Osakkeenomistajaksi? Näin teet ensimmäisen kaupan

Sijoitussuunnitelma on tehty ja sopivat yhtiöt löytyneet. Mitä seuraavaksi? Pörssisäätiö kokosi aloittelevalle osakesäästäjälle keskeiset konkreettiset neuvot osakkeiden ostamiseen pörssistä.

Pörssisäätiö kokosi aloittelevalle osakesäästäjälle keskeiset neuvot ensimmäisen osakekaupan käytännön toteuttamiseen.

Ennen osakesäästämisen aloittamista tulevan omistajan on tärkeää hallita oma taloutensa ja tehdä itselleen sijoitussuunnitelma. Suunnitelmassa kannattaa miettiä muun muassa sijoittamisen aikajännettä, riskinottohalukkuutta ja sijoituskohteita.

Kun suunnitelma on tehty ja ensimmäinen sijoituskohde valittu, on aika tehdä ensimmäinen kauppa.

1. Valitse välittäjä

Pörssikaupassa tarvitset välittäjän, joita ovat monet tavalliset pankit, verkkopankit ja pankkiiriliikkeet. Suomessa toimii myös muutama osakevälitykseen erikoistunut toimija, jotka eivät tarjoa peruspankkipalveluita. Välittäjä toimittaa sijoittajan osto- ja myyntitoimeksiannot pörssiin. Välittäjän ei tarvitse olla pankki, jossa muut peruspankkipalvelusi sijaitsevat.

Osakkeiden ostosta ja myynnistä veloitetaan kaupankäyntimaksu. Kaupankäyntikulut vaihtelevat välittäjittäin ja osakesijoittamista aloittelevan onkin hyvä vertailla eri toimijoita. Käytännössä suoraan pörssiosakkeisiin sijoittavalle kuluja tulee osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja joskus myös säilyttämisestä. Nämä kannattaa selvittää välittäjiä vertaillessa. Joku välittäjä voi tarjota edullisia hintoja suurille sijoittajille, toinen pienille, joten on hyvä miettiä etukäteen myös omaa aktiivisuuttaan ja todennäköisiä kertasijoitussummia. Osto- ja myyntipalkkiot ovat kertakuluja, kun taas säilytyksestä maksetaan yleensä kuukausimaksua. Kaikki kulut, vaikka ne olisivat vähäisiäkin, on hyvä tiedostaa, sillä ne ovat pois sijoittajan lopullisesta tuotosta.

Välityssopimuksen voi tehdä haluamansa välittäjän kanssa verkossa sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautuen.

Osakevälittäjäsi sivuilla pääset ostamaan ja myymään osakkeita sekä seuraamaan osakekursseja ja tunnuslukuja sijoituspäätöksesi tueksi. Kaupankäynti on helpointa ja halvinta tehdä itsepalveluna välittäjän verkkopalvelun kautta. Osakkeiden ostaminen onnistuu verkkopalvelun lisäksi myös pankissa vierailemalla tai puhelimitse.

2. Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili, jossa osakkeita säilytetään

Kun olet valinnut itsellesi välittäjän, sinun tulee avata itsellesi tili, jossa osakkeitasi säilytetään sähköisessä muodossa. Tällainen tili voi olla joko arvo-osuustili tai osakesäästötili.

Arvo-osuustilin voi avata oman välittäjänsä kautta. Arvo-osuustili on henkilökohtainen, ja sille voidaan kirjata kaikki osakeomistuksesi. Arvo-osuustilejä ylläpitää arvopaperikeskus, Suomessa Euroclear Finland. Mikäli vaihdat välittäjää, voit siirtää arvo-osuustilisi sellaisenaan ja jatkaa kaupankäyntiä uuden välittäjän kautta.

Osakesäästötili on osakkeisiin sijoittaville yksityishenkilöille tarkoitettu uusi työkalu, joka tulee käyttöön Suomessa tammikuussa 2020. Osakesäästötili tekee sijoittamisen käytännön asioista entistä yksinkertaisempia. Sen voi avata osakevälittäjien kuten pankkien kautta arvo-osuustilin tapaan.

