Pörssigaalan palkinnot

Henri Hoskonen luottaa sijoittajana markkinaan

Vuoden 2023 Nuori sijoittaja Henri Hoskonen, on sijoittanut jo viisi vuotta. Vaikka markkinoilla on hänen sijoittajataipaleensa aikana nähty melkoista myllerrystä, hän ei ole lähtenyt paniikkimyynteihin vaan luottaa markkinaan.

Artikkeli
31.1.2024
Lukuaika
6 min

Vuoden 2023 Nuoreksi sijoittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä lappeenrantalainen kauppatieteiden opiskelija Henri Hoskonen, 23. Hoskonen on ollut aktiivisesti mukana Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-ohjelmassa.

Mihin sijoitat ja miksi?

Minulla on käytössä niin pankkien kuin muiden osake- ja rahastovälittäjien kautta arvo-osuustilejä, joiden avulla sijoitan indeksirahastoihin, yhdistelmärahastoihin sekä pörssinoteerattuihin ETF-rahastoihin.

Osakesäästötilillä teen suoria osakesijoituksia niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin osakkeisiin.

Näiden lisäksi omistan kryptovaluuttoja ja sijoitan myös kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin.

Milloin ja miten innostuit osakesijoittamisesta?

Innostuin osakesijoittamisesta vuonna 2019, jolloin myös aloitin sijoittamisen pankin suosittelemilla osakerahastoilla. Perehdyttyäni tarkemmin sijoittamiseen ja markkinoihin tajusin nopeasti, että onhan niitä kustannustehokkaampia ja tuottoisampiakin sijoituskohteita löydettävissä, mikä sytytti kipinän muun muassa omatoimiseen osakepoimintaan.

”Arvioin aina jokaista yritystä kokonaisuutena.”

Mikä sijoittamisessa kiinnostaa?

Jo tuohon aikaan minua kiehtoi ajatus korkoa korolle -ilmiöstä eli siitä, että on mahdollista tienata omalla pankkitilillä olevalle rahalle lisää rahaa eli tuottoa tekemättä yhtään sen enempää töitä. Samaan aikaan omalla aktiivisuudella eli opiskelemalla markkinoita on mahdollista saavuttaa markkinoiden keskiarvoa korkeampaa tuottoa. Nämä teemat kiinnostavat sijoittamisessa myös yhä tänä päivänä.

Mikä on ollut sinulle tärkein neuvo sijoittajana?

Luota markkinaan! Vaikka noin viisivuotisen sijoitusurani aikana markkinoilla on nähty melkoista myllerrystä niin ylöspäin kuin alaspäinkin, en ole lähtenyt paniikissa myymään mitään. Ja edelleen voin tyytyväisenä sanoa, että hyvä niin!

Millaisia asioita korostat, kun valitset osakkeet, joihin sijoitat?

Arvioin aina jokaista yritystä kokonaisuutena, mutta yleensä ensimmäisenä tarkastelen osakkeen arvon aiempaa kehitystä sekä millaista keskustelua tällä hetkellä/lähiaikoina yrityksestä on sijoittajapiireissä käyty. Siihen tueksi otan usein huomioon muutamia tunnuslukuja, kuten P/E-luku, P/B-luku ja osinkotuotto. Nykyään myös enenevissä määrin kiinnitän huomiota yrityksen vastuullisuuteen ja sen ympärillä pyöriviin teemoihin.

Millaista oppia taloudesta ja sijoittamisesta olet saanut koulusta?

Peruskouluaikoina ei käytännössä ollenkaan tuotu esille säästämiseen tai sijoittamiseen liittyviä aiheita, vaikka valtion talouteen vaikuttavia asioita käsiteltiinkin jo.

Lukion puolella kyseisiä aiheita sivuttiin jo jonkun verran maailmantalouden käsittelyn ohessa, mutta enimmäkseen oppia karttui omasta kiinnostuksesta ja halusta oppia niistä lisää.

Kauppatieteitä nykyisin opiskelevana on yliopiston kautta päässyt syventämään osaamistaan talousasioista ja -teorioista sekä esimerkiksi siitä, miten eri omaisuusluokkien, kuten osakkeen arvo muodostuu ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat.

On kuitenkin hienoa nähdä, miten paljon nykyisin keskustellaan talousopetuksen lisäämisestä jo peruskouluasteelle, sekä miten eri tahot, kuten Pörssisäätiö pyrkivät lisäämään Suomen kansalaisten talousosaamista ja tuomaan niin säästämistä kuin sijoittamista lähemmäksi heitä.

Mitä hyötyä sinulle on Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-ohjelmasta ollut?

