Osa 7

Hanki oikeaa tietoa luotettavista lähteistä 

Monella on väärä kuvitelma siitä, että voidakseen sijoittaa täytyy käyttää reilusti aikaa ja vaivaa perehtymiseen ja salkun päivittämiseen. Usein sijoittajia kiinnostaa talous ja he haluavat seurata teemaa enemmänkin, mutta siitä ei tarvitse ottaa stressiä.  

Sijoittajan ei tarvitse seurata pörssikursseja tai talousuutisia päivittäin, varsinkaan jos ei aio tehdä kovin aktiivisesti kauppaa.  Perusasiat omista sijoituskohteista ja osakemarkkinoiden tilanteesta kannattaa selvittää.

Pörssiyhtiöillä on omilla nettisivuillaan sijoittajille suunnattu osio. Sijoittajasivuilta löydät oikeaa ja ajantasaista tietoa yhtiöstä sijoituskohteena.

Sijoittajasivuilla kerrotaan muun muassa, mitä yhtiö tekee, miksi yhtiöön kannattaisi sijoittaa ja mitä riskejä siihen liittyy, ketkä yhtiötä johtavat, mitä tulevaisuuden suunnitelmia yhtiöllä on sekä paljon erilaista taloudellista tietoa. Sivuilta löytyvät myös yhtiön pörssitiedotteet.

Pörssiyhtiön tiedottamisessa ja osakkeiden markkinoinnissa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja. Yhtiöt ovat velvollisia pitämään sijoittajien saatavilla tasapuolisesti ja johdonmukaisesti riittävät tiedot asioista, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti osakkeen arvoon. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi yrityskaupat, johdon vaihtuminen, hyvä tulos tai tappiot.

Osavuosikatsaus ja vuosikertomus antavat hyvän kokonaiskuvan yrityksen tilanteesta. Vaikka et ymmärtäisi kaikkia tilinpäätöksen lukuja, voit lukea sanallisen selostuksen. Sijoita vain sellaisiin kohteisiin, joiden toiminnan ymmärrät.

Monien sanomalehtien taloussivuilta sekä esimerkiksi Nasdaq Helsingin verkkosivuilta löydät listauksen siitä, mitkä yhtiöt ovat listattuja Helsingin pörssiin. Taloussivujen pörssiosiosta näet myös katsauksen siitä, miten pörssissä on mennyt.

Myös sijoittajailloissa pääset tutustumaan yritykseen ja sen johtoon. Esimerkiksi Pörssisäätiö järjestää Pörssi-iltoja maalis-, touko-, syys- ja marraskuussa. Jokaisessa Pörssi-illassa on mukana useampi yhtiö, ja yhtiön toimitusjohtaja esittelee yhtiön sijoituskohteena. 

Kiinnostunut sijoittaja voi hyödyntää erilaisia työkaluja. Esimerkiksi Kauppalehden ilmaisessa Oma salkku -palvelussa voi tehdä kuvitteellisen salkun oikeiden osakkeiden tiedoilla, mutta käyttämättä oikeaa rahaa. Voit merkitä myös muuta omaisuutta kuten rahastoja. Palvelussa voit käydä kauppaa ja näet salkun tiedot, arvon kehityksen sekä tuotot.