Näin kannustamme suomalaiset kasvuun

Suomi tarvitsee talouskasvua, joten on tärkeää miettiä, miten kansalaisia kannustetaan kasvuun, ei vain yrityksiä. Pörssisäätiö kannustaa suomalaisia sijoittamaan osakkeisiin, eikä sijoittajamäärän kasvattaminen vaadi valtiota suuria panostuksia.

Artikkeli
3.3.2025
Lukuaika
5 min
Investment concept, Coins graph stock market

Suomi kaipaa talouskasvua ja reseptejä sen löytämiseksi on etsitty koko talven. Pörssisäätiö katsoo maailmaa tavallisen sijoittajan näkökulmasta. Yleensä kasvavissa länsimaissa on hyvin toimiva pörssi ja aktiivisia sijoittajia, joten näkökulma on erittäin relevantti. Ehkä vastausta on etsitty liikaa siihen, kuinka yrityksiä voitaisiin kannustaa kasvuun. Muistetaan miettiä myös, kuinka ihmisiä kannustetaan kasvuun.

Turvallisuus on tärkein

Viime viikonlopun tapahtumien myötä Eurooppa on herännyt ottamaan vahvasti vastuun omasta turvallisuudestaan. Tähän heräämiseen johtaneet tapahtumat olivat erittäin valitettavia. Toisaalta Eurooppa on pitkään ollut sivusta seuraajana suurvaltojen välissä. Nyt tapahtunut aktivoituminen voi parhaimmillaan voimaannuttaa koko maanosan väestön. Vahva fokus puolustusteollisuuteen ja laajemmin turvallisuuteen voi johtaa uusiin innovaatioihin ja talouskasvuun.

Valtiokapitalismista kansankapitalismiin

Suomessa valtiolla on ollut poikkeuksellisen suuri rooli pörssiyhtiöiden omistajana. On aika siirtyä valtiokapitalismista kansankapitalismiin. Erityisesti nykyisessä geopoliittisessa ympäristössä kotimainen omistajuus on toivottavaa. Tämän takia valtion ei tule pienentää omistusosuuttaan ilman että kansalaisia samalla aktivoidaan täyttämään aukko. On jatkettava panostuksia suoran osakesijoittamisen lisäämiseen.

oikea tapa vähentää valtion omistusta on antaa osakkeet suomalaisille tai listata yhtiö pörssiin.

Mikäli valtio haluaa irtautua omistuksistaan, oli kyseessä sitten yksittäisen pörssiyhtiön osakkeiden osittainen myynti, listaamattomasta yrityksestä luopuminen tai valtion sijoitusyhtiö Solidiumin osakkeet, oikea tapa vähentää valtion omistusta on antaa osakkeet suomalaisille tai listata yhtiö pörssiin, jolloin jokainen voi itse päättää, haluaako jatkaa yhtiön omistajana.

Osakesäästötili

Osakesäästötilin käyttöönotto innosti tavalliset sijoittajat osakemarkkinoille. Osakkeenomistajien lukumäärä kasvoi lyhyessä ajassa räjähdysmäisesti. Osakesäästötilin keskeisiä ominaisuuksia ei tule sekoittaa ja tilin kehittämistä tulee jatkaa.

Osakesäästötili luotiin, jotta sijoittaja voi itse päättää minkä pörssiyhtiön osakkeisiin sijoittaa ja samalla olla itse yhtiön osakkeenomistaja. Osakesäästötilin avulla osakesijoittajalle haluttiin antaa sama verokohtelu kuin rahaston ja sijoitusvakuutuksen käyttäjällä jo oli. Tämä kehitys tulee viedä loppuun poistamalla osakesäästötilin talletuskatto, vapauttamalla kilpailu sallimalla useiden tilien avaaminen, yhtenäistämällä tappioiden verokohtelu sekä ottamalla käyttöön muiden sijoitusmuotojen hankintameno-olettamaa vastaava talletusolettama, joka varmistaisi pitkäaikaisten omistusten tasavertaisen verokohtelun.

Osakesäästötili kannustaa nimenomaan suoraan omistajuuteen.

