Pörssilistautujan käsikirja

Hyvä lukija,

Pörssilista on markkinapaikkojen kuningas. Sinne hakeutuvat yrityksistä parhaat. Pörssi tarjoaa yrityksille kanavan hankkia uutta pääomaa kasvun rahoittamiseen. Pörssilistautumisten määrä on keskeinen yhteiskunnan tulevan talouskasvun mittari.

Tämä vuosikymmen alkoi pörssilistautumisten näkökulmasta hiljaisissa merkeissä. Vuonna 2010 päämarkkinalle listautui vain Kemirasta irtautunut Tikkurila. Vuonna 2011 yksikään yhtiö ei listautunut.

Vuosina 2012-2014 nähtiin erityisesti rinnakkaislistautumisia ja olemassaolevien pörssiyhtiöiden jakautumisia. Markkina heräsi, neuvonantajatiimit saivat tuoretta kokemusta listautumisten hoitamisesta ja luotiin pohjaa tuleville uusanneille.

Vuosina 2015 ja 2016 nähtiin ilahduttava määrä uusia tulokkaita pörssilistalla. Listautuneet yritykset edustivat laajasti eri toimialoja, joukosta löytyi terveydenhuoltoa, ravintolaa, pankkia, rakennustoimintaa ja kauppaa. Listautujien markkina-arvot vaihtelivat kymmenistä miljoonista satoihin miljooniin euroihin. Pääomasijoittajat rupesivat pitkästä aikaa käyttämään pörssilistautumista irtautumiskanavana. Lisäksi keväällä 2016 ensimmäiset yhtiöt siirtyivät First North -markkinapaikalta pörssilistalle. Yrittäjävetoisten yritysten listautumisten yhteydessä vanhat yrittäjät jatkoivat usein ankkuriomistajina ja johtohenkilöinä. Listautumisten syyksi ilmoitettiin yleensä pääoman kerääminen kasvua varten.

Pörssilista tarjoaa osakkeenomistajalle läpinäkyvän markkinan. Pörssiyhtiöiden toimintaa säädellään ja valvotaan. Tämän takia niin kotitaloudet kuin institutionaalisetkin sijoittajat luottavat pörssiyhtiöihin sijoituskohteina. Pörssi on markkinapaikka, jossa sijoittajat kohtaavat toisensa. Suuri määrä erilaisia sijoittajia takaa hyvän likviditeetin, yksi haluaa myydä ja toinen ostaa. Laajasti omistetun yrityksen osakkeenomistajille pörssilistautuminen tuo mahdollisuuden halutessaan irtautua omistuksesta tai hankkia osakkeita lisää.

Pörssilistautujan käsikirja on jatkoa vuonna 2012 ilmestyneelle ja vuonna 2014 päivitetylle Listautujan käsikirja – monenkeskinen markkinapaikka Suomessa –opukselle. Erona edelliseen on se, että nyt käsitellään pörssilistaa eli päämarkkinaa. Käsikirja on luotu yhdessä laajan asiantuntijaryhmän kanssa. Pörssisäätiö kiittää lämpimästi tästä merkittävästä panoksesta kotimaisten arvopaperimarkkinoiden kehittämiseksi. Kirja herää kuitenkin eloon vasta lukijan käsissä. Kiitos kun perehdyt hengentuotteseemme, toivottavasti käsikirjasta on apua. Kaikki kirjoittamisessa mukana olleet auttavat pörssilistautumispohdintoihin liittyen erittäin mielellään. Älä epäröi vaan ole yhteydessä. Olemme iloisia jos saamme auttaa.

Pörssitalossa 2.6.2016

Pörssilistautujan käsikirja –työryhmän puheenjohtaja

Sari Lounasmeri
toimitusjohtaja
Pörssisäätiö

Lataa Pörssilistautujan käsikirja pdf-muodossa alla olevasta painikkeesta.

Lataa