Näin annat lahjaksi osakkeita

Artikkeli
17.5.2023
Lukuaika
5 min

Mitä lahjaksi esimerkiksi jouluna, syntymäpäivillä, valmistujaisissa tai ylioppilasjuhlissa? Mitä jos antaisit lahjaksi osakkeita? Niiden avulla voi saada kipinän osakesäästämiseen ja oppia, miten pörssi ja talouselämä toimivat.

Kun osakesäästämisen aloittaa varhain, sijoitukset ehtivät tuottaa pidemmän aikaa ja kerryttää korkoa korolle. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat tuottavat omaisuuslajeista parhaiten. Lyhyellä aikavälillä voi tosin voi olla reilustikin heiluntaa.

Osakkeiksi voi valita esimerkiksi suurehkoja pörssiyhtiöitä, jotka myös lahjan saaja tuntee ja joita on helppo seurata. Osakkeita voi valita myös esimerkiksi kiinnostuksen kohteiden mukaan – onko lahjan saaja kiinnostunut esimerkiksi peleistä tai muodista? Kannattaa myös kiinnittää huomiota hajautukseen: eri merkkipäivinä voi esimerkiksi lahjoittaa eri yhtiöiden osakkeita. Lisätietoa sijoituskohteen valinnasta löytyy muun muassa Pörssisäätiön osakeoppaasta.

Osakesäästötilin avulla rahalahjalla alkuun

Suomessa tuli vuonna 2020 käyttöön osakesäästötili, jossa veroa maksetaan vasta, kun varoja nostetaan tililtä. Osakesäästötilille voi siirtää ainoastaan rahaa, ja niillä tilille voi ostaa pörssiosakkeita. Tili on noussut suosituksi erityisesti nuorten sijoittajien keskuudessa.

Osakesäästötili on henkilökohtainen, eikä sitä voi avata henkilön tietämättä. Jokaisella voi olla vain yksi osakesäästötili. Täysikäisen pitää avata osakesäästötili itse, alaikäiselle tilin avaavat huoltajat.

Helppo tapa lahjoittaa sijoituksiin on siirtää rahaa lahjansaajan osakesäästötilille ja sopia, että rahat käytetään osakkeisiin. Vanhemmat voivat siirtää rahaa alaikäisen lapsensa tilille ja sijoittaa varat sieltä osakkeisiin. Muiden sukulaisten kanssa voidaan sopia, että he siirtävät alaikäisen lapsen tilille rahasumman, jonka vanhemmat sijoittavat.

Osakkeiden siirtäminen edellyttää arvo-osuustiliä

Pörssiosakkeita voi säilyttää osakesäästötilin lisäksi myös arvo-osuustilillä. Erona on se, että siinä missä osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa, arvo-osuustilille ei voi siirtää rahaa, mutta sinne voi siirtää pörssiosakkeita.

Lahjoittajan hallussa olevien osakkeiden siirtäminen lahjansaajalle edellyttää, että lahjan saajalla on arvo-osuustili. Jos tiliä ei ole valmiina, sellainen pitää avata. Arvo-osuustili on henkilökohtainen, eikä sitäkään voi avata henkilön tietämättä. Tilin voi avata missä tahansa arvo-osuustilejä pitävässä pankissa tai pankkiiriliikkeessä.

Kun arvo-osuustili on avattu, osakkeita voi siirtää lahjoittajan omasta salkusta tai osakkeet voidaan ostaa suoraan lahjansaajan tilille. Tällöin toimeksiantoon merkitään lahjan saajan arvo-osuustili ja veloitettavaksi tiliksi maksajan tili.

Lahjakirja kannattaa tehdä

Osakkeiden luovutuksesta kannattaa tehdä aina lahjakirja (katso mallia Pörssisäätiön lahjakirjasta), jonka molemmat osapuolet allekirjoittavat. Lahjakirjasta tulee ilmetä lahjan antaja ja lahjan saaja, heidän arvo-osuustiliensä numerot sekä eriteltynä lahjoitettavat osakkeet nimellä ja kappalemäärällä. Myös lahjan arvon voi mainita lahjakirjassa.

Lahjakirjassa tulisi mainita, että kyse on lahjasta eikä ennakkoperinnöstä. Ennakkoperintö nimittäin lisättäisiin myöhemmin perintöosuuteen, joten siitä menisi perintövero.

Perheen sisäisestä lahjasta voi varmuuden vuoksi tehdä ilmoituksen maistraatille. Jos se jää tekemättä, voivat lahjanantajan mahdolliset velkojat vaatia omaisuutta palautettaviksi. Lahjakirjassa voidaan ottaa kantaa myös siihen, onko lahjan saajan tulevalla puolisolla avio-oikeutta lahjoitettuun omaisuuteen vai ei.

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Huomioi verotus

Lahjan saajan on maksettava lahjaveroa, jos hän saa kolmen vuoden aikana samalta henkilöltä lahjoja 5 000 euron arvosta tai yli. Alle 5 000 euron arvoisesta lahjasta ei siis tarvitse maksaa lahjaveroa. Raja on lahjanantajakohtainen. Toisin sanoen esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lapselleen kolmen vuoden aikana 4 999 euroa kumpikin ilman lahjaveroa, eli yhteensä 9 998 euroa.

Osakkeiden lahjavero lasketaan käyvästä arvosta eli lahjoituspäivän pörssihinnasta. Käytännössä lahjoituspäivä on se päivä, jolloin osakkeet siirtyvät lahjansaajan arvo-osuustilille. Omistusoikeus siirtyy lahjansaajalle, kun lahjakirja allekirjoitetaan ja hallintaoikeus taas, kun osakkeet ovat lahjansaajan arvo-osuustilillä.

Verovapaasta lahjasta ei tarvitse tehdä verottajalle lahjaveroilmoitusta. Verohallinnon ohjeen mukaan pörssiosakkeen arvo on todettavissa luotettavasti jälkikäteenkin.

Veroilmoitus on kuitenkin tehtävä, jos samalta antajalta saa kolmen vuoden kuluessa useampia lahjoja, joiden arvo yhteensä ylittää verovapaan lahjan rajat. Tällöin lahjansaajan on annettava lahjaveroilmoitus verotoimistolle kolmen kuukauden kuluessa lahjoituksesta. Lomakkeita saa verotoimistoista ja verohallinnon verkkopalvelusta.

Myyntiä kannattaa odottaa vähintään vuosi

Lahjana saatua omaisuutta ei aina kannata myydä ennen kuin on kulunut vähintään vuosi lahjan saamisesta.

Vuoden omistusajan jälkeen omaisuuden myyntihinnasta voi vähentää hankintamenona omaisuuden arvon lahjoitushetkellä.

Esimerkiksi pitkään omistettujen osakkeiden myynnin yhteydessä tämä voi merkitä suurta verosäästöä.

Jos lahjansaaja myy osakkeet ennen vuoden rajapyykkiä, myyntihinnasta vähennettäväksi hankintahinnaksi tulee joko lahjanantajan aikanaan maksama hankintameno tai 20 prosentin hankintameno-olettama. Näin lahjansaaja joutuu siis maksamaan myyntivoiton veroa lahjanantajan omistusaikana tapahtuneesta arvonnoususta.

Varallisuus ei vaikuta opintotukeen, pääomatulot vaikuttavat

Opiskelijan varallisuus, kuten omistettujen osakkeiden arvo, ei vaikuta opintotukeen. Omaisuudesta saatava tuotto eli pääomatulot kuitenkin vaikuttavat siihen samalla tavalla kuin ansiotulotkin. Tuen määrässä huomioidaan siis esimerkiksi osinkotuotot ja osakkeiden myynnistä saadut luovutusvoitot.

Kannattaakin muistuttaa opintotukea nostavaa lahjan saajaa pitämään huolta tulorajoista.