Miten Lapsen osakesäästötili toimisi?

Pörssisäätiön ehdottama Lapsen osakesäästötili on uudenlainen vastasyntyneen ja alaikäisen tili, jonka valtio perustaa ja jonka säännöt ovat erilaiset kuin osakesäästötilillä.

Artikkeli
22.5.2023
Lukuaika
2 min
Lapsen osakesäästötili tekisi jokaisesta omistajan jo vauvasta.

Pörssisäätiön ehdottama Lapsen osakesäästötili ei tarkoita osakesäästötilin avaamista lapselle. Lapsen osakesäästötili vaatii uutta lainsäädäntöä.

Tili voitaisiin avata jokaiselle vastasyntyneelle, joten sen saisivat kaikki lapset, jotka saavat äitiyspakkauksen. Tilin avaisi valtio, joka tekisi tilille myös pesämunatalletuksen.

Ensitalletus voi olla rahaa – on puhuttu 300 euron tai 500 euron summista. Sijoituskohteet voi valita valtio, jos halutaan varmistaa, että yhdenkään lapsen rahat eivät jää tilille makaamaan. Vaihtoehtoisesti valtio voi siirtää tileille omistuksessaan olevia pörssiosakkeita pesämunasijoituksena.

Pörssisäätiön ehdottamalla Lapsen osakesäästötilillä voisi tehdä sijoituksia pörssiosakkeisiin. Lisäksi sijoituskohteisiin voidaan ottaa mukaan kuluiltaan edulliset osakeindeksirahastot, jotka sijoittavat pörssiosakkeisiin.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo videolla, miten Lapsen osakesäästötili poikkeaa tavallisesta osakesäästötilistä.

Tilille voisi tehdä valtion pesämunatalletuksen jälkeen vapaasti lisätalletuksia ja lisäsijoituksia. Jatkuvaa sijoittamista voisi tehdä vaikka lapsilisästä, jos perheen talous sen sallii. Moni isovanhempikin on toivonut mahdollisuutta sjoittaa lapsenlapselle pitkäjänteisesti ja niin, että sijoitukset ja niiden tuotot menevät varmasti lapselle.

Lapsen osakesäästötililtä ei saisi nostaa rahaa ennen kuin lapsi on täyttänyt 18 vuotta, eli ottanut tilin täysi-ikäistyttyään haltuunsa. Täysi-ikäisen Lapsen osakesäästötili muuttuisi tavalliseksi osakesäästötiliksi.

Tilillä olevia varoja verotettaisiin vasta kun niitä nostetaan. Näin verotus olisi Lapsen osakesäästötilillä samanlainen kuin tavallisella osakesäästötilillä.