Oppitunti 7: Hanki oikeaa tietoa luotettavista lähteistä

Netti on pullollaan tietoa ja erilaisia neuvoja. Tällä oppitunnilla neuvomme, mistä esimerkiksi voit lähteä liikkeelle, kun hankit tietoa sijoituskohteista.

Sijoittajan ei tarvitse seurata pörssikursseja tai talousuutisia päivittäin, varsinkaan jos ei aio tehdä kovin aktiivisesti kauppaa.

Monella on väärä kuvitelma siitä, että voidakseen sijoittaa täytyy käyttää reilusti aikaa ja vaivaa perehtymiseen ja salkun päivittämiseen. Usein sijoittajia kiinnostaa talous ja he haluavat seurata teemaa enemmänkin, mutta siitä ei tarvitse ottaa stressiä.

Esimerkiksi syksyllä 2018 tehdyn Sijoittajabarometrin mukaan 36 prosenttia yksityissijoittajista käyttää osakesalkkunsa päivittämiseen vuodessa aikaa 10–50 tuntia ja 14 prosenttia alle kymmenen tuntia.

Perusasiat omista sijoituskohteista ja osakemarkkinoiden tilanteesta kannattaa selvittää.

Kuinka paljon aikaa osakesijoittamiseen kuluu? 36 % Sijoittajabarometrin vastaajista käyttää 10-50 tuntia vuodessa.

Tietoa pörssiyhtiöistä sijoituskohteina

Pörssiyhtiöillä on omilla nettisivuillaan sijoittajille suunnattu osio. Sieltä löydät oikeaa ja ajantasaista tietoa yhtiöstä sijoituskohteena. Sijoittajasivuilla kerrotaan muun muassa, mitä yhtiö tekee, miksi yhtiöön kannattaisi sijoittaa ja mitä riskejä siihen liittyy, ketkä yhtiötä johtavat, mitä tulevaisuuden suunnitelmia yhtiöllä on sekä paljon erilaista taloudellista tietoa. Sivuilta löytyvät myös yhtiön pörssitiedotteet.

Pörssiyhtiön tiedottamisessa ja osakkeiden markkinoinnissa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja. Yhtiöt ovat velvollisia pitämään sijoittajien saatavilla tasapuolisesti ja johdonmukaisesti riittävät tiedot asioista, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti osakkeen arvoon. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi yrityskaupat, johdon vaihtuminen, hyvä tulos tai tappiot.

Jo sääntelynkin ansiosta pörssiyhtiöiden sijoittajasivujen tiedot ovat siis luotettavia, ja sijoittajasivut ovat erinomainen paikka saada lisää tietoa yhtiöistä.

Osavuosikatsaus ja vuosikertomus antavat hyvän kokonaiskuvan yrityksen tilanteesta. Vaikka et ymmärtäisi kaikkia tilinpäätöksen lukuja, voit lukea sanallisen selostuksen. Sijoita vain sellaisiin kohteisiin, joiden toiminnan ymmärrät.

Monien sanomalehtien taloussivuilta sekä esimerkiksi Nasdaq Helsingin verkkosivuilta löydät listauksen siitä, mitkä yhtiöt ovat listattuja Helsingin pörssiin. Taloussivujen pörssiosiosta näet myös katsauksen siitä, miten pörssissä on mennyt.

Pörssi-illat ja oppaat apuna tietojen syventämisessä

Myös sijoittajailloissa pääset tutustumaan yritykseen ja sen johtoon. Esimerkiksi Pörssisäätiö järjestää Pörssi-iltakiertueen keväällä ja syksyllä. Joka illassa esittäytyy useampi yhtiö.

Kiinnostunut sijoittaja voi hyödyntää erilaisia työkaluja. Esimerkiksi Kauppalehden ilmaisessa Oma salkku -palvelussa (www.kauppalehti.fi/oma-salkku) voi tehdä kuvitteellisen salkun oikeiden osakkeiden tiedoilla, mutta käyttämättä oikeaa rahaa. Voit merkitä myös muuta omaisuutta kuten rahastoja. Palvelussa voit käydä kauppaa ja näet salkun tiedot, arvon kehityksen sekä tuotot.

Pörssisäätiön oppaat ovat maksutta verkossa kaikkien saatavilla, ja niitä lukemalla voi perehtyä vielä verkon sijoituskoulua syvällisemmin esimerkiksi osake-, rahasto- ja korkosijoittamisen maailmaan.

Sijoitussanastostamme voit tarkistaa, mitä eri termit tarkoittavat.

Pörssisäätiön sijoituskoulu

Täältä pääset sijoituskoulun etusivulle. Suoraan seuraavaan tai edelliseen oppituntiin pääset alla olevasta painikkeista.