Miksi Gofore loikkasi First Northista päälistalle?

It-palveluyhtiö Gofore siirtyi kasvumarkkina First Northista Helsingin pörssin päämarkkinalle vuonna 2021. Listanvaihdos oli luonteva askel yhtiön kasvumatkalla, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja suurin omistaja Timur Kärki.

Artikkeli
2.9.2024
Lukuaika
5 min
Goforen suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Timur Kärki soittaa kelloa listautumisen kunniaksi.

Goforen taival Helsingin pörssin päämarkkinalla alkoi yli kolme vuotta sitten tiistaina 23. maaliskuuta 2021. Neljä vuotta aiemmin yhtiön osakkeet oli listattu kasvumarkkina First Northiin.

Listautumisten välisenä aikana Gofore teki kasvuloikan. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 34 miljoonaa euroa ja vuonna 2021 jo 105 miljoonaa euroa.

Miten ajatus siirtyä päämarkkinalle syntyi?

Se oli luonteva jatkumo, kun yhtiötä kehitettiin kokonaisvaltaisesti. Kun yritys menestyy ja kasvaa, sen rakenteita ja hallintoa pitää joka tapauksessa kehittää, samoin raportointikyvyn lisääminen on isossa kuvassa tiedolla johtamisen parantamista.

Ensin First North -listautuminen tuki Goforen aikuistumista, ja kannusti meitä kehittymään hallinnon prosesseissa. Tavoitteena oli alun alkaenkin siirtyä päämarkkinalle, kunhan yhtiö on kasvanut ja kypsynyt riittävästi.

Miksi Gofore vaihtoi listaa?

Meidän motiivimme oli saada omistajiksi kansainvälisiä sijoittajia ja instituutioita. Halusimme nostaa kiinnostustamme kansainvälisten toimijoiden parissa, sille ne eivät välttämättä sijoita First North -yhtiöihin.

Ajatus kansainvälisten sijoittajien tärkeydestä taas nojasi teoriaan omistaja-arvon kasvattamisesta – osakkeen kurssin ja likviditeetin parantamisesta. Tarvitsimme omistajajoukkoomme sellaisen segmentin, joka vertaa meitä hyvin suorittaviin kansainvälisiin yhtiöihin eikä pelkästään kotimaisiin yhtiöihin.

Millaisia vaikutuksia vaihdoksesta seurasi?

Välittömästi listanvaihdoksen jälkeen järjestimme suunnatun osakeannin. Sen avulla omistajakuntamme laajeni tavoitellusti. Ennen antia kansainvälisillä sijoittajilla oli ollut muutaman prosentin osuus osakekannasta, annin jälkeen se nousi 15 prosenttiin.

Yhtiön suurimpien osakkeenomistajien joukossa on esimerkiksi ruotsalainen rahastoyhtiö Alcur Fonder. Kansainväliset instituutiosijoittajat ovat käyneet osakkeella aktiivisesti kauppaa, mikä on tukenut osakkeen hinnanmuodostusta.

Kaupankäynti osakkeella on ollut vilkkaampaa kuin First North -aikana, mikä selittyy listanvaihdoksella, mutta myös yhtiön kasvulla ja tunnettuuden lisääntymisellä. Olemme olleet kiinnostavampia myös kotimaisten sijoittajien parissa.

Mitä kaikkea vaihdokseen liittyi?

Päämarkkinalle siirtymistä edelsi taloudellisen raportoinnin sekä toiminnanohjausjärjestelmän, hallinnon ja johtamisen kehittäminen. Nämä kaikki olivat tarpeen yhtiön kasvussa ja kehittämisessä sekä osittain myös päämarkkinastatuksen saavuttamisessa.

Tilinpäätös vietiin FAS-raportoinnista IFRS:ään kahden tilikauden aikana. Lopulta IFRS:ään siirtymisen läpivienti määritteli hetken, jolloin listanvaihdos oli mahdollinen.

Johtamisen rakenteet remontoitiin, koska halusimme varmistaa suorituskykyä. Olin itse toimitusjohtajana ja samalla suurin omistaja kymmenen prosentin osuudella, ja hallitus toimi siinä välissä. Saimme terveemmän rakenteen, kun siirryin hallituksen puheenjohtajaksi ja valitsimme uuden toimitusjohtajan.

Keitä muutos työllisti?

Listanvaihdos työllisti suoraan yhtiön toimitusjohtajaa, talousjohtajaa, juristia sekä neuvonantajia, jotka varmistivat, että yllätyksiä ei tule. Yhtiön koko kasvuprosessi ja siihen liittyvä kehittämien työllistivät laajalti – taloushallintoa, johtoa, hallitusta ja sijoittajasuhteita. Myös sisäisellä viestinnällä oli tärkeä tehtävä varmistaa, että henkilöstö pysyy muutoksista ajan tasalla.

Johdon, hallituksen ja viestinnän aikaa vei esimerkiksi sijoittajatarinan miettiminen ja kehittäminen. Millaiseksi Gofore on kehittynyt, mihin tähtäämme ja millainen haluamme olla? Sijoittajatarinan muuttaminen oli tarpeen listanvaihdoksessa ja sen jälkeisessä annissa, mutta olennainen osa yhtiön koko muutosta ja kasvua.

Miten kasvu- ja päämarkkinan erot voisi tiivistää?

Yhtiön arjen kannalta listautuminen lisää hallinnon tarkkuutta. First North -kasvumarkkinaan verrattuna tarkkuus- ja huolellisuusvaade kasvaa päämarkkinalla vielä enemmän.

Kun Gofore on ollut voimakkaan kasvun yhtiö, niin meidän on ollut pakko joka tapauksessa kehittää raportointia ja johtamista. Pörssiyhtiön hallintotapojen ja -prosessien omaksuminen oli hyödyllistä. Pörssiyhtiön hallitusta arvioi markkina, mikä on meidän hallituksellemme tervetullut kirittäjä.

Miten listautuminen vaikuttaa hallitustyöhön?

Olennaisin ero tulee omistajakunnasta ja siitä kuinka laaja se on. Yksityisen yhtiön omistajakunta voi olla suppea, jolloin hallitukselle on selvää kenen omistaja etua missäkin päätöksenteossa ajetaan.

Kun kyseessä on laajasti omistettu pörssiyhtiö, hallitus on vastuussa pienimmällekin yksityissijoittajalle ja valvoo kaikkien omistajien oikeuksia. Siksi listayhtiöiden tarkempi sääntelykin on ymmärrettävää – sillä varmistetaan jokaisen omistajan oikeudet.

Mitä sanoisit listanvaihdosta harkitsevalle?

Kannattaa tehdä selväksi se, miksi listanvaihdosta ollaan tekemässä. Itse olen kasvuhenkinen, joten meille omistajakunnan laajentamismotiivi oli itsestään selvä.

Siirtymä First Northista päämarkkinalle tuo mukanaan byrokratiaa ja sääntelyä, eikä se välttämättä ole mielekästä paikallaan polkevalle yhtiölle. Sääntelylle on kuitenkin yleensä hyvä perustelut. Me haluamme esimerkiksi korostaa läpinäkyvyyttä, joten kerromme liiketoimintamme kehittymisestä joka kuukausi osavuosikatsausten lisäksi.

Artikkeli on osa Pörssisäätiön uutta Pörssilistautujan käsikirjaa, joka julkaistiin 10. syyskuuta.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö