Onko osakesijoittaminen vaikeaa?

Artikkeli
3.9.2019
Lukuaika
5 min

Alle tunti kuukaudessa

Kysyimme Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjien yhteisessä Sijoittajabarometrissa syksyllä 2018, kuinka paljon aikaa osakesalkun päivittämiseen kuluu. Kyselyyn vastasi yli 2 000 yksityissijoittajaa.

Yli kolmannes vastaajista (36 %) vastasi käyttävänsä osakesalkkunsa päivittämiseen 10–50 tuntia vuodessa, mikä vastaa kuukaudessa aikaa alle tunnista reiluun neljään tuntiin. 14 prosenttia vastaajista käyttää vuodessa osakesalkkunsa päivittämiseen alle kymmenen tuntia, eli alle tunnin kuukaudessa.

Yleisimmillään yksityissijoittajat päivittävät salkkuaan kuukausittain (41 %) tai kerran pari vuodessa (33 %).

 

Kuinka paljon aikaa osakesijoittamiseen kuluu? 36 % Sijoittajabarometrin vastaajista käyttää 10-50 tuntia vuodessa.

Näillä neuvoilla pääset mahdollisimman helposti alkuun osakkeiden valinnassa

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo, ettei osakepoiminta ole salatiedettä. Osa tutkii esimerkiksi tilinpäätöksiä ja talouslukuja tarkkaan, mutta pienemmälläkin perehtymisellä voi hyvin alkaa osakesijoittajaksi.

Lounasmeri muistuttaa, että pankin käyttötilillä rahat menettävät vähitellen arvoaan. Korot ovat nollassa, joten inflaatio syö säästöjen ostovoimaa. Osakemarkkinoilta taas on saanut pitkällä aikavälillä keskimäärin noin 7 prosentin vuosituoton. Vaikka keskiarvoon ei yltäisi, muutamankin prosentin tuotto on pankkitiliä reilusti parempi vaihtoehto. Kannattaa siis aloittaa sijoittaminen rohkeasti. Tekemällä oppii jatkuvasti lisää.

1) Keskity osakepoiminnassa yhtiöihin, jotka tunnet

Moni sijoittaja valitsee markkina-arvoltaan suuria ja brändiltään tunnettuja yhtiöitä, Lounasmeri kertoo. Näitä yhtiöitä on helppo seurata median kautta. Valitse yhtiöitä, jotka itse tunnet ja joista ymmärrät, mitä yritys tekee.

Valintaperusteita voivat olla myös esimerkiksi: hyvä kasvusuunnitelma ja kasvumahdollisuudet, hyvät tuotteet tai palvelut ja osaava johto. Voit myös tarkistaa, kuinka velkaantunut yhtiö on. Ostamalla osakkeita olet yksi yhtiön omistajista. Kannattaa miettiä, miltä yhtiön tulevaisuus näyttää, pystyykö se kasvamaan ja tuottamaan tulosta.

Voit hyödyntää omia vahvuuksiasi, kun päätät millä kriteereillä juuri sinä valitset sijoituskohteesi. Jos olet hyvä ihmistuntija, voit tarkkailla erityisesti johtoa. Jos olet muutenkin kiinnostunut globaaleista megatrendeistä, pohdi kuinka hyvin yhtiöt ovat ottaneet ne huomioon. Valitsemiaan kriteereitä kannattaa vielä verrata saman toimialan yhtiöiden kesken.

Hyvä ja kasvava osinkotuotto on yksi yleinen kriteeri. Yhtiöiden osinkohistorian löydät esimerkiksi Kauppalehden osinkokalenterista.

Kaikkia rahoja ei pidä laittaa yhden kortin varaan. Osta siis useita eri yhtiöitä. Vähintään viiden yhtiön osakkeita kannattaa omistaa. Kymmenen yhtiötä on vielä parempi tavoite. Kaikkea ei tarvitse ostaa samalla kertaa. Voit ostaa ensimmäisellä ostokerralla yhden ja seuraavalla toisen yhtiön osakkeita. Osta eri toimialoilla ja eri maantieteellisillä alueilla toimivia yhtiöitä. Näin madallat riskiä, joka sijoittamiseen aina liittyy. Tätä kutsutaan hajauttamiseksi.

Helsingin pörssin verkkosivuilta löytyy osakelistaus, josta näet kaikki kotimaiset pörssiyhtiöt.

Yhtiöiden verkkosivujen sijoittajille suunnatusta osiosta löydät kattavasti monenlaista tietoa yhtiöistä sijoituskohteena.

2) Vaihtoehtona indeksi

Indeksiin sijoittamalla saat markkinoiden keskimääräisen tuoton ja valmiiksi hajautetun salkun. Indeksiin sijoitetaan tavallisesti rahastojen kautta. Indeksirahasto sijoittaa eri osakkeisiin samassa suhteessa, kuin mikä niiden osuus on indeksistä. Osakemarkkinoilla on käytössä erilaisia indeksejä.

Esimerkiksi OMXH25-indeksi kuvaa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. OMXH25-indeksiin sijoittavaan rahastoon valikoidaan siis automatisoidusti Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta niiden markkina-arvon mukaan painotettuna.

Kun valitset indeksirahastoa, selvitä tarkasti, millaiset kulut rahastossa on. Pieneltäkin tuntuvat kulut syövät yllättävän suuren osuuden tuotoista etenkin pitkällä aikavälillä. Kulujen on hyvä olla alle prosentin. Kuluja kannattaa tarkkailla ja vertailla myös suorassa osakesijoittamisessa.

Indeksisijoittamisen ja suoran osakesijoittamisen erona on, että suorassa osakesijoittamisessa valitset osakkeet itse. Samalla olet valitsemiesi yhtiöiden omistaja ja voit esimerkiksi osallistua päätöksentekoon yhtiökokouksessa, toisin kuin indeksirahastoon sijoittamalla.

Kuva: Sijoitetaan 1 000 € ja tarkastellaan, kuinka sijoituksen arvo kehittyy 1 %, 5 %, 8 % ja 10 % vuosituotoilla. Kulut ovat aina pois tuotoista, ja eron huomaa etenkin pitkällä aikavälillä.

3) Ole pitkäjänteinen ja kärsivällinen

Viimeisen sadan vuoden aikana osakkeet ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä parhaiten. Lyhyellä aikajänteellä osakkeiden arvo voi kuitenkin heilahdella voimakkaastikin. Kärsivällisyyttä tarvitaan. Pörssin nousukaudet ovat kestäneet tyypillisesti noin viisi vuotta ja laskukaudet pari vuotta.

Ilman suunnitelmaa sijoittaja voi hermostua, myydä kaikki sijoitukset kurssien olleessa alhaalla tai ostaa hurjia määriä kurssien ollessa korkeimmillaan.

Ajallisesti hajauttamalla vältät tämän sudenkuopan. Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, ettei kaikkia varoja sijoita samalla kertaa vaan hiljalleen ja säännöllisesti. Jos olet suunnitellut sijoittavasi esimerkiksi 300 euroa puolivuosittain, siitä kannattaa pitää kiinni. Myös osakkeiden myymistä kannattaa harkita tarkasti ja olla kärsivällinen.

Ajalla on erittäin suuri merkitys sijoittamisen tuottoihin, erityisesti pienempien sijoitussummien kohdalla. Tämä johtuu maailman kahdeksanneksi ihmeeksikin kutsutusta korkoa korolle -ilmiöstä.

Kun sijoittaa saamansa tuotot uudelleen, tuottoa saa alkuperäisen sijoitussumman lisäksi myös tuotto-osuudelle. Pitkällä aikajänteellä vaikutus on huima, kuten alla oleva kuva havainnollistaa.

Korkoa korolle -ilmiön vaikutus säästöihin 50 vuoden aikana, jos säästöille saadaan 7 prosentin vuosittaista tuottoa:

Innostuitko? Kannattaa aloittaa rohkeasti!

Täältä pääset lukemaan, miten konkreettisesti teet ensimmäisen osakeoston pörssistä.

Lue myös: Näin aloitat osakesijoittamisen eli nyrkkisääntöjä aloittelijoille.

Voit tutustua lisäksi Pörssisäätiön Osakeoppaaseen.

Teksti: Kiia Etelävuori
Pääkuva: Minna Heusala

Lue toinen artikkeli syksyn 2019 Sijoittajabarometrista: Reilu kolmannes yksityissijoittajista aikoo avata uuden osakesäästötilin