Mitä lapsen osakesäästötili maksaisi valtiolle?

Valtion kustannukset Lapsen osakesäästötilistä jäisivät maltillisiksi. valtio voisi lahjoittaa tilille suoraan omistuksessaan olevia osakkeita tai satojen eurojen alkutalletuksen.

Artikkeli
23.5.2023
Lukuaika
2 min
Lapsen osakesäästötilin kustannukset olisivat verrattain vähäiset.

Valtiolle aiheutuisi Lapsen osakesäästötilistä vain 15–25 miljoonan euron kustannukset. Lapsen osakesäästötili olisi tulevaisuusinvestointi: sen avulla jokaisesta vastasyntyneestä tulee omistaja ja jokainen pääsee mukaan vaurastumisen polulle ja pystyy paremmin edistämään omaa talousosaamistaan.

Lapsen osakesäästötili on Pörssisäätiön ehdotus uudenlaisesta tavasta edistää osakesijoittamista ja kansankapitalismia. Lapsen osakesäästötili ei ole sama asia kuin osakesäästötili, joka otettiin käyttöön vuonna 2020.

Lapsen osakesäästötili perustuu siihen, että valtio avaisi jokaiselle vastasyntyneelle Lapsen osakesäästötilin samaan tapaan kuin jokainen lapsi saa äitiyspakkauksen. Valtio myös lahjoittaisi jokaisen vastasyntyneen tilille pesämunasijoituksen.

Lapsen osakesäästötiliä varten tarvitaan uusi laki, mutta se voidaan rakentaa pitkälti osakesäästötiliä koskevan lain pohjalta. Pörssisäätiössä on tehty valmistelevaa työtä lakia varten.

Lapsen osakesäästötilistä aiheituisi valtiolle kustannuksia, esimerkiksi tilille tehtävästä pesämunatalletuksesta. Julkisessa keskustelussa on ollut esillä, että valtion ensisijoitus voisi Lapsen osakesäästötilille olla 300 euroa tai 500 euroa.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo videolla Lapsen osakesäästötilistä valtion näkökulmasta.

Näin voidaan laskea, että valtion pesämunatalletuksista syntyisi ikäluokkaa kohti 15 miljoonan euron tai 25 miljoonan euron kustannukset vuodessa. Oletuksena on, että vuodessa syntyisi 50 000 vauvaa, jotka saisivat Lapsen osakesäästötilin.

Kun Lapsen osakesäästötilin kustannuksia valtiolle suhteutetaan, on hyvä muistaa, että valtion budjetti vuodelle on 81 miljardia euroa eli 81 tuhatta miljoonaa euroa.

Lapsen osakesäästötili on tulevaisuusinvestointi. Sen avulla avataan ovi tulevaisuuden lapsille niin, että jokaisesta tulee omistaja ja jokainen pääsee mukaan vaurastumisen polulle ja jokainen pystyy paremmin edistämään omaa talousosaamistaan.