Mandatumin toimitusjohtaja Petri Niemisvirta:

Listautuminen toi omistajat lähemmäksi jokaista työtekijää

Vuoden 2023 listautujana palkittu Mandatum osittaisjakautui finanssiyhtiö Sammosta päästäkseen toteuttamaan täysimääräisesti omaa strategiaansa. Elämä listayhtiönä laajentaa myös jokaisen työtekijän perspektiiviä, kertoo toimitusjohtaja Petri Niemisvirta.

Artikkeli
31.1.2024
Lukuaika
3 min

Varainhoitoyhtiö Mandatum osittaisjakautui finanssiyhtiö Sammosta lokakuussa. Listayhtiönä Mandatum nousi heti suosituimpien yhtiöiden eli kansanosakkeiden listalle kolmannelle sijalle. Yhtiöllä oli vuodenvaihteen tilastojen mukaan omistajia lähes 220 000.

Lokakuussa finanssiyhtiö Sammosta osittaisjakautunut Mandatum palkittiin vuoden 2023 Listautujana. Palkinnon perusteluissa kehuttiin Mandatumin listautumisen onnistuneen teknisesti erinomaisesti. Mandatum myös nousi Helsingin pörssin kansanosakkeeksi nopeasti.

Miksi Mandatumin kannatti listautua?
”Itsenäisenä listayhtiönä Mandatum pystyy totuttamaan täysimääräisesti omaa strategiaansa – allokoimaan resursseja ja tekemään investointeja, jotka kohdistuvat Mandatumin omien tavoitteiden saavuttamiseen ja nopeamman kasvun aikaan saamiseen.”

Miten listautuminen muutti Mandatumia?
”Listautuminen toi omistajat lähemmäksi jokaista työntekijää. Näin myös työntekijöiden perspektiivi on laajentunut ja samalla heidän suhteensa yhtiöön ja sen tavoitteisiin on konkretisoitunut entisestään.”

Miten erillisenä pörssiyhtiönä oleminen eroaa Mandatumissa aiemmasta, osana Sampoa olemisesta?
”Osana Sampoa olimme sijoittajanäkökulmasta hieman sivuroolissa eli ulkona tarkemmasta tutkasta. Nyt olemme suorassa ja aktiivisessa seurannassa aivan toisella tavalla.
Lisäksi saimme aiemmin nauttia monista keskitetyistä hallinnon rakenteista, jotka nyt olemme tarvittavin osin rakentaneet uudestaan itse itsellemme.”

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Mikä tavoite oli Mandatumille tärkein listautumisessa yleisellä tasolla?
”Onnistunut listautuminen ja omistajarakenteen ”hallittu muutos”. Tämän seurauksena saimme erinomaiset lähtökohdat pörssitaipaleelle.”

Mikä oppi tai vinkki yleisellä tasolla jäi mieleen, jos ajatellaan listautumista prosessina ja sen toteuttamista?
”Voit kertoa kahdella sen työmäärän, jota kuvittelet listautumisen edellyttävän. Työmäärän suuruus oli yllätys.”

Valtavan suuri yksityissijoittajien määrä on osoitus Mandatumin vetovoimasta. aiomme olla tämän luottamuksen arvoisia.

Mandatum nousi listautumisessa kansanosakkeeksi. Mitä ajattelette tästä?
”Valtavan suuri yksityissijoittajien määrä on osoitus Mandatumin vetovoimasta, ja aiomme nöyrän kiitollisesti olla tämän luottamuksen arvoisia. Lisäksi on hieno asia, että suomalaiset ovat kiinnostuneita sijoittamisesta ja finanssialan mahdollisuuksista omistaja-arvon luojina.”

Mandatum sai Pörssigaalan tuomaristolta kehuja avoimuudesta listautumisen yhteydessä. Millaisessa roolissa viestintä Mandatumin listautumisessa?
”Viestintä on Mandatumissa aina ollut keskeisessä roolissa. On kaikkien etu, että ymmärrämme toisemme oikein.”
”Hyvä listayhtiön viestintä on pitkälti samanlaista, kuin hyvä viestintä ylipäätään. Se on kohderyhmän tarpeita ymmärtävää, avointa, oikea-aikaista ja totuudenmukaista sekä lisäksi tietenkin listayhtiön velvoitteet huomioivaa.”

Miten suhtaudutte Listautuja -palkintoon?
”Tämä on hieno palkinto onnistuneesta projektistamme. Olemme erittäin iloisia ja kiitollisia.”

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö