Hallitusohjelma

Talousopetuksen lisääminen ei saa jäädä sanahelinäksi

Pörssisäätiö muistuttaa, että Orpon hallituksen ohjelmassa luvattuja panostuksia talousosaamisen parantamiseen todella tarvitaan.

Blogi
24.10.2023
Lukuaika
2 min

Tuoreen tutkimusartikkelin mukaan suomalaisten taloustietämyksessä on parantamisen varaa. Suomalaisista vain 41 prosenttia tietää korkoa korolle -ilmiön.

Tuoton mekanismia kuvaava ilmiö oli heikoiten tunnettu talouskäsite. Esimerkiksi inflaation määritelmän, riskin ja tuoton suhteen sekä korkotason ymmärtää yli 80 prosenttia suomalaisista.

Heikoin taloustietämys oli Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa julkaistun artikklin mukaan mukaan nuorilla 18–29-vuotiailla aikuisilla ja paras 40–49-vuotiailla työikäisillä. Talouskäyttäytymisessä erot väestöryhmien välillä eivät olleet suuria, mutta talousasenteissa korkeimmat pisteet olivat yli 70-vuotiailla.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoi tutkimuksen tuloksista Talous ja mielenterveys -tilaisuudessa eduskunnassa tiistaina. Hän muistutti, että hallitusohjelmassa luvattuja panostuksia talousosaamisen parantamiseen todella tarvitaan – myös mielenterveystyön näkökulmasta.

”Taloudellinen hyvinvointi suojaa mieltä. Hyvä mielenterveys taas auttaa kohtaamaan muuttuvia tilanteita ja mahdollisia taloushaasteita”, Lounasmeri painotti.

Orpon hallituksen ohjelmassa Suomesta halutaan tehdä maailman talousosaavin kansa. Hallitus lupaa vahvistaa taloustaitojen opetusta kaikilla koulutusasteilla sekä osana työelämää. Tavoite kytketään omistamisen kulttuurin edistämiseen sekä kaikkien vaurastumisen mahdollisuuksien parantamiseen. 

Tutustu tutkimusartikkeliin Panu Kalmi, Saara Vaahtoniemi, Anu Raijas, Mette Ranta, Olli-Pekka Ruuskanen ja Gökhan Buturak: Suomalaisten talousosaaminen tarkastelussa.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö