Pörssisäätiön vaalikysely, osa 3: Yksityissijoittajan osinkoverotus tuskin kiristyy ensi vaalikaudella

…katsoo, että ”tavallisten osakesäästäjien verotusta ei tule kiristää, mutta pääomatuloverotuksen ylempää verokantaa voisi nostaa. Tämä kohdistuisi vain niihin harvoihin, joiden pääomatulot vuodessa ylittävät 30 000 euroa.” Myös vihreät ja vasemmistoliitto…

Artikkeli
23.3.2023
Lukuaika
2 min

Valtaosa Pörssisäätiön vaalikyselyyn vastanneista puolueista sanoo ei pörssiosakkeiden osinkoverotuksen kiristämiselle. Tällä kannalla ovat sosiaalidemokraatit, kokoomus, keskusta, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

”Suomessa omistamisen verotus on kireää ja se heikentää talouden kasvumahdollisuuksia. Suomi on syrjäinen, pieni ja pääomaköyhä maa. Omistamisen verotuksemme tulee olla kilpailukykyistä, jotta kykenemme houkuttelemaan kasvua ja työllisyyttä luovia pääomia. Siksi verotusta ei voi kiristää entisestään”, linjaa kokoomus.

Sosiaalidemokraatit taas katsoo, että ”tavallisten osakesäästäjien verotusta ei tule kiristää, mutta pääomatuloverotuksen ylempää verokantaa voisi nostaa. Tämä kohdistuisi vain niihin harvoihin, joiden pääomatulot vuodessa ylittävät 30 000 euroa.”

Myös vihreät ja vasemmistoliitto arvioivat, että osinkoverotuksen progressiota voidaan kiristää. Samalla ne olisivat kuitenkin valmiita keventämään pienten osinkojen verotusta. Myös kokoomus, perussuomalaiset ja RKP kannattavat pienten pörssiosinkojen verotuksen keventämistä.

”Suomessa inflaatio on viime kuukaudet ollut lähes 10 % luokkaa. Inflaatiovoittojen verottamista voidaan perustellusti pitää verosanktiona ja niiden verotuksen estämistä puolestaan pitää osana normiveropohjaa, perussuomalaiset katsoo.

Tukensa listaamattomien ja listattujen yritysten jakamien osinkoverotuksen yhtenäistämiseksi antavat kokoomus, perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit, vihreät sekä vasemmistoliitto. Tällainen verotuksen yhtenäistäminen laskisi listautumiskynnystä.

”Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen huojennus on antelias ja kohdentuu hyvätuloisille – ja lisäksi nostaa listautumiskynnystä. Sen vuoksi pidämme tärkeänä, että huojennus poistetaan tai sitä kohtuullistetaan riippumatta siitä, uudistetaanko osinkoverotusta laajemmin vai ei”, arvioi vihreät.

Kokoomus taas linjaa, että ”pitkällä aikavälillä tulee pyrkiä saattamaan omistamisen verotus yhdenmukaiseksi kaikilta osin. Verotuksen ei tule tarpeettomasti ohjata päätöksentekoa.”

**Tätä on syytä arvioida / ****Kasvattaisimme osinkoverotuksen progressiota

 

Katso myös:

Pörssisäätiön vaalikysely, osa 1: Näin puolueet kehittäisivät osakesäästötiliä

Pörssisäätiön vaalikysely, osa 2: Talousopetuksen lisäämistä pidetään tärkeänä

Pörssisäätiön vaalikysely, osa 4: Yksityissijoittajan oikeudet tärkeitä, valtio-omistajuuteen selkeyttä