Yllä ehdotetut muutokset eivät ole fiskaalisilta vaikutuksiltaan suuria. Sen sijaan julkisuudessa ehdotettu osakesäästötilin sijoituskohdevalikoiman merkittävä laajentaminen aiheuttaisi valtiontaloudessa suhteessa suurempia verotuottojen lykkääntymisiä, joka voi olla nykytilanteessa haastavaa.

Osakesäästötili on kannustanut nimenomaan suoraan omistajuuteen. Samalla rahastosijoitusten määrä on kasvanut sijoituspuheen yleistyessä. On riski, että osakesäästötilin sijoitustuotevalikoiman laajentaminen johtaisi suoran osakeomistajuuden heikentymiseen monimutkaisempien ja kalliimpien sijoitustuotteiden tieltä. Tämän takia osakesäästötilin sijoituskohteena kannattaisi säilyttää nykyisen rajauksen mukaisesti pörssiosakkeet.

Lapsen osakesäästötili

Valtiovarainministeriö selvittää parhaillaan Lapsen osakesäästötilin käyttöönottoa. Pörssisäätiö on tehnyt tästä alkuvuonna 2024 oman ehdotuksen. Parhaimmillaan Lapsen osakesäästötili tukisi kansalaisten omistajuutta ja mahdollistaisi kouluissa osakeomistajuuden opettamisen niin, että jokaisella nuorella olisi valtion lahjoittama oma pieni osakesalkku.

Osinkoverotus

Osinkoverotuksen ei tule luoda listautumiskynnystä. Suomessa on kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellinen osinkoveromalli.

Neutraali osinkoveromalli tarkoittaa sitä, että kaikkien yritysten osinkoja verotetaan samalla tavalla.

Pörssiyhtiöiden ja listaamattomien yritysten jakamien osinkojen verokohtelu poikkeaa toisistaan merkittävästi. Neutraali osinkoveromalli tarkoittaisi sitä, että kaikkien yritysten jakamia osinkoja verotettaisiin samalla tavalla.

Mikäli listaamattomien yritysten osinkoverotusta kiristetään, tulisi tästä saatava tuotto käyttää osinkoverojärjestelmän muuttamiseksi neutraaliksi eli käytännössä pörssiosinkojen veroprosentin alentamiseen. Tämä siksi, että järjestelmän muuttaminen neutraaliksi kannustaisi listaamattomien yritysten omistajia listaamaan yhtiönsä pörssiin. Lisäksi muutos kannustaisi yhä useampia tavallisia sijoittajia sijoittamaan kotimaisiin pörssiyhtiöihin.

Tällä hetkellä pörssiosingot ovat 85 prosenttisesti pääomatuloveron alaisia ja listaamattomien yritysten osingot ovat nettovarallisuussäännön alle kuuluvalta osin 25 prosenttisesti pääomatuloveron alaisia. Neutraalissa veromallissa nettovarallisuusvertailua ei enää tehtäisi, vaan kaikki osingot olisivat pääomatuloveron alaisia. Looginen veronalainen osuus olisi korkeintaan 70 prosenttia. Tämä vastaa pörssiosinkojen aikaisempaa verokohtelua – pörssiosingot olivat aiemmin 70 prosenttisesti pääomatuloveronalaisia ennen kuin prosentti korotettiin 85:eeen.

Koulutus ja talousosaaminen

Kasvu syntyy osaavien ihmisten toimesta. Yleistä koulutustasoa on nostettava merkittävästi. Yhä suuremman osan nuorista tulee suorittaa korkeakoulututkinto.

Jokaisen oppivelvollisuuden suorittavan tulisi Osata tehdä sijoitussuunnitelma.

Talousosaamista tulee painottaa yhä enemmän koulujärjestelmän sisällä. Tämä voi tarkoittaa joko talous- ja sijoitusosaamisen lisäämistä eri oppiaineisiin tai oman oppiaineen perustamista. Jokaisen oppivelvollisuuden suorittavan tulisi oppia tekemään oma sijoitussuunnitelma.

Hyvänä lisänä toimivat riippumattomien tahojen järjestämät koulutusohjelmat. Pörssisäätiö tarjoaa lukioikäisille maksutonta Pörssilähettiläs-ohjelmaa. Pörssilähettiläiden kouluvierailuilla pyritään tavoittamaan vähitellen 9.-luokkalaisten koko ikäluokka.

Kirjoittajat

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo