Sijoittajaprofiili muuttumassa nopeasti: nuoret, naiset ja vastuullisuus nousevat

”Yksityissijoittajat ovat usein kärsivällisiä, pitkäaikaisia sijoittajia.”

Artikkeli
6.10.2021
Lukuaika
2 min

Yksityissijoittajia on entistä enemmän, ja sijoittajaprofiili muuttuu. Muun muassa osakesäästötilin ansioista yksityissijoittajien profiili on nuorentumassa selkeästi.

”Osakesäästötilin avanneista kolmasosa on alle 30-vuotiaita ja kolmasosa 30–40-vuotiaita”, Sari Lounasmeri kertoi Pörssisäätiön, Osakesäästäjien ja T-Median järjestämässä tilaisuudessa, jossa avattiin syyskuun lopussa julkistetun Luottamus & maine 2021 pörssiyhtiöt -tutkimuksen tuloksia.

Osakesäästötilin on voinut avata tammikuusta 2020 alkaen.

”Myös naisten suhteellinen osuus yksityissijoittajissa on nytkähtänyt vähän ylöspäin”, Sari Lounasmeri kertoi.

”Ihmiset haluavat tehdä vastuullisia sijoituspäätöksiä”

Lounasmeri kertoi, että vastuullisuus on yksityissijoittajat haluavat tehdä entistä enemmän vastuullisia sijoituspäätöksiä. Vastuullisuus hyvin tärkeä kriteeri erityisesti nuorille sijoittajille ja naisille.

”Tässä on iso muutos: vaurastumishalun rinnalle on tullut halu vaikuttaa. Yksityissijoittajat ovat kiinnostuneita siitä, miten raha on tehty.”

Yksityissijoittajille liian pieni siivu osakeanneissa

Suomessa jo 920 000 ihmistä omistaa pörssiyhtiöiden osakkeita. Lounasmeren mukaan se tarkoittaa sitä, että vauraus jakaantuu tasaisemmin.

”On hyvä merkki, että aloitetaan nuorena, pienillä summilla vähitellen”, hän sanoi.

”Onneksi meillä on hyvin vähän niitä, jotka sijoittavat velkarahalla. Kun sijoitetaan omaa rahaa, aikahorisontti voi olla pitkä.

T-Median vanhempi asiantuntija Kari Väisänen nosti keskusteluun yksityissijoittajien aseman osakeanneissa.

Lounasmeren mukaan on harmillista, että yleisöanneissa yksityissijoittajille on kiintiöity hyvin pieni osa verrattuna institutionaalisiin sijoittajiin.

Teksti: Eeva Ketvel

Voit katsoa Luottamus & maine 2021 pörssiyhtiöt -webinaarin tästä.