”Hyvin monet asiat viittaavat siihen, että taantuma on tulossa”
Talousviikon keskiviikon ohjelmassa luotiin katsaus makrotalouteen eli yritysten toimintaympäristöön. Erityisenä kiinnostuksen kohteena puheenvuoroissa ja keskusteluissa olivat lähitulevaisuuden uhkakuvat sekä niihin varautuminen.
Talousviikon keskiviikon ohjelmassa luotiin katsaus makrotalouteen eli yritysten toimintaympäristöön. Erityisenä kiinnostuksen kohteena puheenvuoroissa ja keskusteluissa olivat lähitulevaisuuden uhkakuvat sekä niihin varautuminen.
Paluuta vanhaan ei ole
Asiantuntijapuheenvuoroissa kuultiin Kiinan sekä Venäjän tilanteen aiheuttamia uhkia sekä mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita. Lisäksi puhuttiin inflaatiosta sekä korkotason noususta. Asiantuntijat jakoivat vinkkejä siitä, mihin suomalaisten säästäjien olisi hyvä näiden uhkakuvia kannalta varautua.
”Talous on elävä organismi, joka välillä muuttaa lainalaisuuksiaan”, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtajana Aki Kangasharju toteaa puheenvuoronsa alkuun. Inflaatioon ja korkotason nousuun keskittyvässä puheenvuorossaan hän esittää talouden näkymistä neljä mahdollista skenaariota, joissa kussakin inflaatiolla on suuri rooli. Puheenvuoronsa päätteeksi Kangasharju kuitenkin toteaa, että talouden ”peli” on muuttumassa tällä hetkellä sellaiseksi, että paluuta vanhaan ei ole.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola valotti puheenvuorossaan Venäjän tilanteeseen kohdistuvia uhkakuvia. Hän näkee Venäjän kehityksessä rajuja käänteitä, ja pitää epätodennäköisenä kansalaisyhteiskunnan kehittymistä tai isompaa kansalaisprotestia. Ukrainassa tapahtuvien sotatoimien suhteen Aaltola haluaa pysyä optimistisena: ”On mahdollista edelleen, että Venäjä vetäytyisi. Putin voisi myydä tilanteen kansalle voittona”.
Venäjän tilanteen jälkeen siirryimme kauemmas länteen, ja kuulimme Kiinan tilanteesta Nordean pääekonomisti Tuuli Koivun sanoittamana. Hänen mukaansa Kiinan lyhyen aikavälin talousnäkymät ovat heikot: ”Kiina on siirtymässä hitaamman kasvun aikaan, 3-4% vuotuista kasvua. Suurin syy on koronatoimet. Ihmiset eivät matkusta tai käytä palveluja. Kuluttajien luottamus todella heikkoa, eikä uskalleta investoida. Tilanne todennäköisesti helpottaisi, jos koronatoimista luovuttaisiin.”
”Sähkön hinta tulee laskemaan”
Paneelikeskustelussa Nordean ekonomistit Jan von Gerich, Felix Henriksson ja Pasi Väisänen esittelivät seurannassaan olevaa toimialaa, arvioivat sen tulevaisuuden näkymiä sekä esittivät vinkkejä toimialaan sijoittaville sekä siitä kiinnostuneille.
Energia ja raaka-aine -toimialaa seurannassaan pitävä Väisänen lohduttaa sijoittajaa kolmella hyvällä uutisella. Hän ennustaa, että sähkö tulee riittämään Suomessa myös tulevana talvena, ja sähkön hinta tulee laskemaan. Lisäksi hän kertoo, että raaka-aineet ja energia eivät ole loppumassa maailmasta. Energiayhtiöistä kiinnostuneita sijoittajia Väisänen neuvoo ostamaan osakkeita silloin, kun energian hinta on alhaalla, ja myymään kun energian hinta on korkealla: ”Piikkihinnat eivät koskaan jää pysyväksi tästä ikuisuuteen.”
Teknologia-alan riskeinä toimialaa seuraava Henriksson näkee muun muassa kyberturvan. ”Kyberturva on saanut enenevissä määrin huomiota mediassakin näiden geopoliittisten jännitteiden myötä, ja se on uhka teknologiayhtiöiden ohella ihan kaikille yhtiöille.” Toisaalta hän kokee kyberturvan olevan myös toimialan mahdollisuus kyberturvaohjelmia ja -palveluita toimittavien yritysten näkökulmasta.
Makrotaloutta yleistasolla seuraava von Gerichin mukaan talouden osalta pahin on edelleen edessä päin. ”Markkinoiden kannalta suurin epävarmuus liittyy siihen, mitä inflaatiolle tapahtuu”, hän toteaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että sijoittaminen ei ole lajina maraton: ”On vaikea sanoa, missä pohja menee. Tuli tässä minkä kokoinen romahdus tahansa, pitkällä aikavälillä sijoittaja pääsee kuitenkin miettimään ostomahdollisuuksia vähän paremmilta arvostustasoilta, kun missä nyt ollaan.”
”Taantuma on tulossa”
Loppupuheenvuorossaan Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki summasi edeltäviä puheenvuoroja: ”Valitettavasti talouden näkymä on aika synkkä. Hyvin monet asiat viittaavat siihen, että taantuma on tulossa”. Synkistä näkymistä huolimatta Kotamäki kuitenkin muistuttaa sijoittajia siitä, että nousukautta seuraa aina taantuma, ja taantumaa seuraa aina nousukausi.
Tämä viikko on Talousviikko
Kansainvälinen, Italiasta alkunsa saanut Family Economy -talousviikko järjestetään toista kertaa Suomessa 10.–14.10.2022. Tapahtuma on tarkoitettu talousasioista, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille aikuisille.
Suomessa tapahtumaa koordinoi Pörssisäätiö ja mukana järjestämässä ovat Nordea, Suomen Ekonomit ja Taloustaito.
Viikon avauspäivänä maanantaina teemana oli talouskirjallisuus ja tiistaina keskityttiin sijoitusstrategioihin. Keskiviikkona puhututti makrotalouden uhkakuvat. Torstaina teemana talouspolitiikan tulevaisuus ja perjantaina perheen talous.
Tapahtumaa voi seurata täällä: www.talousviikko.fi
Katso keskiviikon ohjelman tallenne tästä.