Opettajien talouskoulutuksissa kiinnosti vastuullisuus

Artikkeli
20.9.2019
Lukuaika
3 min

Talous tutuksi -koulutukset tarjoavat vuosittain opettajille ajankohtaista tietoa ja sparrausta talousaiheiden opettamiseen. Järjestäjinä ovat Pörssisäätiö, Finanssiala ry, Suomen Pankki, Talous ja Nuoret TAT, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä Opetushallitus.

Tämän vuoden kiertuepaikkakunnilla Tampereella, Jyväskylässä, Helsingissä ja Oulussa aamut aloitettiin puhumalla vastuullisesta sijoittamisesta kolmesta näkökulmasta: vastuullisuus eläkeyhtiön ja pörssiyhtiön toiminnassa sekä yksityissijoittajan näkökulmasta.

”Kun katsotaan ihan vaikka viimeisintä vuotta, vaatimukset vastuullisuudessa ovat kasvaneet merkittävästi”, kertoi yksityissijoittajan näkökulmasta puhunut Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Helsingin tilaisuudessa. Samansuuntaiset huomiot toistuivat muissakin puheenvuoroissa.

Päivän aikana aiheina olivat myös muun muassa kiertotalous, Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota sekä konkreettiset työkalut talousopetukseen. Päivän päätti Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin haastattelu talouden tilanteesta ja näkymistä.

Yleisö osallistui aktiivisesti ja kysymyksiä heräsi runsaasti jokaisen puheenvuoron jälkeen. Opettajat kysyivät muun muassa kaivosteollisuuden eettisyydestä, eläkevarojen riittävyydestä sekä muoti- ja tekoälyteollisuuden päästöistä.

Pörssisäätiön missiona talousosaamisen edistäminen

Pörssisäätiön tavoitteena on varmistaa, että jokaisella suomalaisella on tasa-arvoiset mahdollisuudet oppia taloustaitoja. Talousosaaminen on kansalaistaito, jota ilman ei pärjää.

Tutkimusten mukaan taloustaidot ja -asenteet opitaan kotona. Kaikki eivät kuitenkaan saa kotoa hyvää mallia ja tarvittavia oppeja talousasioidensa hoitamiseen.

Siksi koululla on äärimmäisen tärkeä rooli. Opettamalla oman talouden hallinnan taitoja kaikille riittävästi peruskoulussa, tarjotaan nuorille tasa-arvoisemmat eväät omaan elämään. On tärkeää taata myös opettajille mahdollisuudet päivittää osaamistaan ja tietojaan.

Talous tutuksi -kiertueet vuosittain elo-syyskuussa

Talous tutuksi -koulutus opettajille toteutetaan vuosittain elo-syyskuun aikana useilla paikkakunnilla. Koko päivän kestävissä koulutustilaisuuksissa käsitellään ajankohtaisia talousasioita asiantuntijaesitysten avulla. Koulutuksissa on vuosittain vaihtuva teema.

Sisältö on suunniteltu erityisesti historian, yhteiskuntaopin ja matematiikan opettajille, kotitalous- ja luokanopettajille, rehtoreille, opoille ja opettajiksi opiskeleville. Koulutus sopii opettajille niin ala- ja yläkouluissa kuin lukioissa. Kurssille osallistuminen ei vaadi aikaisempaa osallistumista tai taustatietoja. Seminaarit ovat maksuttomia ja ne on useissa kouluissa mahdollista hyödyntää veso-päivänä.

Kaikki koulutuksen järjestäjät ovat ei-kaupallisia ja edistävät talousosaamista Suomessa.

Lue lisää Talous tutuksi -koulutuksista.