Osakesäästötili jo 230 000 sijoittajalla – eniten tilejä alle kolmekymppisillä!

”Hyvä, että nuoret ovat alkaneet käyttää osakesäästötiliä. Se sopii opiskelijalle paremmin kuin perinteinen arvo-osuustili.”

Artikkeli
12.11.2021
Lukuaika
3 min

Osakesäästötilien määrä kasvaa jatkuvasti, syyskuun lopussa niitä oli jo lähes 230 000 säästäjällä – tarkalleen 229 522:lla. Se on paljon, sillä osakesäästötili on ollut Suomessa käytössä vasta alle kaksi vuotta. Lähes 40 prosenttia tileistä on alle 30-vuotiailla. Tiedot käyvät ilmi Euroclear Finlandin tilastoista.

Nyt marraskuussa määrä on vielä suurempi, sillä myös Osuuspankki on alkanut lokakuun lopussa pitkän odotuksen jälkeen tarjota osakesäästötiliä: alkuvaiheessa mobiilipankkia käyttäville aikuisille omistaja-asiakkaille.

”OP:n asiakkaat eivät vielä näy Euroclearin tilastossa, joten odotettavissa on reipas hypähdys avaajamäärissä seuraavaksi julkaistavassa tilastossa nyt kun osakesäästötili on tullut helposti uuden asiakaskunnan ulottuville”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo.

”Hyvä, että nuoret ovat alkaneet käyttää osakesäästötiliä”

Erityisesti nuoret sijoittajat ovat tarttuneet osakesäästötilin tarjoamaan mahdollisuuteen: 30 prosenttia Suomessa avatuista osakesäästötileistä on 18–29-vuotiailla ja 8 prosenttia alle 18-vuotiailla sijoittajilla.

”Hyvä, että nuoret ovat alkaneet käyttää osakesäästötiliä. Se sopii opiskelijalle paremmin kuin perinteinen arvo-osuustili. Osakesäästötilin sisällä tapahtumat eivät vaikuta opintotukeen, mutta voivat osittain vaikuttaa opiskelijan asumistukeen”, Lounasmeri sanoo.

30–39-vuotiailla on 26 prosenttia osakesäästötileistä.

Lounasmeri muistuttaa, että mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä suuremman hyödyn siitä saa.

Miehillä enemmän osakesäästötilejä kuin naisilla

Miehillä on osakesäästötilejä huomattavasti useammin kuin naisilla: 155 896 eli 69,4 prosenttia tileistä on miesten nimissä, naisilla 68 732 eli 30,6 prosenttia. Euroclear Finlandin mukaan Suomessa osakkeita omistavista 66 prosenttia on miehiä ja 34 prosenttia naisia. Osakesäästötileissä miesten etumatka on siis pitempi kuin osakkeiden omistamisessa.

Pörssiosakkeita omisti Suomessa syyskuun lopussa 929 000 ihmistä.

Lainsäädäntöä osakesäästötilistä ollaan muuttamassa

Osakesäästötilejä voi olla vain yksi kerrallaan. Syksyllä 2021 kävi ilmi, että noin 200 säästäjällä niitä oli kaksi, ja Verohallinto joutui määräämään heille lisäveroja. Osalle lisävero oli huomattavan suuri suhteessa virheeseen.

Tähän on tulossa muutos, sillä hallitus antoi marraskuussa 2021 eduskunnalle lakiesityksen, että jos useampi osakesäästötili on avattu ilmiselvästi vahingossa ja varoja on vain yhdellä osakesäästötilillä, veroseuraamuksia ei virheestä tulisi.

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili otettiin Suomessa käyttöön 1.1.2020. Tilille voi siirtää rahaa korkeintaan 50 000 euroa. Sen voi sijoittaa pörssiosakkeisiin.

Osakesäästötilillä sijoittajan ei tarvitse raportoida verottajalle erillisiä tapahtumia vuosittain. Verotettavaa tulee vasta, kun tililtä nostaa rahaa. Jos säästöille on saanut tuottoa, siitä maksetaan pääomatuloveroa.

Osakesäästötili sopii sijoittajalle, joka sijoittaa pitkällä aikavälillä, poimii itse osakkeet ja sijoittaa saamansa osingot uudelleen. Sijoittaja hyötyy siitä, että kotimaisten pörssiyhtiöiden jakamat osingot saa verottomina osakesäästötilille, jossa ne voi sijoittaa täysimääräisesti uudelleen.

Myös aktiivinen kaupankävijä hyötyy osakesäästötilistä, koska myyntivoitoista ei tarvitse tilin sisällä heti maksaa veroa, vaan koko summan voi sijoittaa uudelleen.

Tutustu osakesäästötiliin Pörssikerho-tallenteelta täällä.
Katso lyhyt esittelyvideo osakesäästötilistä täältä.

Teksti: Eeva Ketvel

Haluatko tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta säännöllisesti sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje tästä linkistä!