Nyt on aika perustaa lapsen osakesäästötili

Artikkeli
3.5.2023
Lukuaika
2 min

Lapsen osakesäästötilin avulla jokainen voisi vaurastua ja olla omistaja syntymästään.

Lapsen osakesäästötili on Pörssisäätiön uusi ehdotus. Valtio voisi avata jokaiselle vastasyntyneelle oman Lapsen osakesäästötilin. Jokainen voisi vaurastua ja olla omistaja jo syntymästään saakka sekä oppia vartuttuaan taloudesta tekemällä itse sijoituspäätöksiä tilillään.

Vastasyntyneiden lähtökohdat olisivat tasavertaiset, kun valtio sijoittaisi jokaiselle Lapsen osakesäästötilille pesämunaksi esimerkiksi 300 tai 500 euroa. Osakkeisiin sijoitettuna, keskiverrolla kahdeksan prosentin vuosituotolla alkupotti kasvaisi 18 vuodessa nelinkertaiseksi. Jos alkusijoitus olisi siis 500 euroa, nuorella olisi täysi-ikäisenä 2 000 euroa.

Alkusijoituksen sijoittamisesta päättäisivät lapsen huoltajat tai sitten summa sijoitettaisiin osakeindeksirahastoon. Vaihtoehtona olisi se, että valtio lahjoittaisi valtion osakesalkusta – poliittisten päättäjien valitsemia – osakkeita vastasyntyneille.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo videolla Lapsen osakesäästötilistä.

Yhteiskunta hyötyisi monella tapaa

Lapsen osakesäästötili olisi tasa-arvoteko. Sen avulla omistajuuteen kasvetaan syntymästä saakka.

Lapsen osakesäästötili antaisi jokaiselle mahdollisuuden pyrkiä vaurastumaan. Kyse olisi tekemällä oppimisesta – taloudesta oppiminen olisi aidosti erilaista, jos jokainen voisi oppia oman Lapsen osakesäästötilin avulla.

Yhteiskunta vahvistaisi kotimaista omistajuutta Lapsen osakesäästötilillä. Pääkonttorit pysyvät Suomessa, sillä omistaja voi vaikuttaa.

Suomalaiset pääsevät omistamisen avulla hyötymään yrityksen kasvusta ja menestyksestä. Me siirtyisimme vähitellen yhteiskuntana siihen, että kaikki omistavat ja me kaikki myös vaikutamme yrityksiin ja yritysten toimintaan sisältäpäin.