Listautumisanteihin osallistuminen kiinnostaa – muistilista sijoittajalle

”Kymmeniä tuhansia yksityissijoittajia on osallistunut yksittäisiin anteihin, mikä on todella iso joukko.”

Artikkeli
6.10.2021
Lukuaika
3 min

 

Ennätysvuosi 2021

Helsingin pörssiin on listautunut vuonna 2021 poikkeuksellisen paljon yhtiöitä, ja listautumisanteihin osallistuminen kiinnostaa yksityissijoittajia.

Nyt eletään listautumisten ennätyskvartaalia: Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman kertoi Pörssin kellonsoitto -tilaisuudessa, että tämän vuoden neljäs kvartaali eli loka-joulukuu tulee olemaan Helsingin pörssin kaikkien aikojen vilkkain listautumiskvartaali, ellei markkinoilla tapahdu jotain todella mullistavaa.

”Tämä tahti ei tule jatkumaan loputtomiin: historiassa listautumiset ovat olleet syklisiä eli suhdanteista riippuvaisia.”

Tunnettavuuden, luotettavuuden ja työnantajakuvan paraneminen syynä listautumiseen

Kodin käyttötavaroita valmistava Orthex Group listautui pörssiin maaliskuussa 2021. Toimitusjohtaja Alexander Rosenlew kertoi, että yhtiöllä oli kolme syytä listautua.

  1. Yhtiöstä tulee tunnetumpi: ”Saamme mahdollisuuden jatkaa kasvutarinaa. Listautuminen tukee kasvuamme, eli mahdollisuus rahoitukseen ja saadaan maksuvälineenä osakkeita.”
  2. Luotettavuus kumppaneiden silmissä paranee: On positiivista, että voidaan kertoa, että ollaan pörssissä. ”Todennäköisesti meihin luotetaan enemmän.”
  3. Työnantajakuva vahvistuu: ”Toivottavasti (listautuminen on) asia, joka herättää luottamusta ja halua tulla meille.”

Muistilista listautumisantiin osallistuvalle yksityissijoittajalle

Erittäin moni yksityissijoittaja on osallistunut listautumisanteihin.

”Kymmeniä tuhansia yksityissijoittajia on osallistunut yksittäisiin anteihin, mikä on todella iso joukko”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoi.

Lounasmeri rohkaisi sijoittajia hyödyntämään omia vahvuuksiaan sijoittajina myös listautumisantiin osallistuessa: kaikkien ei tarvitse toimia saman kaavan mukaan. Osa kiinnittää huomiota numeroihin, osa esimerkiksi yhtiön johdon ammattitaitoon.

Lounasmeri antoi napakan muistilistan sijoittajille, jotka suunnittelevat osallistumista listautumisantiin:

  1. Ihmiset yhtiössä: Kenen kanssa olet lähdössä kimppaan eli ketkä ovat yhtiön johdossa ja omistajina: kuka on toimitusjohtaja, kuka hallituksen puheenjohtaja ja ketä katso ketkä kuuluvat johtoryhmään. Onko toimitusjohtaja osoittanut osaamistaan aiemmin?
  2. Vanhat omistajat: Mitä vanhat omistajat tekevät? Jatkavatko mukana yhtiön tarinassa, kun se listautuu pörssiin? Jos vanhat omistajat ovat irtautumassa, selvitä miksi.
  3. Yhtiön palvelut ja tuotteet: Mitä yritys tekee? Sen perusliiketoiminta kannattaa ymmärtää. Ketkä ovat asiakkaita ja valmiita maksamaan yhtiön tuotteista tai palveluista?
  4. Talous: Miltä yrityksen taloustilanne näyttää? Perustunnuslukuja löytyy hyvin valmiiksi laskettuna, niitä kannattaa hyödyntää. Jos numerot ovat oma vahvuus, voi sukeltaa syvemmälle.
  5. Kasvu: Ovatko yhtiön kasvusuunnitelmat uskottavia?
  6. Rahojen käyttö: Mihin osakeannissa kerättävät rahat käytetään? Maksetaanko pois vanhoja velkoja vai rahoitetaanko uutta kasvua?
  7. Megatrendit: Miten megatrendit – digitalisaatio, globalisaatio, kaupungistuminen, väestön vanheneminen, vastuullisuus, ilmastonmuutos – vaikuttavat yhtiöön?

Katso koko Pössin kellonsoitto -tilaisuus

Katso Pörssin kellonsoitto -tilaisuus tästä linkistä. Tilaisuuden juonsivat Pörssilähettiläs-tutorit Aylin Jabbarli ja Aino Summa. Pörssin kelloa pääsi kaupankäynnin alkamisen merkiksi soittamaan Viliina Halonen.

Teksti ja kuva: Eeva Ketvel