Tuore Sijoittajabarometri: arvosana hallitukselle noussut reilusti viime kaudesta

Artikkeli
3.4.2019
Lukuaika
3 min

Sijoittajabarometrissa vastaajat arvioivat hallitusta ja eduskuntaa kouluarvosanoin välillä 4–10. Viime kauden Kataisen hallitus sai keväällä 2014 tehdyssä kyselyssä lainsäädännöstä arvosanaksi 6-, kun Sipilän hallituksen tuore arvosana on 6 ½ eli lähes numeron parempi. Samoin Kataisen hallitus sai verotukseen liittyvistä toimenpiteistä arvosanaksi vain 5 ½. Uusimmassa barometrissa arvio yltää 7 kouluarvosanaan ja on siten jopa 1,5 numeroa edellistä kautta positiivisempi.

Kehuja keräsi etenkin osakesäästötili

Kuten kympin hallitukselle antanut vastaaja perustelee avoimessa vastauksessaan:

Osakesäästötili on hyvä uudistus, vihdoin halutaan kannustaa omistamaan osakkeita.

”Sijoitusten verovähennysoikeuden laajentaminen oli oikein hyvä uudistus. Veroja ei muutenkaanole nostettu, joten kiitettävää työtä”, perustelee toinen. Useita kiittäviä mainintoja saikin myös se, että veroja ei ole kiristetty, vaan osittain kevennettykin.

”Tämä kausi on ensimmäinen pitkään aikaan, kun hallitus ja eduskunta ovat tehneet konkreettisia toimenpiteitä sen eteen, että tavallisia suomalaisia kannustetaan omistajiksi. Osakesäästötili on selvästi sijoittajien mielestä tervetullut uudistus. Toivottavasti sama positiivinen kehitys jatkuu seuraavallakin hallituskaudella”, kommentoi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri barometrin tuloksia.

Osinkoverotuksen kaivataan vielä parannusta

Sijoittajabarometrissa keskeisenä uudistustoiveena esiin nousi osinkoverotus. Sijoittajat haluaisivat parannusta siihen, että piensijoittajat maksavat osinkoveroa ankarimman kautta. Listattujen ja listaamattomien yhtiöiden epäreilu verotus aiheuttaa närää. Lisäksi osa toivoi edelleen pienten osinkojen verovapautta.

”Pienien osakkeiden verottomuus ei ole edistynyt, puheista huolimatta. Tasa‐arvoinen verotuskohtelu ei ole edistynyt lupauksista huolimatta. Ammattiliitot, yhdistykset, rahastot, ulkomaalaisomistajat, hallintarekisterit ja yli 10 % pörssiyhtiöstä omistavat eivät maksa osinkoveroja, en voi mitenkään tätä käsittää”, kommentoi yksi vastaajista.

”Osinkoverotuksen uudistamista tasapuoliseksi on toivottu jo vuosikausia. Osakesäästötili on tärkeä askel eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa ja miettiä, kuinka osinkoverotusta voidaan kehittää yhä enemmän siihen suuntaan, että se kannustaa laajapohjaiseen omistajuuteen”, Lounasmeri kommentoi.

Puolivuosittainen barometri selvittää osakesijoittajien näkemyksiä

Sijoittajabarometri on kaksi kertaa vuodessa toteutettava Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjien kysely, jonka toteuttajana on Tietoykkönen.

Tyypillinen Sijoittajabarometrin vastaaja on noin 60-vuotias mies, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus sijoittamisesta. Vastaajista 93 prosenttia ilmoitti sijoittavansa tällä hetkellä pörssiosakkeisiin.

Vastaukset kerättiin verkkokyselynä maaliskuussa. Kohderyhmänä olivat Suomen Osakesäästäjien jäsenet ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajat, joille lähetettiin sähköpostitse kutsu osallistua tutkimukseen. Määräaikaan mennessä saatiin yhteensä 1961 hyväksytysti täytettyä vastausta, jolloin vastausprosentiksi muodostui 7 prosenttia.

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta, lähde eduskunnan kuvapalvelu.