Pörssigaalan palkinnot

Konecranes etsii koko ajan uusia kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia

Konecranesin kiertotalousstrategia rakentuu älykkäälle suunnittelulle, resurssien jakamiselle ja uudelleenkäytölle sekä elinkaaren pidentämiselle. Joka vuosi yhtiö tutkii vähintään kolmea uutta kiertotalouden liiketoimintamahdollisuutta.

Artikkeli
31.1.2024
Lukuaika
2 min

Vuoden 2023 Kiertotalouden edelläkävijä -palkinnon saanut nosturivalmistaja Konecranes on sitoutunut edistämään vähähiilistä ja kiertotalouteen pohjautuvaa maailmaa. Sitoumuksen ytimessä on laitteiden elinkaaren aikaisen arvon pidentäminen ja hukan eliminoiminen kiertotalouteen pohjautuvilla ratkaisuilla koko arvoketjussa.
Yhtiö pyrkii pidentämään laitteiden elinikää ja pitämään materiaalit kierrossa. Laitteiden elinikään keskitytään Konecranesin huoltoliiketoiminnassa, ja yhtiö pyrkii tarjoamaan ennakoivaa kunnossapitoa ja oikeanlaista huoltoa oikeaan aikaan ilman, että asiakkaiden tuotanto keskeytyy.

Edelläkävijyys kannattaa

Konecranes suunnittelee ja valmistaa laitteita, joiden elinikä on jopa kymmeniä vuosia. Kun yhtiö edistää vähähiilisyyttä laitteiden arvoketjussa, se voi auttaa kumppaneitaan saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Konecranesissa ajatellaan, että edelläkävijyys kannattaa, sillä sääntely joka tapauksessa lisääntyy ja markkinat alkavat rankaista isoista päästöistä.
Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi toimialalla keskitytään materiaaleihin. Materiaalivirrat aiheuttavat ison osan maailman kasvihuonepäästöistä, joten uusiutuvia energialähteitä ja kestäviä materiaaleja kannattaa suosia. Lisäksi energiatehokkuuteen liittyvät innovaatiot, kiertotalouden liiketoimintamallit, uudenlaiset palvelukonseptit sekä päästöjen seuraaminen ja optimointi kiinnostavat kaikkia.
Konecranes arvioi, että merkittävin kiertotalousmahdollisuus toimialalla on laitteiden modernisointi. Esimerkiksi elinkaarensa lopussa olevan dieselkäyttöisen satamalaitteen teknologia voidaan modernisoida sähkökäyttöiseksi, ja suurten teräsrakenteiden tarkastuksen jälkeen laitteelle saadaan jopa tuplasti pidempi elinikä.

Jatkuvaa innovointia

Konecranesilla etsitään jatkuvasti kiertotaloutta edistäviä liiketoimintamalleja. Vuosittain yhtiössä tutkitaan vähintäänkin kolmea uutta kiertotalouden liiketoimintamahdollisuutta.
Kiertotalousajattelu on teollisuudessa laajenemassa kokonaisvaltaiseksi. Konecranesilla se tarkoittaa esimerkiksi älykästä tuotesuunnittelua.
Yhtiöllä on Konecranes Design for Environment -konsepti, joka auttaa valitsemaan korjattavia ja kierrättäviä materiaaleja. Se auttaa huomioimaan laitesuunnittelussa uudelleenkäytön ja kierrätettävyyden. Tuotesuunnittelussa panostetaan myös huollettavuuteen ja modulaarisuuteen, jolloin tuotteiden elinkaarta on helpompi pidentää.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö