Kauppasota kiihtyy – Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittamat tullit ja kiihtyvä kauppasota vaikuttavat eri tavalla eri yhtiöihin ja toimialoihin. Tärkein neuvo osake- ja rahastosijoittajalle nyt on: Älä panikoidu, mutta käy ajatuksella läpi sijoitussuunnitelmasi.

Blogi
3.4.2025
Lukuaika
5 min

Kun osakemarkkinat nyt myllertävät, jokaisen sijoittajan kannattaa muistuttaa itseään omasta sijoitussuunnitelmastaan. Kauppasota vaikuttaa eri yhtiöihin ja toimialoihin eri tavalla, joten pitkäaikaisenkin sijoittajan voi olla järkevää päivittää sijoitussalkkuaan.

Sijoitussuunnitelman koettelussa kannattaa keskittyä miettimään, miten tullit ja laajempi kauppasota voivat vaikuttaa omaan sijoitussalkkuun ja sen yksittäisiin sijoituksiin.

Herää heti, jos sijoitat lyhyellä tähtäimellä

Erityisesti oma sijoitusaika vaikuttaa vahvasti siihen, kuinka sijoittajan kannattaa toimia – pitäisikö nyt ostaa vai myydä. Jos suunniteltu sijoitusaika on lyhyt eli sijoittajalla on tarve kotiuttaa varoja osakemarkkinoilta lähikuukausina, nyt kannattaa olla hereillä. Käytännössä tämä koskee vain pientä joukkoa sijoittajista.

Jos tiedät, että osakepainosi on itsellesi liian suuri, tee myynnit miettien sijoituskohteiden tulevaisuutta. Älä kiinnitä liikaa huomiota menneisyyteen eli siihen onko sijoitus voitolla vai tappiolla. Pyri arvioimaan sijoituskohteen tulevaisuuden kehitystä. Irtaudu niistä kohteista, joihin et usko, vaikka osakekurssi olisi jo laskenut.

Jos sijoitusaikasi on pitkä, kurssilasku voi tuoda ostomahdollisuuksia

Suurempi osa sijoittajista on liikkeellä pitkäaikaisesti. Monella sijoitusaika on vuosia tai vuosikymmeniä. Jos sijoitusaikasi on hyvin pitkä, voit pitäytyä osta ja pidä -strategiassa. Jos olet kuukausisijoittaja, jatka kuten ennenkin.

Pitkällä jänteellä sijoittavalle kurssien lasku ei ole syy lopettaa sijoituksia, päinvastoin. Mitä enemmän maailmalla myllertää, sitä parempi aika on aloittaa sijoittaminen. Jos sijoitusaikasi on pitkä, kurssilasku tarjoaa ostomahdollisuuksia. Osakekurssien lasku ei lähtökohtaisesti ole myyntisignaali.

Kauppasota voi vaikuttaa siihen, kuinka jatkossa kannattaa painottaa omaa salkkua. Voi olla, että uusien tullien seurauksena osa nykyisistä sijoituskohteista ei enää jatkossa vastaa sijoitussuunnitelmassa asetettuja kriteereitä ja tavoitteita. Silloin on aika vaihtaa sijoituskohdetta.

Missä omistamasi yhtiöt toimivat?

Miljoona suomalaista sijoittaa pörssiosakkeisiin. 85 prosenttia suorista osakesijoituksista kohdistuu kotimaisiin pörssiyhtiöihin.

Tavallisten sijoittajien suosikit toimivat moni pääosin Euroopassa, eikä kauppasodalla pitäisi olla niihin välittömiä suoria vaikutuksia. Näitä yhtiöitä ovat esimerkiksi kansanosakkeet Nordea, Fortum, Mandatum, Sampo, Elisa ja Kesko.

Osa yhtiöistä toimii hyvin kansanvälisesti, esimerkiksi Nokialla, Wärtsilällä ja Koneella on asiakkaita myös Yhdysvalloissa. Lähtökohtaisesti yhtiöt ovat jo ennalta varautuneet tullien mahdollisuuteen. Toiminnan siirtäminen ja tulleihin sopeutuminen ei silti tapahdu hetkessä.

Entä Amerikan-sijoitukset?

Suomalaisilla rahastosijoittajilla on sijoituksissaan iso paino Yhdysvalloissa. Puolitoista miljoonaa suomalaista sijoittaa rahastoihin. Rahastosijoituksista lähes puolet (43 %) kohdistuu osakerahastoihin ja osakerahastoihin sijoitetuista varoista puolet on sijoitettu Maailma-rahastoihin ja 15 prosenttia Pohjois-Amerikkaan sijoittaviin rahastoihin. Yhdysvaltojen painoarvo maailmarahastoissa eli maailman osakeindeksistä on ollut kaksi kolmasosaa.

On esimerkiksi epätodennäköistä, että sijoittajan ei kannattaisi jatkossa sijoittaa ollenkaan Yhdysvaltoihin. Pitkäaikaisen sijoittajan kannattaa arvioida, onko kyseessä pysyvä muutos vai väliaikainen kehitys.

Vaikka kauppasota ja tempoileva poliittinen päätöksenteko ovat nyt valokeilassa, Yhdysvallat on todennäköisesti jatkossakin merkittävä osa maailman osakemarkkinoita. Osa sijoittajista siirtyy osakemarkkinoilta matalamman riskin ja matalamman tuoton kohteisiin eli korkomarkkinoille.

Yhdysvaltojen osalta on hyvä muistaa, että Trumpin suunnitelmassa on neljä kohtaa. Toistaiseksi fokus on ollut sijoittajalle negatiivisissa muutoksissa (tullit ja maahantulon estäminen). Trump on lupaillut myös sääntelyn ja verotuksen keventämistä. Mikäli seuraavaksi siirryttäisiin veronkevennyksiin, vaikutus talouteen ja sijoittajille voi muuttua positiivisemmaksi.

Yritykset sopeutuvat ajan mittaan

Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden markkina-arvosta merkittävä osa on rakentunut muutaman teknologiajättiläisen varaan. Nämä yhtiöt ovat toimineet kansainvälisesti ja kärsivät nyt kauppasodasta.

Yhtiöt pyrkivät siirtämään valmistustoimintaa, esimerkiksi mikrosirujen valmistusta, Yhdysvaltoihin, mutta siirtymä ei tapahdu heti. Nämä kansainvälisesti toimivat yhtiöt kärsivät sekä Yhdysvaltojen asettamista tulleista että muiden maiden mahdollisesti harkitsemista vastatulleista.

Kauppasota aiheuttaa paineita erityisesti Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden lyhyen tähtäimen tuotoille. Toisaalta historiassa ongelmat Yhdysvalloissa ovat nopeasti heijastuneet myös muille markkinoille.

Vaikuttaa siltä, että Trump on valmis lyhyen tähtäimen negatiivisiin vaikutuksiin talouskasvulle. On silti todennäköistä, että keskipitkällä aikavälillä hän pyrkii saamaan sekä talouden että osakemarkkinat uudelleen nousuun.



Kirjoittajat

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo