Listautumisilla suuri yhteiskunnallinen merkitys

Pörssisäätiö on julkaissut päivitetyn version Pörssilistautujan käsikirjasta. Uudistettu opas on tarkoitettu tukemaan suomalaisia yrityksiä niiden kasvupoluilla ja ottamaan tarvittavat askeleet kohti listautumista.

Artikkeli
22.9.2022
Lukuaika
3 min

Pörssilistautujan käsikirjan päivitetty versio julkaistiin torstaina 22. syyskuuta järjestetyssä aamiaistilaisuudessa Pörssitalossa. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja ja keskusteluja listautumisten merkityksestä yrityksille ja yhteiskunnalle sekä asiantuntijoiden kokemuksia listautumisista.

Julkistustilaisuuden avasi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen. Avauspuheessaan Vanhanen muistutti, että riskinottoon liittyy aina sekä onnistumisen mahdollisuus että riski. Listautuvan yrityksen toiminta läpivalaistaan kun pöytään tulee mukaan iso joukko uusia omistajia.

Avauspuheenvuoron jälkeen listautujan käsikirjan työstämistä johtanut Pörssisäätiön lakijohtaja Jesse Collin esitteli päivitettyä käsikirjaa. ”Käsikirjan päivityksessä on otettu huomioon lainsäädännön kehitys. Käsikirja on aikaisempaa konkreettisempi ja esimerkiksi viestinnän merkitys listautumisprosessissa nousee uudella tavalla esiin”, kertoi Collin esittelyssään.

Tilaisuus huipentui paneelikeskusteluun, jossa Nasdaq Helsingin asiakkuusjohtaja Minna Korpi, Intera Partnersin perustaja Tuomas Lang sekä G2 Investin toimitusjohtaja Petri Niemi keskustelivat listautumiskokemuksista. Keskustelussa esiin nousi aikaisemmista kokemuksista oppimisen tärkeys. Panelistit korostivat johdon ja hallituksen osaamista sekä neuvonantajien merkitystä. Suomessa on jo paljon kokemusta listautumisprosesseista ja neuvoja jaetaan mielellään. Keskustelua moderoi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Listautumisinto loi pohjan käsikirjan päivittämiselle

Vuonna 2021 Helsingin pörssiin listautui yhteensä 29 yritystä, jotka keräsivät listautumisanneissa liki miljardi euroa uutta osakepääomaa. Kyseessä oli Suomen pörssilistautumisien ennätysvuosi.

Listautumisesta on tullut siis yhä kiinteämpi osa suomalaisten yritysten kasvupolkua, ja se kiinnostaa entistä laajempaa yritysjoukkoa. Listautumisten kiinnostaessa yhä suurempaa yritysjoukkoa totesimme, että on aika päivittää listautujan käsikirja yhdessä laajan asiantuntityöryhmän kanssa.

Listautujan käsikirja – Opas listautumiseen pk-yritysten kasvumarkkinalle on tarkoitettu tukemaan suomalaisia yrityksiä niiden kasvupoluilla ja ottamaan tarvittavat askeleet kohti listautumista. Listautujan käsikirjan uudistettuun painokseen on kasattu listautumista suunnitteleville yhtiöille kattava ja helposti lähestyttävä tietopaketti listautumisen toteuttamisesta, parhaista markkinakäytännöistä ja listautumiseen liittyvän sääntelyn vaatimuksista. Käsikirjassa huomioidaan myös aiempaa paremmin tuoreet First North -yhtiöt, joten käsikirjasta on apua myös listayhtiötaipaleensa alkuvaiheissa oleville yhtiöille.

Tutustu listautujan käsikirjaan tästä.

On hyvä pitää ovet avoinna tulevaisuutta varten

Edeltävien vuosien kriisitilanteet sekä nykyinen taloustilanne saattavat vaikuttaa yritysten intoon listautua. On kuitenkin hyvä muistaa, että tämä aika tarjoaa oivan mahdollisuuden suunnitella sekä valmistautua tulevaan . ”Listautumisikkuna ei ole koskaan täysin kiinni ja parempia aikoja odotellessa on hyvä aika valmistautua tulevaan”, totesi Lounasmeri julkistustilaisuuden jälkeen.

Pörssisäätiö kiittää lämpimästi Listautujan käsikirja -työryhmän työhön osallistuneita asiantuntijoita ja esimerkkiyhtiöitä panoksestaan kotimaisten pääomamarkkinoiden kehittämiseksi.

 

Teksti: Linnea Karjula