Osakesäästötilin käyttämisestä ja eroista arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä voit lukea ohjeita täältä.

3. Tee ostotoimeksianto

Kun olet päättänyt, minkä yhtiön osakkeita haluat ostaa, teet ostotoimeksiannon. Voit antaa sen helpoiten välittäjäsi verkkopalvelussa. Kaupanteko onnistuu myös puhelimitse tai käydessäsi sijoitusasioita hoitavassa pankissa.

Toimeksiannossa valitset yhtiön, määrittelet kuinka monta sen osaketta haluat ostaa ja minkä hinnan olet valmis yhdestä osakkeesta maksamaan. Lisäksi voit määrittää, kuinka kauan ostotarjouksesi on voimassa.

Jos joku on valmis myymään hintaan jonka olet asettanut, kauppa toteutuu.

Ensimmäinen tehtäväsi on etsiä valitsemasi osakevälittäjän kaupankäyntijärjestelmästä ”tarjoustasot”-osio. Tarjoustasoista saat selville mihin hintaan valitsemasi yhtiön osakkeita on kaupan. Tarjoustasotosio on monesti jaettu kahteen sarakkeeseen: osto- ja myyntisarakkeeseen. Sarakkeista voidaan käyttää myös nimityksiä osto- ja myyntilaita. Myyntisarakkeesta näet mihin hintaan ja kuinka monta, kyseistä osaketta on kaupan. Vastaavasti ostosarakkeesta näet mihin hintaan muut sijoittajat ovat tarjoutuneet osakkeita ostamaan ja kuinka paljon.

Jos haluat ostaa osakkeet heti, aseta myyntisarakkeen alin hinta ostotarjoukseesi. Tällöin tiedät varmuudella saavasi haluamasi osakkeet. Voit myös asettaa ostotarjoukseen alemman hinnan kuin mitä myyntisarakkeessa on tarjolla. Tällöin tarjouksesi siirtyy ostosarakkeeseen muiden ostotarjousten jatkoksi. Asettamalla myyntitarjouksia alemman hinnan et voi olla varma toteutuuko kauppa vai ei, sillä et tiedä varmaksi laskeeko osakkeiden hinta asettamallesi tasolle.

Kun olet valinnut osakkeet, kappalemäärät ja asettanut rajahinnan, voit hyväksyä ostotoimeksiannon.

Jos ostat osakkeita yhtiön osingonmaksun, yhtiökokouksen tai osakeannin aikoihin, voit lukea lisää myös täsmäytyspäivästä ja sen vaikutuksista esimerkiksi Pörssisäätiön Osakeoppaasta luvusta 4.5.

4. Onnea, ostit ensimmäiset osakkeesi

Osakkeet rekisteröidään uuden omistajan nimiin arvo-osuusjärjestelmässä heti, kun osakekauppa on selvitetty ja maksettu. Kahden pankkipäivän kuluttua siitä, kun kaupat on tehty, ostamasi osakkeet rekisteröidään nimiisi ja maksu lähtee tililtäsi. Osakeomistuksesi kirjataan arvo-osuustilillesi tai osakesäästötilillesi.

Kuitti kannattaa ottaa talteen verotusta varten, etenkin jos sijoitat arvo-osuustilin kautta. Osakesäästötilillä välittäjän on pidettävä kirjaa verotukseen liittyvistä asioita, eikä kuitti ostotapahtumasta silloin ole välttämätön.

Pörssi on puolueeton kauppapaikka, jossa osakkeiden ostajat ja myyjät kohtaavat. Kaupat sujuvat nopeasti, kun ostajien ja myyjien toimeksiannot kootaan yhteen järjestelmään. Kauppa on valvottua ja läpinäkyvää. Kaikki osapuolet saavat tiedon hinnoista, kauppojen määristä sekä välittäjistä.

Teksti: Kiia Etelävuori ja Joonatan Naukkarinen
Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit