Pörssigaalan palkinnot

Konecranesille Kiertotalouden edelläkävijä -palkinto

Nosturivalmistaja Konecranes sai vuoden 2023 Kiertotalouden edelläkävijä -palkinnon. Konecranes on vienyt kiertotalouden konepajayrityksen ytimeen, joten myös sen hyödyt skaalautuvat laajalti, tuomaristo arvioi.

Tiedote
31.1.2024
Lukuaika
2 min

Kiertotalouden edelläkävijä -palkinnon sai nosturivalmistaja Konecranes. Tällä kertaa Pörssigaalan tuomaristo ei keskittynyt pelkkään kiertotalouden liiketoimintamallin innovatiivisuuteen vaan päätti antaa palkinnon yhtiölle, joka näyttää muille suuntaa.
”Konecranes on innostava esimerkki siitä, miten valmistavassa teollisuudessa on integroitu laaja-alaisesti kiertotalouden periaatteita käytäntöön, aina tuotesuunnittelusta alkaen. Kun kiertotalous kytkeytyy perusliiketoimintaan, sen hyödyt myös skaalautuvat laajalti”, tuomaristo totesi.
Konecranesin kiertotalousstrategiaan kuuluu muiden muassa tuotteiden elinkaaren pidentäminen ennustevalla kunnossapidolla. Isojen laitteiden kohdalla myös pitkäikäisyys ja korjattavuus on tärkeää. Lisäksi Konecranes hyödyntää kierrätettäviä materiaaleja. Esimerkiksi yhtiön teollisuusnosturit valmistetaan pääosin 98-prosenttisesti kierrätettävästä komponentiikasta ja rakenteista.
Tuomaristo valitsi kiertotalouden edelläkävijän Pörssigaalan kumppanin, tulevaisuustalo Sitran valitsemien ehdokkaiden joukosta. Palkinnon kriteereihin kuuluu kiertotalouden liiketoimintamallien, kuten uusiutuvuus ja tuotteiden elinkaaren pidentäminen, monipuolinen hyödyntäminen, monistettavuus sekä uutuus ja innovatiivisuus.
Kiertotalouden edelläkävijä -palkinnon luovutti Pörssigaalassa Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen. Aiemmin kiertotalouden edelläkävijänä on palkittu jätehuoltoyhtiö Lassila & Tikanoja ja materiaaliteknologiayritys Betolar.

Lisätietoja

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo
Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö