Vaisala on viihtynyt yli 30 vuotta pörssin päälistalla

Mittauslaiteyritys Vaisala on pörssiyhtiö, mutta samalla myös sukuyhtiö. Listayhtiö hyötyy päämäärätietoisesta omistajasta, sanoo Vaisalan omistajasukuun kuuluva ja yhtiön hallituksessa puhetta johtava Ville Voipio.

Artikkeli
11.9.2024
Lukuaika
5 min
Vaisalan perustajasukuun kuuluva Ville Voipio välttelee termiä ankkuriomistaja ja puhuu mieluummin päämäärätietoisesta omistajasta.

Perinteikäs sukuyhtiö Vaisala on ollut pörssin päälistalla jo 30 vuotta. Suku vaikuttaa yhtiössä, sillä Vaisalan vuonna 1934 perustaneen Vilho Väisälän jälkeläisillä on äänivaltaisista osakkeista hieman alle puolet, kun lasketaan yhteen henkilöiden, sijoitusyhtiön ja säätiön omistukset.

1980-luvulla tehty listautumispäätös oli sukuyhtiön toisen ja kolmannen sukupolven ratkaisu. Tänään Vaisalan hallituksen puheenjohtajana on neljännen sukupolven Ville Voipio.

Millaista sukuyhtiön arki listayhtiönä on?

Pörssiyhtiön arjessa on paljon rutiinityötä. Pitää ostata IFRS:ää, sijoittajaviestintää ja niin edelleen. Nämä yleiset velvoitteet johtavat siihen, että yhtiö on läpinäkyvämpi, sitä vahtii useampi silmäpari ja sitä verrataan muihin yhtiöihin. Siksi listayhtiötä myös kiritetään eri tavalla kuin yksityistä yhtiötä.
Suvun kannalta pörssiyhtiöön on sisäänrakennettu ristiriita. Perheyhtiössä tehdään päätöksiä keittiön pöydän ääressä, mutta pörssiyhtiössä täytyy toimia toisin. Ei ole kovin liioiteltu sanoa, että me emme voi hiljaisen jakson aikana sukulaisten kesken puhua edes säästä, koska Vaisala on säänmittausbisneksessä.

Listayhtiö on yleensä laajalti omistettu. Hallituksen puheenjohtajana minun pitää kysyä joka aamu peilikuvaltani, että olenko valmis tekemään päätöksiä, jotka ovat suvun etujen vastaisia, jos ne olisivat kaikkien omistajien edun mukaisia.

Milloin perheyrityksen kannattaa listautua?

Tärkeintä on, että listautumiseen on aito motiivi.
Motiivi voi olla, että perhe haluaa muuttaa omistuksensa likvidiksi, myydä osan ja saada rahaa. Suku saa joustavuutta yhtiöstä irrottautumiseen, jos joku sukulainen haluaa jossain vaiheessa luopua omistuksestaan.

Motiivi voi myös olla, että tarvitaan rahaa, koska yhtiötä halutaan kehittää. Listautuminen antaa yritykselle rahoitusjoustavuutta. Se muuttuu rahoitettavammaksi ja voi käyttää osakkeita rahoituksena.

Miten sukuyhtiöstä tulee listayhtiö?

Kun motiivi on hyvä, seuraava kysymys on, keitä omistajiksi halutaan. Jos halutaan instituutiota, sen voi hoitaa myös pörssin ulkopuolella. Jos halutaan kotitalouksia, niitä ei saa muualta kuin pörssistä.

Listautumisen ideana on laajentaa omistajakuntaa, joten suvun pitää irrottaa otettaan.


Listautumisen ideana on laajentaa omistajakuntaa, joten suvun pitää uskaltaa irrottaa otettaan yhtiöstä. Pörssissä pitää olla riittävästi vapaasti vaihdettavia osakkeita (free float) ja myös likviditeettiä.
Suku ei voi omistaa 90 prosenttia osakkeista, ja kuvitella päättävänsä kaikesta. Suku voi silti olla päämäärätietoinen omistaja, määrittää yhtiön suunnan ja pitää siitä hyvää huolta.
Vaikuttaa voi jo 10 prosentin omistuksella.

