Naisia sijoittajista kolmannes – osuus nousee vähitellen

Artikkeli
7.3.2022
Lukuaika
2 min

Sijoittamisesta on parina viime vuonna puhuttu enemmän kuin ehkä koskaan. Julkisuuteen on noussut tunnettuja sijoittajanaisia. Tietoa ja koulutusta tarjotaan laajasti, esimerkiksi Pörssisäätiön verkkotapahtumissa. Naisten osuus yksityissijoittajista on hiljalleen noussut, mutta on edelleen vain 34 prosenttia. Omistusten arvosta naisilla on 21 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Euroclear Finlandin tilastoista.

Miksi tasa-arvo sijoittamisessa on tärkeää?

Naisilla on huonommat palkat ja pienemmät eläkkeet kuin miehillä. Naiset kuitenkin elävät pidempään eli käyttävät rahaa pidempään kuin miehet.

– Sijoittaa voi myös pieniä summia, ja saada niillä tuottoa. Se on parempi, kuin säästää pankkitilille, josta tuottoa ei tule. Siksi juuri naisten kannattaisi alkaa sijoittaa, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Mahdollisuuksia on:

– Tutkimusten perusteella naiset ovat hyviä sijoittajia – naisten sijoitukset tuottavat hieman paremmin kuin miesten, koska naisille tulee vähemmän kaupankäyntikuluja, Lounasmeri sanoo.

Miehet siis myyvät ja ostavat osakkeita enemmän kuin naiset, mikä siis maksaa. Naiset sijoittavat enemmän ”osta ja pidä” -taktiikalla.

– Se että naiset ovat pitkäaikaisempia omistajia ja kiinnostuneita sijoituskohteiden vastuullisuudesta on siis yhteiskunnan kannalta hyvä asia.

Talousosaamisen lisääminen lisäisi todennäköisesti naissijoittajien määrää

Lounasmeren mukaan naisia kannattaa kannustaa sijoittajiksi.

– Talousopetuksen lisääminen todennäköisesti lisäisi nimenomaan naisten lukumäärää sijoittajina. Pörssisäätiön pörssilähettiläskoulutuksissa tyttöjä onkin yli puolet!

Teksti: Eeva Ketvel