Osakesäästötilejä lähes 287 000

Artikkeli
8.7.2022
Lukuaika
2 min

Osakesäästötilien määrä jatkaa kasvuaan, kertoo Euroclear Finland. 30.6.2022 mennessä arvopaperikeskus Euroclear Finlandin ylläpitämässä arvo-osuusjärjestelmässä oli yhteensä 286 929 aktiivista osakesäästötiliä. Kasvua edellisestä tarkistuspisteestä, maaliskuun alusta on 9 184 tiliä.

Omistajuuden professori: Osakesäästötili on todella hyvä instrumentti

Osakesäästötili taas on hieno esimerkki siitä, että jos halutaan jotain tehdä, se voidaan tehdä. Näin sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun omistajuuden professori Samuli Knüpfer.

Knüpfer kertoo, että suora osakesijoittaminen on ollut laskutrendillä pitkään, mikä kääntyi hieman kasvuun osakesäästötilin avulla. Hän huomauttaa, että osakesäästötili on tuonut todella paljon nuoria sijoittamaan, minkä ansiosta osakesijoittajien ikäjakauma on nuorentunut selkeästi.

”Se on todella hyvä instrumentti.”

Kehitettävää osakesäästötilissä Knüpferin mukaan on:

On vaikea ymmärtää, miksi tilillä saa olla vain osakkeita ja sijoitettua pääomaa rajataan. Jos rajoja tarvitaan, se olisi parempi toteuttaa esimerkiksi vuotuisen talletussumman katolla.

Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mukaan on kuitenkin luontevaa, että osakesäästötilille voi ostaa nimenomaan osakkeita:

”Jos mukana olisi rahastoja, se olisi vähän kuin rahastokuori, mikä on vähän turha, koska rahastot ovat jo olemassa.”

Mikä osakesäästötili?

Osakesäästötili otettiin käyttöön vuoden 2020 alussa. Pörssisäätiö tuki vahvasti sen käyttöön ottamista. Tiliä kannattaa kuitenkin kehittää edelleen.

Tutustu osakesäästötiliin Sijoituskoulussa: Sijoituskoulu, oppitunti 9: Miten osakesäästötili toimii?Pörssisäätiö (porssisaatio.fi)

Lue, miten Pörssisäätiö kehittäisi osakesäästötiliä: Arvopaperisäästämistä ja arvopaperimarkkinoiden toimintaa pitää kehittää – PörssisäätiöPörssisäätiö (porssisaatio.fi)

Teksti: Eeva Ketvel
Kuva: Euroclear Finland

Haluatko tietoa yksityissijoittajille ajankohtaisista asioista säännöllisesti sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön Sijoittajan ajankohtaiskatsaus!