Konkareiden vinkit sijoittamista pohtiville: Tärkeintä on aloittaa

Talousviikko tarjottiin ensimmäistä kertaa myös suomeksi ja suomalaisin sisällöin.

Artikkeli
22.10.2021
Lukuaika
3 min

Aloittava yksityissijoittaja hyötyy kokeneiden sijoittajien vinkeistä. Konkarisijoittajat Jasmin Hamid, Mika Heikkilä, Hanna-Maria Heikkinen ja Martin Paasi antoivat vinkkejä aloittaville ja vähän kokeneemmillekin sijoittajille Family Economy Week -talousviikon keskustelussa.

1 Tärkeintä on aloittaa

Tärkeintä on aloittaa sijoittaminen, totesi rahastosijoittajana tunnettu Martin Paasi.

”Alkuun pääsee sillä, että ottaa pienen summan, jonka siirtää palkkapäivänä pois palkkatililtä jonkun palveluntarjoajan huomaan ja sieltä sitten kuukausisäästösopimuksen puitteissa kanavoi kyseisen rahan muutamaan kustannustehokkaaseen indeksirahastoon”, Paasi kertoi.

Jasmin Hamid uskalsi itse aloittaa sijoittamisen, kun kaveri aloitti yhtä aikaa. Hän kertoo, että siitä oli apua, kun pystyi ihmettelemään asioita yhdessä.

”Se teki siitä heti jotenkin turvallisempaa.”

2 Pörssiyhtiöiden osakkeet tuottavat parhaiten

Jos säästää ja sijoittaa pitkäjänteisesti, osakkeet joko suoraan tai kustannustehokkaiden indeksirahastojen kautta on tapa, jolla vaurastuu. Osakkeet tuottavat parhaiten pitkässä juoksussa.

3 Minimoi kulut

Kuluja kannattaa aina minimoida, oli sijoitustyyli mikä tahansa.

4 Säästä ja sijoita pitkäjänteisesti

Pitäisi pystyä olemaan pitkäjänteinen eli säästää kymmeniä vuosia.

”Jos joka päivä ajattelee pelkästään sijoituksia, menee kyllä väärille urille. Mutta jos ajattelee, että mitä 2030 tapahtuu näille sijoituksilleni, on paljon rauhallisempi olo”, Mika Heikkilä neuvoi.

5 Muista puskurit

Ensin täytyy säästää puskuri tilille ja vasta siitä ylijäävä summa sijoitetaan. Jasmin Hamid kokee, että pitäisi olla kolmen kuukauden kuluja vastaava summa, tai edes kahden. Se toisi turvallisuuden tunnetta, ettei tarvitsisi sijoituksia myydä sitten huonona hetkenä.

”Kunhan ei käy niin, että kaikki rahat ovat jossain sijoituksissa.”

6 Haasta sijoitusstrategiasi

Mika Heikkilä kehottaa pidempään sijoittaneitakin haastamaan välillä sijoitusstrategiansa, sillä yhdellä strategialla ei pärjää pitkän sijoittajauran alusta loppuun. Esimerkiksi digitalisoituminen ja globalisaatio ovat lähivuosikymmeninä vaikuttaneet sijoittamiseen.

Sijoitusstrategiaa laatiessa pitää ottaa huomioon sijoittajan ikä, tavoitteet, kokemus ja sijoittamiseen käytettävissä olevan rahan määrä.

”Jokaisen paras sijoitusstrategia kuitenkin löytyy peilistä. Tärkeintä on, että on sinut sen strategian kanssa, nukkuu yönsä äärimmäisen hyvin eikä stressaa siitä.”

7 Pysy voittajissa

Hanna-Maria Heikkinen neuvoo pysymään voittajayhtiöissä ainakin kriisitilanteissa.

”Yleensä vahvat yhtiöt pärjäävät vaikeina aikoina kaikista parhaiten”, hän kertoi oman kokemuksensa pohjalta.

”Markkinoilla kannattaa pysyä eikä liikaa miettiä ajoittamista.”

Talousviikko tarjottiin ensimmäistä kertaa myös suomeksi ja suomalaisin sisällöin

Kansainvälinen World Economy Week -talousviikolla oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös suomenkielistä sisältöä. Teemoina olivat vastuullinen sijoittaminen, omistajuus, talousosaaminen, megatrendit ja sijoittajatarinat.

Pörssisäätiön sivuilla on näistä lyhyet koosteet. Kaikki viisi lähetystä voi edelleen katsoa myös Pörssisäätiön YouTube-kanavalta.

Keskustelua kannattaa seurata myös sosiaalisesta mediasta aihetunnisteilla #FEWinternational ja #Talousviikko.

Suomenkielisen ohjelman koordinoi Pörssisäätiö. Mukana olivat Nordea, Suomen Ekonomit ja Taloustaito-lehti.

Teksti: Eeva Ketvel

Katso keskustelu sijoittajatarinoista tästä.

Innostuitko sijoittamisesta? Tutustu Pörssisäätiön Sijoituskouluun!