijoituksia tehdään. Moni pohtii, mitä pitäisi tehdä, jos osakekurssit laskevat.

Helsingin pörssissä on takana vuodesta 2012 alkanut osakemarkkinoiden nousu. Nyt uudet sijoittajat pohtivat kannattaako enää aloittaa. Pitkäaikaisen osakesijoittamisen aloittaminen kannattaa aina, sanoo Lounasmeri:

– Paras hetki aloittaa osakesijoittaminen on silloin kun maailma näyttää synkältä ja kukaan ei suosittele sijoittamaan.

Lisätietoja

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo