Teemu Lehtinen sijoitussäästötilistä: edistäisi kansankapitalismia

Artikkeli
6.2.2018
Lukuaika
1 min

Me Veronmaksajissa pidämme positiivisena, että valtiovarainministeriön työryhmä selvittää sijoitussäästötilin käyttöönottoa Suomessa. Tilin perusajatus on todella hyvä: se edistäisi kansankapitalismia ja suoraa osakesijoittamista.

Paras toteutustapa on verottaa tuottoja, kun ne nostetaan tililtä. Kokonaispääomasta tehtävä laskennallinen vero Ruotsin tapaan ei sovi Suomen verojärjestelmään lainkaan. Sitä osaa verotuksesta, joka nykyään toimii hyvin, ei pidä sotkea. Niin rahastoissa kuin sijoitusvakuutuksissa tuottoa verotetaan vasta, kun se tuloutetaan sijoittajalle. Tämä käytäntö voitaisiin laajentaa myös sijoitussäästötiliin. Se toisi lisää mahdollisuuksia sijoittajille.

Sijoitustili olisi oikein toteutettuna hyvä lisä suomalaiselle säästäjälle. Kynnys aloittaa osakesäästäminen varmasti madaltuisi. Sijoittajien verotusta uudistettaessa olennaista on myös, ettei verotusta kiristetä, ja että uudistuksissa huomioidaan kokonaisuus.”

 

Lue myös, mitä mieltä osakesäästötilistä ovat toimitusjohtaja Antti Lahtinen Osakesäästäjistä, Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä, professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta sekä sijoittajat Merja Mähkä ja Tom Lindström.