Verovaalit tulossa – mitä seuraavalta hallitukselta odotetaan?
Pörssisäätiön ja Veronmaksajain Keskusliiton yhteisessä Verovaalit-paneelissa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin ottivat professori Roope Uusitalo, vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.
”Eduskuntavaalit ovat tulossa ensi keväänä, ja täällä SuomiAreenassakin moni tulee varmasti kertomaan, mihin rahoja tulisi laittaa. Tässä keskustelussa me pohdimme sen sijaan, mistä rahat tulevat ja mihin meillä on varaa, johdatteli aiheeseen juontaja, Veronmaksajien viestintäjohtaja Antti Oksanen.
Pörssisäätiön Lounasmeri haluaa, että verotus tukee kaikkia suomalaisia vaurastumaan
Nykyään esimerkiksi pörssiosakkeita omistavat piensijoittajat maksavat kaikista eniten osinkoveroa.
”Verotuksella voimme kannustaa ihmisiä säästämään omia rahojaan ja hakemaan niille tuottoa sijoittamalla. Myös rakenteiden tulee olla yksinkertaisia, niin ettei verotus tunnu vaikealta ja monimutkaiselta”, Lounasmeri totesi.
Yksi ratkaisu tähän on osakesäästötili, jota valtiovarainministeriössä valmistellaan. Uudistusta selvittäneen työryhmän esityksessä osingot eivät ole mukana osakesäästötilillä. Lounasmeri toivoo seuraavalta hallitukselta osinkoverotuksen kokonaisuudistusta.
”En tekisi niin, että lähdetään jotakin yksittäistä vipua säätämään. Meillä on kauhean monimutkainen, historiallisesti muodostunut osinkoverojärjestelmä. Räjäytetään se ja katsotaan sitä ihan alusta. Lähtökohdan pitää olla, että verotus on neutraalia.”
Hän esittää osinkoverotusta, jossa kaikki osingot olisivat tietyltä osin, esimerkiksi 50-prosenttisesti, pääomatuloveron alaisia riippumatta siitä, ovatko ne listaamattoman vai listatun yrityksen jakamia.
”Meidän pitää verotuksessa pyrkiä siihen, että me kaikki vaurastumme.”
Resepti seuraavalle hallitukselle: varovaista finanssipolitiikkaa, rakenneuudistusten edistämistä, kevyt pienten palkkatulojen verotus
Roope Uusitalon mukaan veropolitiikassa pitää säilyttää varovaisuus. Suuria menoja on odotettavissa muun muassa väestön ikääntymisen ja hävittäjähankintojen myötä. Uusitalo alentaisi pienten palkkatulojen verotusta ja nostaisi tarvittaessa esimerkiksi kiinteistö- ja perintöveroa.
Veronmaksajien Lehtinen komppasi Uusitaloa varovaisen finanssipolitiikan noudattamisessa. Lehtisen mukaan seuraavalle hallituskaudelle tarvitaan selkeät periaatteet:
”Ehdotan ankkuriperiaatteiksi, ettei verotusta ainakaan kiristetä. Näillä näkymin ei mielestäni myöskään tarvita isoja menoleikkauksia, mutta joka tapauksessa sopeutusta on tehtävä menotalouden puolella ja rakenneuudistuksia jatkettava.”
Ozan Yanarin mukaan leikkauksista puhuttaessa ne pitäisi kohdistaa etenkin sellaisiin yritystukiin, jotka eivät hyödytä kansantaloutta, eivät paranna kustannuskilpailukykyä eivätkä luo työpaikkoja. Hänen mielestään työn verotusta voisi keventää ja siirtää painopistettä haittaverotukseen.
Keskustelussa muistutettiin myös perusasioista: Verotuksen tarkoitus on kerätä varoja hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseksi, ja siihen veroprosentteja tärkeämpää on saatujen veroeurojen määrä.
Säästöistä ei saada mitään tuloa valtiolle, kun ne makaavat käyttötileillä. Jos pystytään kasvattamaan kakkua, pienempikin veroprosentti voi riittää suurempaan verokertymään.
Mitä keskustelussa puhuttiin yrittäjien verotuksesta, haittaveroista ja maakuntaverosta? Mitä sanoivat yllätysvieraat, ekonomisti Heikki Pursiainen ja porilainen yrittäjä Sari Mäkitalo? Katso koko keskustelu tallenteena Katsomosta.
Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: SuomiAreena