Osakesäästötilin suosio kestää

Artikkeli
1.4.2022
Lukuaika
2 min

Vuoden 2020 alussa käyttöön otettu osakesäästötili säilyttää suosionsa: 31.3.2022 mennessä arvopaperikeskus Euroclear Finlandin ylläpitämässä arvo-osuusjärjestelmässä oli yhteensä 277 745 aktiivista osakesäästötiliä. Kasvua vuoden alusta on 23 630 tiliä. Tilin suosio on säilynyt vakaana.

Muutosta vuoden 2021 lopun tilanteeseen on osakesäästötilin avanneiden ikäjakaumassa: nuorten osuus on hieman pienentynyt ja yli 30-vuotiaiden osuus hieman kasvanut.


Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili otettiin käyttöön 1.1.2020. Tilille voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa. Rahat voi sijoittaa pörssiosakkeisiin.
Yksityissijoittajan ei tarvitse vuosittain raportoida verottajalle osakesäästötilin tapahtumia. Verotettavaa tulee vasta silloin, kun nostaa tililtä rahaa. Jos tuottoa on tullut, siitä maksetaan pääomatuloveroa.

Osakesäästötili sopii, kun sijoittaa pitkään, valitsee osakkeet itse ja sijoittaa osingot uudestaan. Yksityissijoittaja hyötyy siitä, että kotimaisten pörssiyhtiöiden jakamat osingot saa verottomina osakesäästötilille, jossa ne voi sijoittaa uudelleen.

Osakesäästötili on hyvä myös aktiiviselle kaupankävijälle: myyntivoitoista ei tarvitse heti maksaa veroa tilin sisällä, vaan summan voi sijoittaa uudelleen.

Haluatko tietoa yksityissijoittajille ajankohtaisista asioista säännöllisesti sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön Sijoittajan ajankohtaiskatsaus!