Taloustaitojen opettaminen välttämätöntä

Talousviikon torstaina käytiin tulevaisuuskeskustelu, jossa johtavat poliitikot vastasivat kysymyksiin seuraavan vaalikauden taloushaasteista ja niiden ratkaisuista.

Artikkeli
13.10.2022
Lukuaika
3 min

Talousviikon torstaina käytiin tulevaisuuskeskustelu, jossa jossa suurimpien eduskuntapuolueiden edustajat pääsivät puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja vastaamaan kysymyksiin tulevan vaalikauden taloushaasteista ja niiden ratkaisuista. Paneelikeskustelun aikana asiantuntijat kysyivät kysymyksiä liittyen muun muassa nuorten talousopetukseen, talouden kasvuun ja tuottavuuteen sekä vastuulliseen sijoittamiseen.

Paneelikeskustelussa olivat mukana vasemmistoliiton Veronika Honkasalo, kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Riikka Purra, keskustan Katri Kulmuni, sosialidemokraattien Ville Skinnari sekä vihreiden Iiris Suomela. Keskustelua moderoi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Kysymyksiä kansanedustajille esittivät Pörssisäätiön Linnea Karjula ja Jesse Collin sekä Suomen Ekonomien Martin Paasi ja Ted Apter.

Taloustaitoja tarvitaan

Ensimmäisenä panelisteilta kysyttiin talousopetuksen lisäämisestä sekä sijoitussuunnitelman tekemisen opettamista kouluissa. Talousopetuksen lisäämisestä panelistit ovat yhtä mieltä: taloustaitojen opettamista tulisi lisätä. Perussuomalaisten Purran mielestä kouluissa pitää lisätä talousosaamisen opetusta, koska sosioekonomiset seikat ja perheen koulutustausta vaikuttavat nuorten talousosaamiseen. Myös sijoitussuunnitelman tekemisen opettamiseen ollaan suhteellisen myötämielisiä.

Osakesäästötiliä tulisi kehittää

Keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten, sosialidemokraattien sekä vihreän edustajilta tulee kannatusta osakesäästötilin talletusrajan nostolle. Kokoomuksen Orpo poistaisi osakesäästötilin talletusrajan kokonaan. Muista poikkeavan kannan antaa vasemmistoliiton Honkasalo, joka ei poistaisi talletusrajaa.

Kokoomuksen sekä keskustan edustajat ajattelevat myös myönteisin mielin sitä, että vanhempainpakkauksen yhteydessä jokaiselle vastasyntyneelle avattaisiin osakesäästötili 300 euron aloitussumman kera. Keskustan Kulmunin mukaan lapsen osakesäästötilin kustannusten 300 euron pesämunalla on arvioitu olevan noin 15 miljoonaa euroa, jos lapsen osakesäästötili olisi osa äitiyspakkausta: ”Tämä olisi hyvä signaali ihan vauvasta alkaen alkaa miettimään säästämistä ja sijoittamista perheissä.”

”Exit-vero on este kasvulle”

Osakesäästötilistä keskustelu siirtyy talouden kasvuun ja tuottavuuteen. Aihetta taustoittava Paasi kysyy panelisteilta, miten aikaansaadaan kasvua sekä lisätään tuottavuutta seuraavalla hallituskaudella.

Sosialidemokraattien Skinnari peräänkuuluttaa keskustelua siitä, miksi Suomeen on vaikea sijoittaa ja saada tuottavia investointeja. Hän kaipaa suomalaisilta yrityksiltä lisää skaalautuvia työpaikkoja, luovia ja innovatiivisia ratkaisuita, joita voidaan viedä maailmalle. Kokoomuksen Orpo sen sijaan vaatii, että hallituspuolueet, pysäyttäisivät exit-veron valmistelun, koska se on hänen mielestään täysin vastoin työperäisen maahanmuuton tavoitteita sekä este kasvulle.

”Intoa sijoittaa kestäviin kohteisiin on enemmän kuin kestäviä kohteita”

Keskustelun lopuksi panelisteja puhututtaa se, miten kotitalouksia voisi kannustaa osallistumaan tehokkaammin vihreän siirtymän rahoitukseen. Vihreiden Suomelan mukaan intoa sijoittaa kestäviin kohteisiin on enemmän kuin kestäviä kohteita. Häneen mukaansa sijoittajan pitää pystyä luottamaan: ”Kun ajattelee, että tämä euro ei mene saastuttamisen tukemiseen, siihen pitää pystyä luottamaan”. Honkasalon mukaan yksityissijoittajan pitäisi itse osata kääntää ajattelua siihen, onko ykkösenä ilmasto vai taloudellinen hyöty.

Tämä viikko on Talousviikko

Kansainvälinen, Italiasta alkunsa saanut Family Economy -talousviikko järjestetään toista kertaa Suomessa 10.–14.10.2022. Tapahtuma on tarkoitettu talousasioista, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille aikuisille.

Suomessa tapahtumaa koordinoi Pörssisäätiö ja mukana järjestämässä ovat Nordea, Suomen Ekonomit ja Taloustaito.

Viikon avauspäivänä maanantaina teemana oli talouskirjallisuus ja tiistaina keskityttiin sijoitusstrategioihin. Keskiviikkona puhututti makrotalouden uhkakuvat. Torstaina teemana oli talouspolitiikan tulevaisuus ja viikon viimeisenä päivänä perehdytään perheen talouden perusasioihin.

Tapahtumaa voi seurata täällä: www.talousviikko.fi

Katso torstain ohjelman tallenne tästä.