Pörssilähettiläs-ohjelma on auttanut minua ennen kaikkea hahmottamaan säästämisen ja sijoittamisen ilosanoman: jokaisen on mahdollista vaurastua ilman suurta pääomaa tai maisteritason ymmärrystä taloudesta, kunhan on vain valmis antamaan sille aikaa.

Olen myös ohjelman kautta päässyt tutustumaan moniin hienoihin ihmisiin sekä saanut muun muassa arvokasta esiintymiskokemusta.

Palattuani hetken ajassa taaksepäin vuoteen 2020, jolloin Pörssilähettiläs-ohjelmassa aloitin, pystyn kiteyttämään sen hetken ajatukset pörssilähettilääksi lähtemisestä kahteen asiaan: halusin oppia lisää säästämisestä ja sijoittamisesta sekä synnyttää myös muissa ihmisissä samanlaisen kipinän siihen ajatukseen, ettei jokaisen tienatun euron eteen tarvitse tehdä töitä.

”Ei raha suoranaisesti onnelliseksi tee, mutta kyllä se stressitasoa alentaa.”

Olet aktiivisesti mukana kertomassa sijoittamisesta ja kannustamassa muita nuoria miettimään omaa taloutta. Miksi se on sinulle tärkeää?

Olen päässyt ympäri Suomea kertomaan nuorille jo aiemmin mainittua säästämisen ja sijoittamisen ilosanomaa. Lisäksi olen saanut vaikuttaa suoraan sanoman sisältöön sekä kouluttaa uusia pörssilähettiläitä tutorin asemassa viemään viestiä entistä tehokkaammin ja vaikuttavammin eteenpäin.

Näen tämän vaikuttamistyön erittäin merkityksellisenä, sillä se ulottuu yksilötasolta aina kansantalouteen asti: yksityishenkilöt vaurastuvat ja yritykset voivat rahoittaa toimintaansa. Erityisesti koen, että suomalaisten elintasoa on mahdollista kohentaa vaurastumisen kautta. Ei raha suoranaisesti onnelliseksi tee, mutta kyllä se varmasti monissa tilanteissa ainakin stressitasoa alentaa.

Mikä on mottosi sijoittajana?

Yksinkertaisesti: Sijoita raha, jonka olet valmis menettämään, mutta uskalla ottaa se ensimmäinen askel.

On erityisen tärkeää ylläpitää rahallista puskuria pahan päivän varalle, ettei aseta omaa henkilökohtaista talouttaan vaaraan, sillä sijoittaminen sisältää aina riskinsä. Mutta koska vaurastuminen sijoittamalla vaatii erityisesti aikaa, uskalla aloittaa. Ei ole väliä, aloittaako rahastoista tai suorista osakkeista, kunhan aloittaa.

Kuten elämässä yleisesti, ei pidä pelätä epäonnistumista, sillä ne ovat usein niitä parhaita oppimisen paikkoja. Ja riskeistä puheen ollen pystyn tuomaan esille pari huojentavaa asianhaaraa: markkinat ovat aina ajan kanssa korjanneet ylöspäin kuopistaan ja hajauttaminen on oiva tapa pienentää riskiä.

”haluan painottaa sijoittamista harkitseville, että aloittakaa!”

Miltä voitto tuntuu? Mitä Nuori Sijoittaja -palkinto sinulle merkitsee?

Sanoin kuvaamaton fiilis. Jos ehdokkuus tuli täytenä yllätyksenä, niin itse voitto laittaa kyllä jo sanattomaksi. Mutta samalla se kertoo tietysti myös siitä, että tämä on itselle merkityksellinen tunnustus. On innolla päässyt puhumaan nuorille säästämisestä ja sijoittamisesta, ja tämä taitaa olla viesti siitä, että homma on myös hoidettu ihan hyvin.

Mitä haluaisit sanoa kaikille nuorille? Entä niille, jotka vasta harkitsevat sijoittamisen aloittamista?

Luottakaa siihen, mitä teette. En itse ikinä ajatellut, että Pörssilähettiläs-toiminta tarjoaisi minulle tällaisia kokemuksia.

Ja tässä tilanteessa on myös tärkeä antaa itselleen kiitosta siitä, että on osannut olla oma itsensä ja halunnut aidosti auttaa nuoria sijoittamisen alkutaipaleella. Siitä puheen ollen haluankin painottaa sijoittamista harkitseville, että aloittakaa! Aika on yksi merkittävimmistä tekijöistä sijoittamisessa, joten päätöstä aloittamisesta ei kannata viivyttää liikaa.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö