Tee oma sijoitussuunnitelma

Artikkeli
15.4.2022
Lukuaika
2 min

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloita sijoittaminen tekemällä sijoitussuunnitelma.

Ensin on hyvä hahmottaa lähtötilanne. Mitä omistat, mitä olet velkaa. Budjetin voi tehdä laskemalla kuukausittaiset tulot ja menot. Mieti, voisitko muuttaa kulutustottumuksiasi niin että säästöön jäisi enemmän. Aseta kuukausittainen säästötavoite. Säästetyn summan voi siirtää toiselle tilille odottamaan sijoittamista.

Sijoitusaika ja sijoittajan riskinottohalukkuus vaikuttavat merkittävästi siihen, mitkä sijoituskohteet ovat sopivia. Pohdi, mitä sijoittamisella tavoittelet, kuinka pitkäksi aikaa teet sijoituksia ja olisitko valmis menettämään sijoittamaasi pääomaa. Sijoittaminen sisältää uhan menettää sijoitukset ja samalla mahdollisuuden moninkertaistaa sijoitetun varallisuuden. Riski ja tuotto-odotus kulkevat käsi kädessä. Suurempaan tuotto-odotukseen liittyy yleensä myös suurempi riski. Ainoa tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa on hajauttaminen.

Hajauttaminen tarkoittaa rahojen jakamista sijoittamalla useampaan kohteeseen. Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, ettei kaikkia varoja sijoita samalla kertaa vaan hiljalleen ja säännöllisesti. Tällöin et päädy tekemään kaikkia ostoja kurssien ollessa korkeimmillaan. Sijoituksiaan voi hajauttaa pikku hiljaa; ensin voit ostaa esimerkiksi jotakin yhtiötä, ja seuraavalla ostokerralla jotakin toista, eri toimialalla ja maantieteellisellä alueella toimivaa yritystä.

Sijoitussuunnitelmassa otetaan kantaa perusallokaatioon, eli siihen kuinka sijoitukset jaetaan eri omaisuusluokkiin. Sijoitussuunnitelmaa tehdessä voi myös miettiä, miten sijoituskohteita arvioi, mihin haluaa sijoittaa ja mitä rajataan ulkopuolelle.

Muista myös, että osakemarkkinoilla on aina nousu- ja laskukausia. Sijoittajan kannattaa päättää jo etukäteen, kuinka toimii jos esimerkiksi koko markkina lähtee laskuun. Osa myy, osa ostaa lisää, osa ei reagoi mitenkään. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä. Tärkeintä on suunnitelma ja sijoittajan kärsivällisyys, jotta ei tulisi ostaneeksi ainoastaan markkinan huipulla ja myyneeksi kaikkea halvimpaan hintaan.

Pörssikerhossa tehdään yhdessä sijoitussuunnitelma. Katso video.