Millainen merkitys erilaisilla omistajilla on?

Vaisalan arvoihin kuuluu kotimainen omistajuus, joten meille kotitalouksien, yksityissijoittajien merkitys omistajana on suuri. Minun roolini hallituksen puheenjohtajan on ymmärtää, mitä he haluavat ja ajaa heidän etuaan ihan niin kuin kaikkien muidenkin omistajien etua.

Vaisalan omistajat – instituutiot ja kotitaloudet – omistavat tyypillisesti yhtiötä pitkään. Se on sekä hyvä että huono. On hyvä, että meihin luotetaan, mutta samalla likviditeetti on pienempi.

päämäärätietoinen omistaja tietää mihin yhtiö on menossa ja osaa sen kertoa.

Mitä hyötyä suvusta on ankkuriomistajana?

Vierastan termiä ankkuriomistaja, koska se viittaa vesiliikenteessä kaiken liikkeen pysäyttämiseen. Mieluummin puhun päämäärätietoisesta omistajasta – sellaisesta, joka tietää mihin yhtiö on menossa ja osaa sen kertoa.

Sukuomistajan aikajänne on pidempi kuin hallituksella tai operatiivisella organisaatiolla. Se takaa sen, että yhtiö pystyy kehittymään tavoiteltuun suuntaan, vaikka välillä tulisi sivutuulta tai myrskyjä.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan perheyhtiöt onnistuvat pörssissä luomaan arvoa omistajilleen hyvin. Sijoittajan kannalta perheyhtiö voi olla ennustettavampi sijoituskohde.

Miten sukuomistus vaikuttaa päätöksentekoon?

Perhe ei voi sotkeutua pörssiyhtiön operatiiviseen toimintaan tai päivittäisiin päätöksiin. Omistajatahtoa pitää toteuttaa kauempaa.

Jos suvun ja yhtiön välille tulee ristiriitoja, niitä ei voida setviä koko suvun kanssa. Me olemme määritelleet tahtotilaksi, että Vaisalassa on kaksi perheenjäsentä hallituksessa. Silloin löytyy varahenkilö ja sparrauskaveri.

Yhtiön hallitukseen pitää saada mahdollisimman pätevät osaajat. Hallitustyön täytyy olla aitoa, dialogista ja erimielistäkin. Vaisalassa olemme olleet onnekkaita, sillä hallituspaikkamme ovat olleet haluttuja.

Mitä toimintatapoja suvulla on yhtiön suhteen?

Suvulla täytyy olla toimintatapa suhteessa hallitukseen. Hallinnointikoodissa ei sanota hallituksen ja omistajien suhteesta mitään, joten ei ole kodifioitua eikä myöskään yhtä ainoaa tapaa toimia.
Vaisalan omistajasukuun kuuluvia on yhdeksän. Me pidämme tiiviisti yhteyttä ja tunnemme myös toistemme arvot. Joillekin toisille suvuille voi sopia muodollisimpi päätöksenteko esimerkiksi perheneuvostossa.
Kun suku haluaa hallituspaikan tai useamman, pitää varmistaa, että löytyy sekä halukkaita että kyvykkäitä. Voipion suvun nuorille on rakennettu koulutusohjelma, josta vastaa hallituksen nimitysvaliokunta.

Miten listayhtiönä oleminen on merkinnyt Vaisalalle?

Meille ei ole tullut vuosikymmenien aikana ajatusta, että listalla olo kaduttaisi. Listayhtiönä oleminen on meille oikea ratkaisu.

Jos Vaisala ei olisi listautunut, yhtiö olisi hyvin erityyppinen.

Jos Vaisala ei olisi listautunut, yhtiö olisi hyvin erityyppinen ja todennäköisesti paljon pienempi yritys. Voi myös olla, että yhtiö olisi päätynyt myyntiin.

Artikkeli on osa Pörssisäätiön uutta Pörssilistautujan käsikirjaa, joka julkistettiin tiistaina 10. syyskuuta.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö