Miljoonan osakesijoittajan maa

Osakesijoittajien määrä on ylittänyt miljoonan sijoittajan rajan. Se on yhteiskunnallisesti merkittävä muutos, kirjoittaa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Blogi
4.3.2025
Lukuaika
4 min

Se on vihdoinkin totta, Suomessa on yli miljoona osakesijoittajaa. Euroclearin tilastojen mukaan helmikuun lopussa oli 1 000 125 tavallista osakesijoittajaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että 18 prosenttia eli useampi kuin joka kuudes suomalainen – vauvasta vaariin – on osakesijoittaja. Tämän lisäksi moni sijoittaa osakemarkkinoille rahastojen tai sijoitusvakuutuksen kautta.

Kuinka Suomesta tuli osakesijoittajien maa?

Omistajamäärän kasvun taustalla on useampi samanaikainen ilmiö. Suuri vaikutus oli osakesäästötilin käyttöönotolla tammikuun alussa 2020. Vielä vuoden 2019 lopussa osakesijoittajien lukumäärä oli Euroclearin mukaan noin 807 000 henkeä. Omistajamäärä hyppäsi kuukaudessa heti yli 60 000 hengellä ylöspäin.

Osakesäästötilin avaajat olivat ensi vaiheessa erityisesti nuoria miehiä. Uusia sijoittajia houkutti osakesäästötilin hallinnollinen helppous sekä verotuksen lykkääntyminen.

Omistajamäärän kasvu sai lisävauhtia kevään 2020 koronakriisistä. Ihmiset ohjeistettiin koteihin etätöihin ja -opintoihin. Heille jäi rahaa säästöön, kun kukaan ei päässyt ravintolaan tai matkalle. Oli täydellinen hetki perehtyä sijoittamiseen. Osakekurssit syöksyivät jyrkästi alaspäin ja moni säästäjä näki hetkensä koettaneen.

Rohkean pitkäjänteisesti uudet sijoittajat aloittivat kurssien laskiessa. Heidät palkittiin pian ennennäkemättömällä kurssinousulla, kun keskuspankit reagoivat kriisiin elvyttävällä rahapolitiikalla.

Pörssisäätiö on puhunut tavallisille ihmisille sijoittamisesta jo neljänkymmenen vuoden ajan.

Sijoittamisesta puhuminen oli lisääntynyt kasvavissa määrin vuosien ja vuosikymmenten aikana. Pörssisäätiö on puhunut tavallisille ihmisille sijoittamisesta jo neljänkymmenen vuoden ajan vuodesta 1985 asti.

1990-luvulla Pörssisäätiö alkoi järjestää kaikille avoimia tilaisuuksia, Pörssi-iltoja, joissa pörssiyhtiöiden ylin johto esitteli yhtiötään sijoituskohteena. 2010-luvulla sijoittamisesta ruvettiin puhumaan myös aiempaa nuoremmille. Pörssisäätiö aloitti vuonna 2017 lukioikäisille kohdennetun Pörssilähettiläs-ohjelman, jossa nuoria kannustettiin oman talouden hallintaan ja pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen.

Osakesijoittajien määrä on keikkunut yli vuoden ajan hyvin lähellä miljoonaa. Pari vuotta kestänyt Helsingin pörssin korpivaellus sai sijoittajat ymmärrettävästi odottavaan moodiin. On silti hyvä huomata, että omistajamäärä ei kääntynyt laskuun.

Pitkän odotuksen jälkeen alkuvuonna 2025 osakekurssit lähtivät vihdoin selkeään nousuun, uudet omistajat uskaltautuivat mukaan markkinoille ja miljoonan raja vihdoin rikkoutui.

Mitä laaja osakesijoittaminen merkitsee?

Yksityishenkilöt, tavalliset pienet sijoittajat, omistavat yhdessä lähes jokaisesta kotimaisesta pörssiyhtiöstä vähintään kymmenen prosentin omistusosuuden. Tyypillisesti pörssiyhtiöissä omistus on laajasti hajaantunut ja suuria omistajia on vähän.

Tämä tekee tavallisista sijoittajista merkittävän omistajaryhmän. On tärkeää, että sijoittajien ääni kuuluu jatkossa yhä vahvemmin sekä yhtiökokouksissa että lainsäädännön valmistelussa.

Tavallisten sijoittajien on loogista toimia pörssin kautta, sijoittajansuojan turvissa. Näin he voivat olla mukana rahoittamassa yritysten kasvua osallistumalla sekä uusien että olemassa olevien pörssiyhtiöiden osakeanteihin. He voivat myös käyttää omistajavaltaa yhtiökokouksissa.

Mitä useampi sijoittaa, sitä tasaisemmin vauraus leviää.

Yhteiskunnan kannalta tavalliset sijoittajat ovat tyypillisesti pitkäaikaisia omistajia. Euroclearin tilastojen mukaan erityisesti naisten osuus pörssiosakkeiden omistajina on viime aikoina ollut kasvussa. Tutkimusten mukaan naiset ovat osakkeenomistajina merkittävän pitkäaikaisia ja kiinnittävät huomiota enemmän sijoituskohteen vastuullisuuteen. Sijoitusten pitkäaikaisuus johtaa tyypillisesti alempiin kaupankäyntikuluihin ja siksi naisten sijoitukset ovat euromääräisesti tuottaneet hieman miesten sijoituksia paremmin. Miesten sijoitukset ovat kuitenkin keskimääräisesti edelleen suurempia.

Kohti seuraavaa miljoonaa!

Miljoona osakesijoittajaa on merkittävä saavutus ja jokaisen sijoittajan kannattaakin asiaa juhlistaa esimerkiksi kertomalla sijoittamisen ilosanomaa eteenpäin jollekin lähipiirin nuorelle. Säästämällä ja sijoittamalla voimme vaurastua ja olla mukana rahoittamassa yritysten kasvua.

Yksilöiden vaurastuminen on tärkeä yhteiskunnallinen tavoite. Mitä useampi sijoittaa, sitä tasaisemmin vauraus leviää.

Onnea jokaiselle hyviin sijoituksiin!

Kirjoittajat

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo