Jos eläkeyhtiöt poistuisivat pörssistä, yksityissijoittajien merkitys korostuisi

Kotitalouksia voidaan kannustaa osakemarkkinoille verotuksella ja sääntelyllä.

7.6.2024
Lukuaika
1 min

Keskustelu eläkeyhtiöiden tuotoista ja merkityksestä Helsingin pörssissä on jatkunut. Varman toimitusjohtaja Risto Murto nosti asian esille lehtihaastattelussa.
Murto arvioi, että Helsingin pörssin muita pörssejä surkeamman kehityksen jatkuminen voisi johtaa eläkerahojen siirtymiseen ulkomaille. Hänen huolenaan on pörssin suomalaisten pörssiyhtiöiden uusiutumiskyky.
Jos eläkeyhtiöiden rooli ankkuriomistajina supistuu, tarvitaan muita omistajia. Työeläkeyhtiöiden edunvalvojan Telan tilastojen mukaan pörssin markkina-arvosta lähes kuusi prosenttia oli vuoden 2023 lopussa työeläkeyhtiöiden hallinnassa.
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi, että yksityissijoittajien rooli ja merkitys kasvaisi.
”Valtio-omistuksen lisääminen ei ole vaihtoehto, koska siinä järkevänä suuntana on pienentää omistuksia. Ainoa vaihtoehto on aktivoida markkinoille lisää yksityissijoittajia”, Lounasmeri sanoo.
Yksityissijoittajia voidaan kannustaa osakesijoittajiksi useilla tavoilla, kuten verotuksella, sijoittamista helpottavilla välineillä ja muulla sääntelyllä. Viime vuosina esimerkiksi osinkoveron kiristys ja osakesäästötilin käyttöönotto ovat vaikuttaneet osakesijoittajien määrään.


Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö