Vaalit ja vaurastuminen: miten poliitikot suhtautuvat omistajuuteen?

Artikkeli
3.12.2018
Lukuaika
3 min

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo kokoontuivat SijoitusInvestissä 23. marraskuuta keskustelemaan Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeren johdolla omistajuuteen ja sijoittamiseen liittyvästä talouspolitiikasta. Paneelissa nousi esiin erityisesti kolme teemaa: osakesäästötili, muu verotus ja talousopetuksen rooli kouluissa.

Kokosimme kunkin poliitikon tiiviit näkemykset aiheista.

1) Osakesäästötili

Antti Kurvinen: Osakesäästötili on positiivinen uudistus ja se tuo tasa-arvoa eri ihmisten verotukseen. Ottaisin mukaan enemmänkin sijoitustuotteita, kuten rahastot. Mutta hyvä, että tili saadaan nyt aikaan. Sitä voidaan vielä myöhemmin kehittää.

Maria Ohisalo: Osakesäästötilistä ei ole puolueessa virallista yhteistä linjaa. Osa edustajista on hyvinkin iloisia uudistuksesta. Mielestäni kaikki ne paikat, joissa voidaan kannustaa suomalaisia yhteiseen omistajuuteen ja vaikuttamiseen sekä kansankapitalismiin, ovat hienoja asioita. Piensijoittajien kannattaisi miettiä myös yhteistä vaikuttamista, esimerkiksi yhtiökokouksessa.

Juhana Vartiainen: Pitäisin hyvin todennäköisenä, että osakesäästötili menee nyt sellaisenaan läpi. Toivoisin, että tili voitaisiin ottaa käyttöön ilman eurorajaa, ja että enemmänkin sijoituskohteita saataisiin mukaan. Se on joka tapauksessa hyvä uudistus.

2) Työn ja omistamisen verotus

Kurvinen: Ensi vaalikaudella pitää vihdoin ja viimein löytää tapa tehdä työn tekemisestä aina kannattavaa yhteensovittamalla verotusta ja sosiaaliturvaa. Yhteisöveron ja osinkoverotuksen yhteisvaikututusta tulee seurata, nykyisellään kokonaisuus on hyvällä tasolla. Omistajien verotukseen ei tule tehdä kiristyksiä.

Ohisalo: Vihreät ajaa sitä, että ansiotyön verottamisesta siirryttäisiin enemmän kohti haittaverotusta. Sosiaaliturvauudistus tarvitaan, ja työn tekemisen pitäisi aina olla kannattavaa. Kannatettava uudistus olisi myös pääomatulojen verovapaus 2 000 euroon asti, mutta ilmeisesti virkamiestasolla se on hankalampi toteuttaa.

Vartiainen: Omistamisen verotukseen ei tule tehdä kiristyksiä, sen ei pitäisi olla ainakaan epäedullisempaa kuin nyt. Verotuksessa on tärkeää pyrkiä neutraalisuuteen. Verotuksen suurin hyvinvointitappio syntyy siitä, että verotuksen vuoksi jää paljon etenkin matalapalkkatyötä tekemättä. Ensi vuosikymmenellä julkinen talous tulee olemana aikamoisessa puristuksessa. Mutta jos voimme parantaa talouden tehokkuutta esimerkiksi neutraalilla verotuksella, se kasvattaa koko kakkua ja on siten erinomainen asia.

3) Talousopetus

Kurvinen: Yhteiskunta ja talousjärjestelmä on monimutkaistunut ja tulee jatkuvasti monimutkaistumaan. Kaikilla kouluasteilla pitäisi opettaa entistä vahvemmin taloustietoa ja lakitietoa. Esimerkiksi velkaongelmien taustalla on sosiaaliturvan toimimattomuutta ja pienituloisuutta, mutta myös ymmärtämättömyyttä taloudesta. Esimerkiksi koron merkitystä ei usein kunnolla tajuta.

Ohisalo: Rahasta ja sijoittamisesta on tärkeää puhua enemmän, myös koulussa. Aika monen suomalaisen tililtä voisi löytyä rahaa sijoitettavaksikin, myös esimerkiksi matalampipalkkaisissa pätkätöissä. Kenenkään ei kannattaisi ajatella, että sijoittaminen on vain erittäin rikkaiden asia. Korkoa korolle -ilmiö on kaikkien oikeus.

Vartiainen: Mielestäni koulussa voisi opettaa taloutta kunnianhimoisemmin kuin nykyään. Kun miettii, että jo peruskoulussa opetellaan aika vaikeita asioita esimerkiksi fysiikassa ja kemiassa, miksei voitaisi opettaa nykyistä syvällisemmin myös taloustieteitä?

Vaaleissa voit vaikuttaa! Ennen äänestystä kannattaa selvittää oman puolueen ja ehdokkaan näkemykset muun muassa yksityissijoittajien asemasta ja kansankapitalismista.

Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje, niin saat jatkossa sähköpostiisi tietoa muun muassa sijoittamiseen liittyvästä talouspolitiikasta.

Teksti ja kuva: Kiia Etelävuori